News

Religia, materie opţională la Bacalaureat! Comisia de Educație a votat amendamentul care schimbă istoria examenului de maturitate

Religia, materie opţională la Bacalaureat! Comisia de Educație a votat amendamentul care schimbă istoria examenului de maturitate, astfel că religia devine o variantă pentru elevi.
26.04.2023 | 14:48
Religia materie optionala la Bacalaureat Comisia de Educatie a votat amendamentul care schimba istoria examenului de maturitate
Religia, materie opţională la Bacalaureat. Foto: Basilica.ro
ADVERTISEMENT

Religia, materie opţională la Bacalaureat! Comisia de Educație a votat amendamentul care schimbă istoria examenului de maturitate, astfel că religia devine o variantă pentru elevi drept examen scris, la fel ca și istoria, de exemplu. Aceasta va deveni a doua probă scrisă la examenul de Bac la profilul uman.

Religia, materie opţională la Bacalaureat

Conform Antena 3, politicienii au acceptat până la urmă solicitările BOR și au acceptat să introducă religia drept materie opțională la Bacalaureat. “Examenul naţional de Bacalaureat constă în susţinerea următoarelor probe: c) pentru profilul umanist, specializarea științe sociale, din filiera teoretică, două probe scrise, dintre care o probă obligatorie la istorie și o probă la o disciplină relevantă pentru profilul umanist, la alegere între Geografie, științe socio-umane: Logică, Psihologie, Sociologie, Economie, Filosofie sau Religie”, se arată în amendamentul votat.

ADVERTISEMENT

De asemenea, anunță sursa citată, ar mai fi alte amendamente (peste 1000) depuse la Legea Educației, astfel că sunt așteptate și alte modificări. Printre cele mai relevante ar fi pedepse dure pentru elevii agresori și schimbări la examenele naționale. Vicepreședintele comisiei de învățământ, Odon Szabo, a explicat că astfel a fost închis ”capitolul Bacalaureat”.

Așadar, proba opțională de Religie a fost introdusă pentru elevii de la profilul uman, specializările filologie și științe sociale, la proba E, conform sursei citate. Modificarea a fost făcută la propunerea PSD. Articolul 99, alineatul 5 litera c) a fost modificat astfel:

ADVERTISEMENT

”Proba E – probe scrise, obligatorii, specifice profilului sau specializării sunt desfășurate după cum urmează: c) pentru profilul umanist, specializarea științe sociale, din filiera teoretică, două probe scrise, dintre care o probă obligatorie la istorie și o probă la o disciplină relevantă pentru profilul umanist, la alegere între Geografie și științe socio-umane: Logică, Psihologie, Sociologie, Economie, Filosofie sau Religie.

d) pentru profilul umanist, specializarea filologie, din filiera teoretică două probe scrise, dintre care o probă obligatorie, la limba și literatura unei limbi de circulație internațională și o probă la o disciplină relevantă pentru profilul umanist, la alegere între: Istorie, Geografie sau științe socio-umane: Logică, Psihologie, Sociologie, Economie, Filosofie sau Religie“, anunță sursa citată.

ADVERTISEMENT

Cultele religioase au făcut caz pe această temă încă din luna martie. ”Nediscriminarea Religiei în raport cu alte discipline școlare din trunchiul comun, prin includerea acesteia în lista disciplinelor școlare, la alegere, în cadrul examenului național de Bacalaureat pentru ca elevii care frecventează orele de religie să aibă posibilitatea de a-și valorifica și verifica competențele dobândite la această disciplină, una dintre puținele care se studiază pe tot parcursul învățământului preuniversitar și singura care a fost validată de majoritatea covârșitoare a părinților”, se arată în mesajul trimis de reprezentanții cultelor religioase.

Documentul era semnat de majoritatea liderilor importanți BOR, dar și ai celorlalte culte religioase, cum ar fi Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe, Înaltpreasfințutul Părinte Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București – Biserica Romano-Catolică, Preafericitul Părinte Cardinal Lucian – Biserica Unită cu Roma, Rego-Catolică, Preasfințitul Episcop Datev Hagopian – Arhiepiscopia Bisericii Armene din România, Episcopl Bela Kato al Bisericii Reformate din România, Episcopul Reinhart Guib – Biserica Evanghelică C.A. din România.

ADVERTISEMENT

Totodată, au semnat și au convins ministerul de necesitatea introducerii religiei ca materie opțională la Bac: Episcopul Dezso Zoltan Aorjani al Bisericii Evanghelice Lutherane din România, Episcopul Istvan Kovacs al Bisericii Unitariere Maghiare, Viorel Iugam, președintele Uniunii Bisericilor Creștine Baptiste din România, Cornel Haureș – președintele Bisericii Creștine după Evanghelie din România, Pastorul Ioan Filip – președintele Bisericii lui Dumnezeu Apostolice din România – Cultul Creștin Penticostal, Aurel Neamțu – președintele Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, Mulfiul Iusuf Muurat – Șeful Comunității Musulmane din România.

ADVERTISEMENT