News

Video. Coliziune în aer între două elicoptere în Australia. Patru persoane decedate și alte nouă rănite

Patru persoane și-au pierdut viața și alte nouă au fost rănite în Australia după ce două elicopter s-au ciocnit în aer, în apropierea unui parc de distracții
02.01.2023 | 14:15
Video Coliziune in aer intre doua elicoptere in Australia Patru persoane decedate si alte noua ranite
Două elicoptere s-au ciocnit în aer în Australia. Sursa foto: captură video
ADVERTISEMENT

O coliziune în aer între două elicoptere în Australia s-a soldat cu patru morți și alte trei persoane în stare critică, au anunțat luni autoritățile. Coliziunea a avut loc în jurul orei locale 14.00, în apropiere de o populară zonă turistică la sud de Brisbane.

Coliziune în aer între două elicoptere în Australia

“Aceste două elicoptere, când s-au ciocnit, s-au prăbușit pe un banc de nisip chiar lângă Sea World Resort”, a declarat reporterilor inspectorul Gary Worrell, ofițer de serviciu regional pentru regiunea de sud-est a poliției din Queensland.

ADVERTISEMENT

El a adăugat că a fost dificil pentru serviciile de urgență să aibă acces la bancul de nisip, situat nu departe de coastă.

Treisprezece persoane se aflau la bordul celor două elicoptere, potrivit lui Jayney Shearman, de la Serviciul de Ambulanță din Queensland (QAS). Dintre acestea, patru persoane au murit, trei au suferit răni grave și șase au avut răni minore, inclusiv tăieturi provocate de cioburile de geamurile sparte. Toți răniții au fost duși la spital, a precizat ea.

ADVERTISEMENT

Fotografiile de la fața locului arată dărâmături așezate pe o fâșie de nisip, cu personal adunat pe uscat și numeroase nave în apele din jur.

Gary Worrell a declarat că, deși este prea devreme pentru a determina cauza exactă a accidentului, cercetările inițiale sugerează că un elicopter decolase și celălalt aterizase când s-au ciocnit. Unul dintre elicoptere “are parbrizul îndepărtat și a aterizat în siguranță pe insulă. Celălalt (elicopter) s-a prăbușit, și era răsturnat, cu fundul în sus”, a spus el.

ADVERTISEMENT

El a adăugat că, după prăbușire, poliția din apropiere și membri ai publicului s-au grăbit la fața locului, încercând să scoată și să acorde primul ajutor celor aflați în elicopter.

Anchetă pentru determinarea cauzelor ciocnirii

Angus Mitchell, comisarul-șef al Biroului australian pentru siguranța transporturilor (ATSB), a declarat într-un comunicat că a fost lansată o anchetă privind coliziunea.

ADVERTISEMENT

Anchetatorii de la birourile ATSB din Brisbane și Canberra vor fi trimiși la fața locului pentru a aduna probe, a examina epava și a cartografia locului, precum și pentru a intervieva martorii și părțile implicate, a adăugat Mitchell.

El a cerut persoanelor care au asistat la coliziune sau au văzut elicopterele în zbor să contacteze anchetatorii. Un raport preliminar va veni în următoarele șase-opt săptămâni, iar un raport final va fi întocmit după finalizarea anchetei, a spus el.

Pilotul care și-a pierdut viața în urma acestui accident a fost identificat ca fiind Ashley Jenkinson, o figură respectată în industria aviatică. Acesta și trei dintre pasagerii săi au murit în incident, în timp ce alți trei pasageri – o femeie și doi băieți – au fost transportați la spital în stare critică.

Ocupanții celui de-al doilea elicopter, care a reușit să aterizeze în siguranță pe un banc de nisip, au suferit răni relativ minore.

Cei care l-au cunoscut pe Jenkinson, în vârstă de 40 de ani, au adus un omagiu acțiunilor sale “eroice” în timpul inundațiilor de anul trecut, când a livrat pachete oamenilor care fuseseră izolați, și l-au descris ca fiind o “adevărată legendă”.

“Acest pilot-șef incredibil a efectuat o mulțime de zboruri dus-întors către oamenii aflați în nevoie, inclusiv în unele zone foarte îndepărtate. Să zbori nu este o sarcină ușoară. Concentrarea și faptul de a fi la punct este constant, dar, ca de obicei, Ash a dat lovitura pentru a ajuta victimele inundațiilor”, a scris un apropiat de-al său pe Facebook.

ADVERTISEMENT