News

Două persoane au murit după ce un avion s-a prăbușit pe o autostradă din Florida. „A fost ireal, ca într-un film”

Două persoane și-au pierdut viața în statul american Florida după ce un avion s-a prăbușit pe o autostradă intens circulată
10.02.2024 | 15:34
Doua persoane au murit dupa ce un avion sa prabusit pe o autostrada din Florida A fost ireal ca intrun film
Avion de mici dimensiuni, prăbușit în Florida. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Două persoane au murit după ce un avion de mici dimensiuni s-a prăbușit vineri după-amiază pe Interstate 75, în apropiere de orașul Naples din Florida, și s-a ciocnit cu un automobil. Tragedia a avut loc la scurt timp după ce pilotul a raportat o situație de urgență unui controlor de trafic aerian.

Avion prăbușit pe o autostradă din Florida

Cel puțin două persoane și-au pierdut viața vineri după-amiază, atunci când un avion de mici dimensiuni, care își pierduse ambele motoare, s-a izbit de un automobil pe o autostradă din Florida, în timp ce pilotul încerca să aterizeze de urgență, au anunțat autoritățile.

ADVERTISEMENT

Cinci persoane se aflau la bordul avionului privat atunci când acesta s-a prăbușit în apropierea unei ieșiri de pe o autostradă din Florida, accident care a determinat autoritățile să închidă autostrada 75, potrivit Poliției Autostrăzilor din Florida. Departamentul de siguranță rutieră și autovehicule din Florida și Biroul șerifului din comitatul Collier au confirmat că două persoane au murit în urma coliziunii.

Jinny Johnson, rezidentă din zona Naples, a fost martoră a accidentui la câteva minute după ce s-a produs, în timp ce se îndrepta spre nord pe I-75, în jurul orei 15:20. “Dintr-o dată am văzut o mulțime de fum negru”, a spus acesta. “Era negru ca smoala. Pe măsură ce mă apropiam, fumul devenea puțin mai deschis. Și apoi am văzut flăcări”.

ADVERTISEMENT

O altă martoră, Brianna Walker, conducea pe I-75 când avionul, care venea din spatele ei, a atins partea superioară a unei camionete din fața ei, a intrat în contact cu autostrada și a derapat pe o distanță de aproximativ 10 de metri înainte de a se izbi de un zid de beton unde a luat foc.

Camioneta – cu acoperișul desprins de contact – a intrat în zona mediană și s-a răsturnat, a spus ea. Șoferul camionetei a ieșit și “părea în regulă”. Se părea că pilotul avionului încerca să aterizeze pe autostradă, a spus Walker. “A fost ireal. Ca într-un film”, a spus ea.

ADVERTISEMENT

Avionul călătorea de la Ohio State University din Columbus, Ohio, spre aeroportul din Naples, Florida, și era programat să călătorească spre Fort Lauderdale, a declarat Robin King, directorul de comunicare al Autorității aeroportuare din Naples.

Ea a spus că aeroportul a pierdut legătura cu avionul chiar înainte ca acesta să se prăbușească, în jurul orei 15:10. Avionul a plecat din Ohio la ora 12:30. “Venea să aterizeze”, a spus King. “Am primit vestea că este posibil să fi pierdut un motor … Apoi am pierdut contactul”.

ADVERTISEMENT

Într-o transcriere făcută publică a ultimului apel al pilotului, acesta îi spune unui controlor de trafic aerian că nu vor reuși să ajungă pe pistă.

Pilot: “Bine, Challenger, Hop-A-Jet 823, am pierdut ambele motoare, urgență. Aterizez de urgență”.

Controlor: “Am o urgență. Liber la aterizare pe pista 23.

Pilot: “Avem permisiunea de a ateriza, dar nu vom ajunge pe pistă. Am pierdut ambele motoare.”

Oficialii federali care investighează accidentul

Departamentul de siguranță rutieră și autovehicule din Florida a declarat pentru USA TODAY că cel puțin două vehicule au fost implicate în coliziune și a precizat că închiderile au afectat traficul spre nord și spre sud pe I-75.

Benzile dinspre sud erau încă închise în timp ce investigația a continuat în cursul serii, a declarat patrula de autostradă din Florida din sud-vestul Floridei într-o postare pe rețelele de socializare cu puțin timp înainte de ora 20.00 vineri. Avionul era un avion privat, un Bombardier Challenger 600 operat de Hop-A-Jet Worldwide Charter.

Hop-A-Jet a emis o declarație vineri seara târziu în care a spus că “a primit informații confirmate despre un accident în care a fost implicată una dintre aeronavele noastre închiriate în apropiere de Naples” și că va trimite o echipă la locul accidentului.

“Preocuparea noastră imediată este pentru bunăstarea pasagerilor noștri, a membrilor echipajului și a familiilor acestora”, se arată în declarație.

Potrivit înregistrărilor NTSB și Aviation Safety Network, coliziunea de vineri a zborului Hop-A-Jet a fost cel puțin al șaptelea accident mortal în care a fost implicată această serie de avioane private Bombardier începând cu anul 2000. În timp ce unele dintre accidente s-au datorat unor probleme ale aeronavei, altele au fost cauzate de erori ale piloților sau de alți factori, au indicat rapoartele.

Aeroportul din Naples a trimis mașini de pompieri cu o substanță specială de tip spumă care poate ajuta la controlul incendiilor de combustibil pentru avioane. La fața locului s-au deplasat și polițiști de la Florida Highway Patrol. NTSB a declarat că prăbușirea a fost considerată un accident.

Coliziunea de vineri este cel puțin al doilea accident de avion de mici dimensiuni produs în Florida în această lună.

Joia trecută, un avion monomotor Beechcraft Bonanza V35 s-a prăbușit într-un parc de case mobile din Clearwater, Florida, în apropiere de Tampa, la scurt timp după ce a raportat o defecțiune la motor. Coliziunea a dat foc la patru case mobile, iar un raport al FAA a precizat că în urma accidentului și-au pierdut viața pilotul și două persoane aflate la sol. Pilotul era singura persoană aflată la bordul aeronavei, a precizat FAA.

Potrivit Aircraft Owners and Pilots Association, au avut loc 1.124 de accidente de aviație generală în 2021, cel mai recent an cu date disponibile, iar 202 dintre accidente au fost mortale.

ADVERTISEMENT