News

Două elicoptere Apache ale armatei SUA s-au ciocnit în Alaska. Trei soldaţi şi-au pierdut viaţa

Accident cu urmări tragice după un exerciţiu de antrenament al armatei SUA. Două elicoptere militare s-au ciocnit în aer.
28.04.2023 | 11:47
Doua elicoptere Apache ale armatei SUA sau ciocnit in Alaska Trei soldati siau pierdut viata
Două elicoptere Apache s-au ciocnit în Alaska
ADVERTISEMENT

Trei militari ai armatei americane au murit și unul a fost rănit după ce două elicoptere Apache s-au ciocnit deasupra statului Alaska, în timp ce se întorceau dintr-o misiune de antrenament de zbor, a anunțat vineri Divizia a 11-a Aeropurtată a Armatei.

Al doilea accident în mai puţin de o lună

Doi militari au murit joi pe loc, iar al treilea a murit în drum spre spital, potrivit unui comunicat al unității militare. Soldatul rănit este tratat la un spital din Fairbanks, Alaska, relatează Reuters. Accidentul va fi investigat de o echipă de la Centrul de pregătire pentru luptă al armatei din Alabama.

ADVERTISEMENT

Elicopterele implicate în accidentul din Alaska erau aparate AH-64 Apache de la baza Fort Wainwright. Armata nu a indicat cum anume s-a produs coliziunea, în legătură cu care a fost lansată o anchetă. Este al doilea accident de acest fel în mai puţin de o lună.

La sfârşitul lunii martie, nouă soldaţi americani au murit după prăbuşirea a două elicoptere Black Hawk ale armatei americane în cursul unui exerciţiu de zbor nocturn în statul Kentucky. HH-60 este o variantă a elicopterului Black Hawk conceput pentru a oferi sprijin pentru diverse operațiuni militare, inclusiv atacuri aeriene și evacuări medicale,

ADVERTISEMENT

Anterior, la jumătatea lunii februarie, un alt elicopter Black Hawk al Gărzii naţionale din Tennessee s-a prăbuşit în Alabama tot în cursul unui zbor de antrenament, provocând moartea celor două persoane aflate la bord. Motivele nu au fost precizate.

Momentul impactului a fost surprins de camerele video montate pe bordul șoferilor aflați în trafic. Niciun autoturism nu a fost afectat de prăbușirea elicopterului. Autoritățile nu au spus și care ar fi cauza accidentului mortal. Autostrada a fost închisă, iar șoferii au fost sfătuiți să folosească rute alternative.

ADVERTISEMENT

În iunie 2022, cinci puşcaşi marini au murit în prăbuşirea avionului militar în care se aflau, un aparat tip MV-22B Osprey care participa de asemenea la o misiune de antrenament la circa 35 km de frontiera cu Mexicul. Oficialii armatei au dezminţit oficial ”zvonurile” potrivit cărora la bordul avionului se aflau substanţe radioactive.

Armata americană a înregistrat mai multe accidente cu respectivul model de avion Osprey, cu decolare verticală, cum a fost cel din martie acelaşi an, când patru puşcaşi marini au murit în cursul unui exerciţiu al NATO în Norvegia. “Din câte cunoaşte poliţia, toţi cei patru sunt de naţionalitate americană”, au indicat forţele de ordine norvegiene, în timp ce Ministerul norvegian al Apărării a specificat într-un comunicat separat că doar cei patru americani se aflau la bordul aparatului prăbuşit.

ADVERTISEMENT

Aeronava MV-22B Osprey aparţinând U.S. Marine Corps participa la un exerciţiu numit Cold Response. Serviciile de intervenţie au ajuns la locul accidentului pe cale terestră, după ce elicopterele nu au putut ateriza din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. În zonă s-au înregistrat rafale puternice de vânt şi ploi abundente, existând riscul de avalanşe.

ADVERTISEMENT