News

Donald Trump provoacă furie în propriul partid cu declarațiile legate de NATO. “Un lucru stupid”

Republicanii îl critică pe Trump pentru amenințarea de a abandona aliații din NATO. Declarația a produs furie în SUA și a reînviat temerile statelor europene
12.02.2024 | 16:49
Donald Trump provoaca furie in propriul partid cu declaratiile legate de NATO Un lucru stupid
Ultimele declarații ale lui Trump despre NATO i-au revoltat și pe republicani Sursa foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Afirmația lui Donald Trump potrivit căreia ar încuraja Rusia să atace aliații SUA dacă aceștia nu ar aloca bugetul prevăzut pentru apărare a declanșat un val de reacții, inclusiv în cadrul partidului fostului președinte.

Donald Trump provoacă furie în propriul partid cu declarațiile legate de NATO

“Unul dintre președinții unei țări mari s-a ridicat în picioare și a spus: ‘Dacă nu plătim și suntem atacați de Rusia, ne veți proteja?'”, a susținut Donald Trump în fața participanților la un miting de campanie din Carolina de Sud. “Am spus: ‘Nu ați plătit. Sunteți în întârziere?’. El a spus: ‘Da, să spunem că s-a întâmplat asta’. Nu, nu v-aș proteja. De fapt, i-aș încuraja (pe ruși n.r.) să facă ce naiba vor”. Declarația, care făcea referire la o discuție din timpul summit-ului NATO din 2018, a fost întâmpinată cu urale și aplauze din partea celor prezenți.

ADVERTISEMENT

Vorbele lui Donald Trump au fost întâmpinată cu stupoare și furie atât la Washington, cât și pe plan internațional, iar unii dintre colegii republicani ai fostului președinte au avut reacții vehemente.

“Acesta este motivul pentru care spun de mult timp că este nepotrivit pentru a fi președinte al Statelor Unite”, a declarat fostul candidat republican la președinție, Chris Christie, citat de Reuters.

ADVERTISEMENT

La rândul său, fostul guvernator al Carolinei de Sud, Nikki Haley, singura contracandidată a lui Trump rămasă în cursa pentru nominalizarea republicană la președinția din 2024, a declarat: “Ultimul lucru pe care vrem să-l facem este să ne alăturăm Rusiei. Nu luați partea cuiva care s-a dus și a invadat o țară. Jumătate de milion de oameni au murit sau au fost răniți din cauza lui Putin” în războiul său împotriva Ucrainei.

Senatorul republican Lindsey Graham, un aliat apropiat al lui Trump, a declarat că nu este de acord cu ”modul în care Trump a zis-o”, referindu-se la comentariile despre NATO. Graham a adăugat: “Rusia nu a invadat pe nimeni când era el președinte și dacă va fi din nou președinte nu o va face”.

ADVERTISEMENT

Senatorul republican Thom Tillis le-a reproșat consilierilor lui Trump că nu i-au explicat fostului președinte că Statele Unite, în calitate de membru NATO, se angajează să apere orice membru al alianței care este atacat. De asemenea, acesta l-a citat pe senatorul republican Rand Paul, care a declarat că remarcile lui Trump au fost “un lucru stupid”.

Au fost, totuși, unii republicani care i-au luat apărarea lui Trump. “Practic, fiecare președinte american s-a plâns la un moment dat, într-un fel sau altul, că alte țări din NATO nu fac suficient. Trump este doar primul care o exprimă în acești termeni. Dar nu am nicio îngrijorare, pentru că el a mai fost președinte”, a declarat senatorul Marco Rubio.

ADVERTISEMENT

Jason Miller, consilier principal de campanie al lui Trump, a încercat să întoarcă situația contra adversarilor politici: “Democrații și cei care strâng perle în presă par să fi uitat că am avut patru ani de pace și prosperitate sub președintele Trump”.

Trump susține că aliații europeni profită de generozitatea americană

Trump s-a revoltat cu mai multă vreme în urmă, considerând că țările europene profită de generozitatea militară americană, dar afirmația sa din weekend a fost provocatoare chiar și pentru standardele fostului președinte. De asemenea, declarația a provocat nedumerire. Nimeni, inclusiv foști consilieri prezidențiali de rang înalt, nu-și amintește ca el să fi spus vreodată așa ceva unui alt șef de stat, potrivit The Washington Post.

Cu câteva ore mai devreme, într-o declarație separată care viza un alt pilon al politicii externe americane, Trump a promis să pună capăt efectiv ajutorului american pentru țările din străinătate. Asistența pentru dezvoltare economică și ajutorul militar acordat țărilor străine – un pilon al administrațiilor democrate și republicane timp de decenii – ar urma să fie înlocuit cu un program de împrumuturi care ar trebui să fie rambursate, a scris Trump într-o postare pe platforma sa de socializare, Truth Social.

“Nu ar trebui să mai dăm niciodată bani fără speranța unei rambursări, sau fără ‘condiții’ atașate”, a spus Trump într-o postare scrisă cu majuscule. Orice împrumut ar trebui să fie rambursat imediat dacă beneficiarul “se întoarce vreodată împotriva noastră sau se îmbogățește cândva în viitor”, a scris el.

Reacția imediată a liderilor și diplomaților europeni a variat de la furie la resemnare obosită.

“Din nefericire, Trump nu surprinde”, a declarat Marko Mihkelson, președintele comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul estonian. “Actuala campanie prezidențială nu face decât să confirme că nu și-a schimbat atitudinea nesăbuită față de aliați. Din nefericire, el este, prin urmare, o unealtă foarte convenabilă pentru Rusia lui Putin, care duce un război împotriva Occidentului.”

Unii responsabili politici europeni au declarat că retorica lui Trump reprezintă o amenințare la adresa securității continentului. Un deputat german de rang înalt, care a fost unul dintre principalii consilieri în materie de politică externă al cancelarului Angela Merkel, a scris că Europa trebuie să se pregătească să se descurce singură.

“Toată lumea ar trebui să urmărească această declarație a lui Trump și apoi să înțeleagă că Europa s-ar putea ca în curând să nu aibă de ales decât să se apere singură”, a scris Norbert Röttgen pe pagina sa de Facebook. “Trebuie să gestionăm acest lucru, pentru că orice altceva ar însemna capitulare și autoabandon!”

Nimeni nu își amintește întâmplarea despre care a vorbit Trump

Comentariile lui Trump au făcut parte din campania de hărțuire a aliaților NATO care nu au reușit să respecte angajamentul din 2006 de a crește nivelul cheltuielilor militare la 2% din PIB-ul țării lor. În 2018, Trump a șocat un summit al aliaților NATO la Bruxelles cu comentarii dure sugerând că Statele Unite ar putea să nu-și respecte angajamentul de a apăra alți membri ai alianței de atacuri dacă aceștia nu plătesc mai mulți bani.

Mai mulți diplomați care au participat la summit-ul din 2018 – inclusiv consilieri de rang înalt ai lui Trump – au declarat că amenințările fostului președinte de la acea vreme au fost considerabil mai blânde decât versiunea pe care a relatat-o în discursul său de sâmbătă.

John Bolton, consilierul pe probleme de securitate națională al lui Trump în 2018, acum un critic vocal al fostului său șef, a declarat că Trump a făcut, de fapt, presiuni agresive asupra partenerilor NATO pentru a crește cheltuielile militare, un obiectiv urmărit de mai multe administrații în ultimele decenii. “Dar nu a spus nimic despre faptul că nu va apăra pe nimeni împotriva Rusiei”.

În ceea ce privește veridicitatea întâmplării, Bolton a spus că Trump “probabil că a pus laolaltă o grămadă de lucruri în capul său. El inventează aceste conversații. Dar chiar dacă conversația ar putea fi inventată, cred că el chiar crede că așa a fost”. Bolton susține, într-o nouă ediție a memoriilor sale pentru 2020, că Trump ar căuta probabil să retragă SUA din NATO dacă va fi ales pentru un al doilea mandat.

Trump ar intenționa să scoată SUA din NATO

“El a vrut scuze pentru a ieși (din Alianță n.r.), în timp ce noi, restul, am vrut ca aliații NATO să cheltuiască până la nivelul angajamentelor lor și chiar mai mult, pentru că este spre binele lor și pentru că ar consolida NATO”, a spus Bolton.

Furia lui Trump față de statele europene cu întârzieri în ceea ce privește cheltuielile pentru apărare a fost o reamintire a mandatului său, când europenii și-au pus întrebări dacă Statele Unite îi vor proteja dacă vor fi atacați de Rusia.

Atunci, mulți factori de decizie europeni au decis în cele din urmă că retorica publică a lui Trump era în mare parte fanfaronadă, în parte pentru că factorii de decizie în materie de securitate națională din administrația sa proveneau în general din rândurile establishment-ului republican. Bolton și secretarul apărării de atunci, Jim Mattis, erau de mult timp simpatizanți ai Rusiei și totuși au îngrădit unele dintre cele mai neconvenționale idei ale lui Trump.

Congresul a luat măsuri pentru a îngreuna posibilitatea ca un viitor președinte american să retragă țara din NATO, dar angajamentele formale ale Washingtonului față de alianță ar putea fi mai puțin relevante decât dorința Casei Albe de a-și susține promisiunile prin acțiuni militare, spun experții.

Angajamentele membrilor NATO în temeiul articolului 5 sunt o promisiune de a veni în ajutorul celuilalt în cazul unui atac, nu o cerință legală formală, astfel încât alianța ar putea deveni irelevantă în timpul unui al doilea mandat Trump, chiar dacă Statele Unite nu își închid în mod oficial misiunea în cadrul Alianței.

”Europa trebuie să cheltuiască mai mult pentru apărare”

Duminică, mulți responsabili politici europeni au declarat că comentariile lui Trump au fost doar un alt memento că Europa trebuie să fie mai puțin dependentă de Washington.

Pe de altă parte, unii factori de decizie politică din țările NATO care se învecinează cu Rusia, obișnuiți cu patru ani de atacuri ale lui Trump la adresa Alianței, au declarat că nu au fost imediat neliniștiți de ultimele sale comentarii.

“Nu sunt plătit să fiu îngrijorat”, a declarat președintele leton Edgars Rinkevics, care a participat la summit-ul NATO din 2018 la care Trump părea să se refere în comentariile sale. El a remarcat că Letonia cheltuiește 2,4% din produsul intern brut pentru apărare, cu mult peste angajamentele NATO.

“Ceea ce este important”, a mai spus el, este că ”Europa trebuie să cheltuiască mai mult pentru apărare, pentru capacități și să accelereze producția de apărare, indiferent cine câștigă în SUA. Este în interesul nostru vital”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a declarat că Alianța “rămâne pregătită și capabilă să apere toți aliații. Orice atac asupra NATO va fi întâmpinat cu un răspuns unit și energic. Orice sugestie că aliații nu se vor apăra reciproc subminează întreaga noastră securitate, inclusiv pe cea a SUA, și îi expune pe soldații americani și europeni unui risc sporit. Mă aștept ca, indiferent de cine va câștiga alegerile prezidențiale, SUA să rămână un aliat puternic și angajat în NATO”.

ADVERTISEMENT