Life

Dr. Cezar explică apariția asteniei de toamnă și spune ce vitamină ne salvează

Dr. Cezar explică de ce, odată cu venirea toamnei, apare și astenia, dar și motivele pentru care infarcturile sunt mai dese în sezonul rece.
23.09.2023 | 19:43
Dr Cezar explica aparitia asteniei de toamna si spune ce vitamina ne salveaza
Dr. Cezar, despre astenia de toamnă și infarct. Sursă foto: Montaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Dr. Cezar ne învață cum se acordă primul ajutor în caz de infarct și ce trebuie să mâncăm dacă vrem să prevenim bolile de inimă.

Dr. Cezar explică apariția asteniei de toamnă

Astenia este o slăbire generală a organismului, această traducându-se printr-o stare de oboseală, care poate antrena insuficiențe funcționale multiple. Potrivit studiilor, una din 10 persoane suferă de astenia de toamnă. Ea este în general provocată de dificultatea de adaptare a corpului la diferențele de temperatura dintre zi și noapte.

ADVERTISEMENT

Astenia de toamnă ne afectează ca și cea de primăvară. Scade nivelul de lumină și, odată cu temperaturile reci, stăm mai mult în casă. Scade nivelul de serotonină, precursor al melatoninei, cel mai puternic antioxidant.

Din cauza lipsei de lumină scade și nivelul de energie iar astenia este cauzată de aceste treceri bruște de la un anotimp la altul”, spune Dr. Cezar pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Cum ne ferim de astenia de toamnă

Testarea 25-OH- Vitamina D poate fi efectuată în momentul în care apar probleme la nivelul oaselor, în principal în cazul durerilor osoase sau fracturi. Deficitul de 25-OH- Vitamina D se poate traduce și prin risc ridicat de infecții, rezistență la insulină, insuficientă cardiac sau depresie.

“Este bine acum să ne suplimentăm dieta cu vitamina D. Este important ca oamenii să își facă analiza 25-HO- vitamina D, asta să ceară la laborator. Dacă valoarea este aproximativ 50 de nanograme pe mililitru nu este nevoie să suplimentăm.

ADVERTISEMENT

Dacă este 40 mai putem aștepta și dacă e la pragul de jos, de 30, oamenii pot începe să ia vitamina D. Dozele sunt foarte variabile, de la om la om. Suprapoderalii sau obezii trebuie să ia cantități mai mari, pentru că vitamina D se depune în țesutul adipos.

Persoanele mai brunete, cu tenul măsliniu, au nevoie de doze mai mari, ca și vârstnicii. Aceștia au nevoie de la 2000 până la 5000 de unități zilnic, dacă au și probleme autoimune”, ne sfătuiește Dr. Cezar.

ADVERTISEMENT

“Infarcturile sunt mai dese în sezonul rece, oamenii nu sunt adaptați la frig”

Infarctul reprezintă moartea brutală și masivă a celulelor țesutului, cauzată de lipsa locală a oxigenului, din cauza unei obstrucții a arterei țesutului.  În cazul infarctului miocardic, cele mai expuse persoane sunt fumătorii, supraponderalii și cei cu un stil de viață nesănătos.

“Infarcturile sunt mai dese în sezonul rece pentru că oamenii nu sunt adaptați la frig. Majoritatea oamenilor nu fac expunere intermitentă, un duș cu apă rece, mișcare, o baie în zăpadă, puțin sport. Din această cauză se produce vasoconstricție periferică.

Scade fluxul de sânge la nivelul membrelor datorită acestor momente de trecere de la cald la frig. Fumătorii sunt mai predispuși la infarct sau AVC. Deshidratarea este un factor foarte frecvent implicat în bolile cardiovasculare.

Sângele devine mai vâscos, crește rezistența vasculară și riscul accidentelor de acest fel. De asemenea alimentația este un factor. Dacă pe perioada verii avem tendința să mâncăm mai ușor, în perioada rece apare tendința de a mânca mai greu”, ne explică Dr. Cezar.

“E bine să mâncăm fibre, dar nu în fiecare zi”

În alimentație, cel mai important este echilibrul. Iar ca să protejăm inima, avem nevoie de potasiu și magneziu care se găsește în fructe și în rădăcinoase. Ar fi bine să evităm mâncarea la conservă și să ne preparam singuri mâncarea. Totuși, nici excesul de fructe sau de legume nu este bun.

“Ca să ne protejăm inima este bine să mâncăm alimente bogate în potasiu și magneziu, fructe și legume. Cele verzi conțin magneziu iar rădăcionasele, potasiu. Și calciul este important dar, dacă avem vitamina D, avem și calciu. Potasiul se găsește în păstârnac, cartofi, ciuperci, măsline, fistic, avocado, banană.

Ar fi bine să mâncăm doar mâncare neprocesată, naturală, cât mai puțin trecută prin fabrică. Tot ce e conservat conține potasiu, adevărat, dar nu beneficiem de alte proprietăți ale fructelor și legumelor proaspăt preparate. Fasolea este altă sursă de potasiu, dar trebuie să înțelegem că alimentele au și părți negative. De aceea este bine să le alternăm.

Fasolea de exemplu, și leguminoasele, au foarte multe lectine, adică proteine inflamatorii. E bine să mâncăm fibre dar nu în fiecare zi pentru că fibrele ne ‘fură’ mineralele și ne deshidratează. Ca să scăpăm de lectine lăsăm fasolea la înmuiat și fierbem la oală sub presiune. Altă metodă de delectinizare este germinarea sau lăsarea la fermentat.

Majoritatea plantelor conțin molecule și proteine care ne atacă, pentru că ele nu pot fugi din calea prădătorului, adică omul în cazul lor. Sfecla roșie, de exemplu, conține potasiu, dar și nitrați așa că e bine să nu bem zilnic suc de sfeclă. Usturoiul este foarte bun pentru inimă, dar, mâncat în cantități mari, irită stomacul”, ne învață Dr. Cezar.

“Ateroscleroza începe de la cele mai fragede vârste”

Studiile arată că bărbații de peste 45 de ani și femeile de peste 55 de ani sunt categoria cea mai predispusă la ateroscleroză. Specialiștii afirmă că femeile sunt protejate de ateroscleroză datorită hormonilor feminini. Dar Dr. Cezar ne spune că primele semne ale unei boli de inima le vezi chiar în oglindă, dacă priveșți cu atenție.

“Primele semne că ești bolnav de inimă le vezi în oglindă. Când vezi pe fața ta niște vinișoare, piele mai uscată, vezi că ai pus niște kilograme în jurul taliei, pe organe adică. Dacă s-a întâmplat asta, înseamnă că deja ai probleme cu inima. Ateroscleroza începe de la cele mai fragede vârste. Din cauza stresului major, a consumului de zahăr, a vieții dezordonate, nesomnului. Dacă oameni ar putea vedea arterele pe interior, ar vedea că procesul a început deja. Vorbim aici și de copii de 10 ani, cu disfuncții metabolice, cu grăsime în jurul taliei sau ginecomastie.

Că problemele de inima să manifestă la unii mai agresiv mai târziu, asta e partea a doua. Problemele vasculare însă nu afectează doar inima, ci și creierul. Nu trebuie să faci neapărat atac cerebral ca să-ți dai seama. E de ajuns să începi să uiți, să nu mai poți învățat la fel de bine la școală, să nu mai ai coerență în limbaj”, ne spune Dr. Cezar.

“Masajul cardiac e foarte important”

În momentul în care cineva face infarct, primul lucru este să sunăm la 112. Dr. Cezar ne spune că masajul cardiac, 100 de apăsări pe minut, poate fi extrem de util. Trebuie să vă asigurați că persoana stă întinsă pe jos, cu genunchii îndoiți și capul sprijinit. Dacă infarctul nu s-a produs de față cu voi, sunați la 112 și nu mișcați persoana de pe loc.

“În primul rând, dacă găsim persoana leșinată sau fără cunoștință, pe jos, este bine să sunăm la 112 și să nu o mutăm. Dacă am fost de față sunăm tot la 112 și facem masaj cardiac, deasupra pieptului, câte 100 de apăsări pe minut.

Dacă este cazul se poate face și respirație gură la gură. Masajul cardiac e foarte important. Sistemul circulator este un sistem închis așa că doar un simplu masaj exterior face sângele să circule și asta aste foarte important. Chiar dacă nivelul de oxigen scade, prin masaj apăsăm pe această ‘pompă’”, ne sfătuiește Dr. Cezar.

ADVERTISEMENT