News

Trump spune că ar încuraja Rusia să atace aliații NATO care nu-și plătesc contribuția la apărare

Donald Trump a declarat sâmbătă că ar încuraja Rusia să facă „orice doresc” statelor NATO care nu-și plătesc „contribuția” la apărare
11.02.2024 | 16:46
Trump spune ca ar incuraja Rusia sa atace aliatii NATO care nusi platesc contributia la aparare
Donald Trump, o nouă declarație care șochează Europa. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Favorit să câștige nominalizarea din partea Partidului Republican la alegerile din noiembrie pentru Casa Albă, Donald Trump a declarat, la ultimul eveniment de campanie din Carolina de Sud, că nu va respecta angajamentele NATO. Mai mult, acesta a spus că va încuraja Rusia să facă „orice naiba dorește” oricărui stat care nu-și plătește cotizația la alianță.

Trump spune că ar încuraja Rusia să atace aliații NATO

Donald Trump a declarat că ar încuraja Rusia să facă “ce naiba vrea” cu orice țară membră a NATO care nu respectă liniile directoare privind cheltuielile pentru apărare, într-o declarație uluitoare că nu va respecta clauza de apărare colectivă care se află în centrul alianței dacă va fi reales.

ADVERTISEMENT

“NATO era distrusă până când am apărut eu”, a declarat Trump la un miting în Conway, Carolina de Sud. “Am spus: ‘Toată lumea va plăti’. Ei au spus: ‘Ei bine, dacă nu plătim, ne veți mai proteja? Am spus: ‘Absolut nu’. Nu le-a venit să creadă răspunsul”.

Trump a spus că “unul dintre președinții unei țări mari” l-a întrebat la un moment dat dacă SUA vor continua să apere țara în cazul în care va fi invadată de Rusia, chiar dacă “nu plătesc”. “Nu, nu v-aș proteja”, și-a amintit Trump că i-a spus acelui președinte. “De fapt, i-aș încuraja să facă ce naiba vor. Trebuie să plătiți. Trebuie să vă plătiți facturile”.

ADVERTISEMENT

Administrația Biden a criticat poziția lui Trump

La scurt timp, Casa Albă a caracterizat comentariile lui Trump drept “îngrozitoare și nebunești” și a subliniat eforturile președintelui Joe Biden de a consolida alianța. “Președintele Biden a refăcut alianțele noastre și ne-a făcut mai puternici în lume, deoarece știe că prima responsabilitate a fiecărui comandant-șef este de a menține poporul american în siguranță și de a rămâne fidel valorilor care ne unesc.

Încurajarea invaziilor celor mai apropiați aliați ai noștri de către regimuri criminale este îngrozitoare și dementă – și pune în pericol securitatea națională americană, stabilitatea globală și economia noastră acasă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Andrew Bates, într-un comunicat.

ADVERTISEMENT

„Greu de imaginat o declarație mai analfabetă din punct de vedere strategic. Nu înțelege (sau nu îi pasă) cum funcționează de fapt NATO sau de ce este atât de important pentru interesele americane. Ceea ce este mai îngrijorător este numărul de oameni care îl aclamă/susțin. Cei care îl favorizează sunt la fel de periculoși ca și el”, a comentat pe Twitter generalul Ben Hodges, fostul comandat NATO al trupelor din Europa.

“Sună ca și cum Trump încurajează într-un fel Rusia să atace aliații noștri NATO”, a comentat și David Corn, analist MSNBC. „Trump este un TRĂDĂTOR”, a comentat și fostul congressman republican Adam Kinzinger.

ADVERTISEMENT

Esența Organizației Tratatului Atlanticului de Nord se află promisiunea de apărare colectivă – un atac asupra unei națiuni membre este un atac asupra tuturor națiunilor din alianță. Trump se plânge de mult timp de suma pe care alte țări din NATO o cheltuiesc pentru apărare în comparație cu Statele Unite și a amenințat în repetate rânduri că va retrage SUA din NATO. Comentariile sale de sâmbătă sunt cea mai directă indicație a sa că nu intenționează să apere aliații din NATO de un atac rusesc dacă va fi reales.

Trump a descris ani de zile în mod inexact modul în care funcționează finanțarea NATO. NATO are ca obiectiv ca fiecare țară membră să cheltuiască minimum 2% din produsul intern brut pentru apărare, iar majoritatea țărilor nu îndeplinesc acest obiectiv. Dar cifra este o linie directoare și nu un contract obligatoriu, și nici nu creează “facturi”; țările membre nu au eșuat în a-și plăti partea lor din bugetul comun al NATO pentru funcționarea organizației.

În calitate de președinte, Trump a amenințat în privat de mai multe ori că va retrage Statele Unite din NATO. Trump a descris NATO ca fiind “învechită” și s-a aliniat cu președintele rus Vladimir Putin, care dorește să slăbească alianța. Trump l-a lăudat mult timp pe Putin și a mers până la a se poziționa de partea liderului rus în detrimentul comunității de informații americane în legătură cu interferența Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016.

ADVERTISEMENT
Tags: