Tribunalul București a retrimis la Direcția Națională Anticorupție (DNA) dosarul vizitei lui Liviu Dragnea în SUA. Magistrații din Capitală cer procurorilor refacerea rechizitoriului.
Miercuri, 26 aprilie, magistrații de la Tribunalul București au decis să retrimită la DNA dosarul legat de presupuse infracțiuni comise de Liviu Dragnea în timpul vizitei din SUA, în 2017.
Această speță investighează modul în care Liviu Dragnea a ajuns la ceremonia de inaugurare a fostului președinte Donald Trump, potrivit minutei de ședință. Decizia nu e definitivă și poate fi contestată de procurori.
”În baza art. 346 alin. (3) lit. a) C. proc. pen., restituie la parchet cauza privind inculpații Dragnea Nicolae-Liviu, Burci Cristian-Ionel, Burci Carlo-Robert, Belcea Dan-Valentin și Dimitrescu Gheorghe, trimiși în judecată prin rechizitoriul nr. 130/P/2018 din data de 14.05.2021 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție.
În baza art. 275 alin. (3) C. proc. pen. cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestație în termen de 3 zile de la comunicare”, se arată în soluția pe scurt a instanței, scrie Agerpres.
De notat că asistăm la al doilea episod în care judecătorii constată că rechizitoriul în acest dosar a fost întocmit ilegal. În octombrie 2022, tribunalul a constatat neregularitatea rechizitoriului întocmit de DNA. Atunci s-a dispus excluderea probelor strânse de FBI. Mai exact, audierea de către americani a lui Cristian Burci, Carlo Robert Burci (fiul lui Cristian Burci) şi Erica Hillard.
Reamintim că, în luna mai a anului 2021, Liviu Dragnea, fost lider PSD și președinte al Camerei Deputaților, a fost trimis în judecată de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Acesta apărea într-un în care era acuzat de trafic de influență și folosirea influenței sau autorității în legătură cu prezența sa la ceremonia de inaugurare a președintelui Donald Trump la începutul anului 2017.
Procurorii DNA spun că Dragnea că ar fi primit de la unul dintre oamenii de afaceri foloase necuvenite pentru el și pentru PSD. În schimbul banilor, el ar fi încercat să influențeze premierul și alți miniștri din guvernele PSD pentru a-l ajuta pe acesta. Foloasele necuvenite ar fi vizita la ceremonia de inaugurare a lui Donald Trump și servicii de lobby.
”Banii respectivi ar fi fost plătiţi, în luna mai 2017, de o societate offshore cu sediul în insulele Virgine Britanice şi conturi bancare în Cipru, (controlată de omul de afaceri român cu ajutorul celorlalţi doi oameni de afaceri)”, arată DNA.
Procurorii mai spun că Dragnea ar mai fi acceptat de la acelaşi om de afaceri promisiunea unor foloase nepatrimoniale necuvenite constând în participarea, în perioada mai – iunie 2017, la două întâlniri (în final neconcretizate) cu înalţi oficiali din SUA.
“În acest context, inculpatul Nicolae-Liviu Dragnea ar fi traficat, în favoarea omului de afaceri român, influenţa reală pe care o avea faţă de prim-ministru şi alţi membri ai Guvernului României, promiţându-i că îi va determina pe aceştia să îi asigure interesele de afaceri, în special din domeniul militar şi al intelligence, pe care respectivul le avea în România”, precizează DNA.