News

Două materii ar urma să dispară din programa de la liceu. Mulți profesori nu sunt de acord cu decizia

Schimbări importante pentru elevii din România: două materii ar urma să dispară din programa de la liceu. Profesorii contestă dorința Ministerului Educației.
16.05.2023 | 07:42
Doua materii ar urma sa dispara din programa de la liceu Multi profesori nu sunt de acord cu decizia
Cele două materii ar urma să dispară din programa de la liceu. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În curând, două materii ar putea să dispară din programa de la liceu. O astfel de propunere apare în proiectul pentru modificarea planurilor-cadru pentru liceu. Deocamdată, vorbim despre un proiect în lucru.

Cele două materii care ar urma să dispară din programa de la liceu

Autoritățile din Învățământ doresc ca materiile ”logică” și ”psihologie” să nu mai fie studiate de către elevii de liceu de la profilurile uman și real, filiera teoretică. Acest lucru apare în proiectul de modificare a planurilor-cadru, scrie Edupedu.ro.

ADVERTISEMENT

În acest moment, cele două materii nu mai apar în categoria disciplinelor socio-umane, în documentul în lucru la nivelul Ministerului Educației. Dacă o astfel de propunere se va materializa, cele două discipline ar putea să nu mai fie la examenul de bacalaureat.

Mai mulți profesori din țară au reacționat față de propunerile ministerului condus de Ligia Deca. Într-o scrisoare deschisă, cadrele didactice au transmis că aceste modificări i-ar priva pe adolescenți de un sprijin real, la vârsta descoperirii de sine. Momentan, oficialii din educație au refuzat să dea lămuriri.

ADVERTISEMENT

În această scrisoare ajunsă pe adresa Ministerului Educației, sute de profesori vorbesc despre ”experți” ministeriali invizibili, care ”vor eliminarea unor discipline cruciale pentru formarea tinerilor”.

Profesorii, despre importanța celor două materii: ”formează structura morală a unui tânăr și a viitorului cetățean”

Dascălii subliniază importanța acestor materii pe care ministerul le dorește scoase din programă. Ana Negulescu, profesor de psihologie și logică spune, pentru Știrile ProTV că logica și psihologia:

ADVERTISEMENT

”Formează structura morală a unui tânăr și a viitorului cetățean. Noi încercăm s-o traducem adolescentului de astăzi. Într-o lume controversată și cu multe provocări, până la urmă esența noastră e sufletul, și ea rămâne perenă.”

La rândul său, Mircea Dumitru, decanul Facultății de Filosofie, critică și el decizia: ”Știm foarte bine că avem elevi în cursul primar, și cu atât mai mult la gimnazial, interesați de problemele de etică.

ADVERTISEMENT

Și e clar că aceste lucruri se învață mai degrabă la filosofie, la logică, decât la discipline științifice. Aici se transmit cunoștințe.” De notat că și materia filosofie, studiată acum în clasa a 12-a, ar deveni doar disciplină opțională.

În prezent, la BAC, la proba la alegere a profilului, elevii pot să aleagă o disciplină dintr-un lung șir. E vorba de anatomie și fiziologie umană, biologie vegetală și animală, chimie, economie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie, sociologie și filosofie.

ADVERTISEMENT