News

”Donald Duck”. Fostul președinte, atacat de rivalii din propriul partid. Cum a decurs a doua dezbatere a republicanilor

Donald Trump, ironizat de rivalii republicani la cea de-a doua dezbatere din cursa pentru Casa Albă. Fostul președinte a lipsit din nou
29.09.2023 | 18:07
Donald Duck Fostul presedinte atacat de rivalii din propriul partid Cum a decurs a doua dezbatere a republicanilor
Donald Trump a fost ținta atacurilor contracandidaților săi Sursa foto: AP, The Washington Post, hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Șapte candidați republicani la președinție s-au adunat la Biblioteca Reagan din California pentru a doua dezbatere a partidului în vederea alegerilor primare (în cadrul cărora republicanii vor decide cine va fi candidatul lor pentru Casa Albă n.r.). Preferatul sondajelor, fostul președinte Donald Trump, a lipsit din nou de la eveniment.

Fostul președinte, atacat de rivalii din propriul partid

Cu mai puțin de patru luni până la adunările electorale din Iowa care vor da startul oficial procesului de nominalizare a Partidului Republican, presiunea crește asupra rivalilor lui Trump pentru a demonstra că pot fi o alternativă reală pentru desemnarea unui candidat.

ADVERTISEMENT

Ron DeSantis, guvernatorul Floridei, a avut un început agresiv de dezbatere, folosindu-se de primul său răspuns pentru a-l critica pe Trump pentru că a lipsit de la dezbatere și pentru că a mărit datoria națională în timp ce era președinte, relatează The Associated Press.

“Donald Trump e dispărut acțiune”, a spus DeSantis. “El ar trebui să fie aici, pe această scenă, în această seară. Este dator să își apere acțiunile.”

ADVERTISEMENT

Guvernatorul Floridei nu s-a înghesuit să-l atace pe Trump în cea mai mare parte a campaniei. Dar, pe măsură ce s-a străduit să facă progrese împotriva fostului președinte, a început încet-încet să își ascută criticile la adresa omului pe care l-a susținut cândva.

Guvernatorul Floridei a mai punctat câteva atacuri la adresa lui Donald Trump pe parcursul dezbaterii. L-a acuzat de lipsă de leadership, la criticat pentru poziția în privința avortului și a spus că Trump a greșit când a pus performanța slabă a Partidului Republican în alegerile de la mijlocul mandatului din 2022 pe seama anulării garantării dreptului la avort la nivel național.

ADVERTISEMENT

“El ar trebui să fie aici explicându-și comentariile”, a spus DeSantis. “Vreau ca el să se uite în ochi și să le spună asta oamenilor care duc această luptă de mult timp.”

În loc să se confrunte cu rivalii săi pe scena dezbaterii, Trump s-a aflat în Michigan, încercând să câștige voturile muncitorilor în mijlocul unei greve a angajaților din industria auto.

ADVERTISEMENT

“Donald Duck”

În timpul dezbaterii au existat câteva momente ciudate și extrem de stânjenitoare, de la replici care erau foarte regizate la unele replici stângace.

Chris Christie, guvernatorul statului New Jersey, într-un prim atac împotriva lui Trump, s-a uitat direct în cameră și a declarat că, dacă va continua să sară peste dezbateri, fostul președinte va merita o nouă poreclă: “Donald Duck”. Râsetele răzlețe au întârziat să apară.

Christie a mai avut o altă înțepătură incomodă mai târziu la adresa cuiva la care nimeni nu se aștepta să fie menționat miercuri: prima doamnă Jill Biden. În timp ce încerca să sugereze că sindicatele profesorilor au o influență puternică la Casa Albă a lui Biden,

Christie a declarat că președintele “se culcă cu un membru al sindicatului profesorilor”. Prima doamnă este profesoară la un colegiu comunitar și membră a Asociației Naționale pentru Educație.

În loc să se țină departe de subiectul incomod al relațiilor conjugale private, fostul vicepreședinte Mike Pence a abordat acest subiect când a avut prima ocazie, după ce mai mulți alți candidați au dat alte răspunsuri în jurul educației. El s-a referit la activitatea de profesor a propriei soții. “Trebuie să recunosc, mă culc cu o profesoară de 38 de ani”, a spus Pence.

Abordarea subiectului Ucraina reflectă diviziunile din partid

Candidații la alegerile primare republicane s-au certat în cadrul dezbaterii când s-a ajuns la întrebarea dacă SUA ar trebui să continue să sprijine eforturile țării est-europene de a se apăra împotriva invaziei ruse.

Ron DeSantis, care la începutul acestui an a fost criticat pe scară largă pentru că a respins invazia Rusiei în Ucraina ca pe o “dispută teritorială”, a promis miercuri seară că va pune capăt războiului, deși nu a precizat cum va face acest lucru, potrivit The Washington Post.

DeSantis a fost imediat criticat de fostul ambasador la ONU Nikki Haley, care i-a spus că războiul “nu a fost niciodată o dispută teritorială”, și de Tim Scott, senator de Carolina de Sud, care a prezentat argumente pentru a continua sprijinirea Ucrainei.

Întrebările despre Ucraina au provocat, de asemenea, unele dintre cele mai haotice schimburi de replici ale serii. Antreprenorul Vivek Ramaswamy, care încercase să îl întrerupă pe Scott, a intervenit după ce senatorul de Carolina de Sud a terminat pentru a spune că trebuie să fie “sincer cu poporul american” în legătură cu războiul din Ucraina. “Doar pentru că [președintele rus Vladimir] Putin este … un dictator malefic, nu înseamnă că Ucraina este bună”, a spus el.

Haley a intervenit: “O victorie pentru Rusia este o victorie pentru China. O victorie pentru Rusia este o victorie pentru China”. Ramaswamy a întrerupt-o și a reluat: “China este adevăratul inamic și noi împingem Rusia și mai mult în brațele Chinei”, a spus el, făcând apel la un “plan de pace rezonabil” pentru a pune capăt războiului.

Fostul vicepreședinte Mike Pence a intervenit la rândul său: “Vivek, dacă îl lași pe Putin să aibă Ucraina, asta înseamnă că este o undă verde pentru China [să] ia Taiwanul! Pacea vine prin forță!”.

“Naivitatea unora dintre acești oameni este extraordinară”

După multe schimburi de replici, moderatorii s-au adresat fostului guvernator de New Jersey, Chris Christie, pentru a-l întreba dacă Statele Unite s-au concentrat prea mult asupra Ucrainei și nu suficient asupra amenințării reprezentate de China, Rusia și Iranul care formează legături mai strânse.

“Toate sunt conectate”, a spus Christie. “Chinezii plătesc pentru războiul rusesc din Ucraina. Iranienii furnizează arme mai sofisticate, la fel ca și nord-coreenii acum, cu încurajarea chinezilor.”

“Naivitatea unora dintre acești oameni de pe scenă este extraordinară”, a adăugat Christie. El a avertizat că, dacă vreun teritoriu din Ucraina va fi cedat Rusiei, atunci Putin va invada apoi Polonia.

Divergențele sunt tot mai mari în rândul legiuitorilor republicani cu privire la dacă Statele Unite ar trebui să continue să sprijine eforturile Ucrainei de a lupta împotriva invaziei rusești.

Trump și unii republicani din Congres au cerut încetarea sau încetinirea ajutorului acordat Ucrainei, în contrast puternic cu liderul minorității republicane din Senat, Mitch McConnell, și cu alții care au susținut ferm Ucraina.

Președintele republican al Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, a declarat că susține Ucraina, dar nu cu “un cec în alb”, în timp ce parlamentari republicani de dreapta, precum Marjorie Taylor Greene și Matt Gaetz s-au pronunțat din ce în ce mai des împotriva trimiterii de ajutor Ucrainei.

Republicanii se distanțează de valorile lui Reagan

Dezbaterea de la Biblioteca Prezidențială Ronald Reagan a evidențiat modul în care partidul s-a îndepărtat de unele dintre valorile fundamentale ale fostului președinte. Una dintre ele, imigrația, a ieșit în evidență imediat.

Un clip în care cel de-al 40-lea președinte cere “amnistie” pentru persoanele aflate ilegal în țară a precedat o întrebare despre politica de imigrație.

Chris Christie, care a reprezentat cândva un stat democrat și a susținut o propunere similară în urmă cu zece ani, s-a distanțat de aceasta, spunând că este de fapt istorie veche. “Nu mai suntem în poziția de a face acest lucru”, a spus Christie, făcând apel la “aplicarea legii”.

Nikki Haley, fiica unor imigranți indieni și fost guvernator al Carolinei de Sud, a făcut un pas mai departe, cerând încetarea ajutorului extern pentru America Latină până când granița nu va fi securizată.

“Doar atunci când vom repara sistemul de imigrație, doar atunci când vom securiza granița, ar trebui să mai investim bani în acest domeniu”, a declarat fosta reprezentantă a SUA la Națiunile Unite.

Chiar și antreprenorul Vivek Ramaswamy, de asemenea fiu de imigranți indieni, a sărit pentru a sublinia propunerea sa de a revoca cetățenia americană pentru copiii născuți în țară din părinți aflați ilegal în SUA.

Această măsură ar necesita un amendament constituțional și a fost, de asemenea, îmbrățișată de Trump. Inițiativa arată cât de mult s-a îndepărtat Partidul Republican modern de Reagan.

Cea de-a treia dezbatere prezidențială republicană va avea loc la Miami pe 8 noiembrie, iar candidații se vor confrunta cu cele mai stricte cerințe de până acum pentru a participa. Candidații participanți trebuie să obțină 4% din voturi în mai multe sondaje și 70.000 de donatori unici pentru a câștiga un loc pe scenă, a anunțat vineri Comitetul Național Republican. Oficialii partidului nu au răspuns imediat la întrebările privind moderatorii următoarei dezbateri.

ADVERTISEMENT