News

Două educatoare din Constanța le-au înapoiat părinților cadourile de Crăciun: „Noi nu suntem nespălate”

Două educatoare din Constanța s-au simțit ofensate de cadourile date de părinții copiilor cu ocazia Crăciunului și le-au returnat acestora.
22.12.2023 | 23:31
Doua educatoare din Constanta leau inapoiat parintilor cadourile de Craciun Noi nu suntem nespalate
Cadourile pentru profesori, un subiect controversat/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Obiceiul de a da cadouri cadrelor didactice cu diverse ocazii este larg răspândit în România, iar în unele circumstanțe reprezintă momente penibile fie pentru părinți, fie pentru profesori. Părinții de la o creșă din Constanța s-au trezit că educatoarele le dau înapoi cadourile cumpărate de Crăciun, scrie Focus Press.

Penibilul incident a avut loc la creșa nr.5 din Constanța, unde părinții au strâns bani pentru cadourile educatoarelor. Numai că acestea din urmă s-au simțit ofensate de conținutul pachetului primit de la părinți, după cum reiese dintr-o conversație pe grupul de WhatsApp al părinților.

ADVERTISEMENT

Țin să vă anunț că m-au chemat doamnele educatoare în clasă și mi-au înapoiat cadourile. Doamna N… mi-a spus: «Noi nu suntem nespălate, ca să ne dați gel de duș. Atât merităm noi după trei luni de muncă? Să ne jigniți în halul ăsta?» Am rămas fără cuvinte. Eu propun să nu le mai cumpărăm cadouri până la sfârșitul anului școlar, ca să nu le mai jignim cu alegerile noastre”, a scris o mamă pe grupul respectiv.

Și ceilalți părinți au fost consternați de reacția educatoarelor însă, pe de altă parte, practica de a oferi cadouri cadrelor didactice contravine recomandărilor inspectoratelor școlare. Sorin Mihai, șeful IȘJ Constanța, a precizat că nu se pune problema sancționării educatoarelor din moment ce au refuzat cadoul, indiferent de motivația din spatele refuzului.

ADVERTISEMENT

Este foarte bine că nu au primit cadourile, este de apreciat. Noi nu facem actul educațional pentru a fi remunerați prin cadouri. Rugămintea mea este ca părinții să nu mai dea cadouri. Pentru ce? Și intenția de a da este una greșită.  Că motivul refuzului doamnelor este legat de alte aspecte, da. Dar eu rețin că le-au refuzat, iar părinții să învețe să nu mai ofere“, a declarat Sorin Mihai.

În mediul online apar periodic scandaluri legate de practica oferiri de cadouri pentru cadrele didactice, însă aceasta se perpetuează în pofida părerilor împărțite chiar printre profesori. Dacă unii dezaprobă din principiu acest gest, alții se simt îndreptățiți la beneficii materiale, altele decât leafa asigurată de stat.

ADVERTISEMENT

Chiar în această lună a făcut vâlvă cazul unei învățătoare care s-a gândit să ofere sugestii părinților pentru cadoul de Crăciun. Aceasta a prezentat părinților un set-cadou care conținea o agendă, o ciocolată albă și o șampanie cu foiță de aur, la prețul de 236 de lei, setul putând fi cumpărat de la un magazin online recomandat chiar de către profesoară. Părinții s-au revoltat față de ceea ce consideră că este o șpagă legalizată, astfel că i-au făcut plângere profesoarei chiar la conducerea școlii.

Alte cadre didactice dezaprobă cu totul această practică afirmând că ambele părți sunt puse într-o situație jenantă: părinții se simt presați să contribuie cu bani chiar și atunci când nu-și permit acest lucru, iar profesorii se vor simți mituiți.

ADVERTISEMENT

Cadouri pentru profesori – ce iz de comunism! Nu ar trebui oare să evoluăm? Atât profesorii, cât și părinții sunt puși în situații neplăcute datorită acestui obicei! Părinții se simt mereu presați în a cotiza sume pe care, în multe instanțe, nu și le permit. Profesorii, pe de altă parte, se simt cumva mituiți de aceste cadouri de care, majoritatea, chiar nu au nevoie. Un ‘Mulțumesc’ spus din inimă face mai mult decât o grămadă de obiecte menite să colecteze praf”, a postat o profesoară pe Facebook.

ADVERTISEMENT