News

Drama familiilor soldaților ruși morți în Ucraina. Au gropile săpate în cimitire, dar nu știu dacă vor primi vreodată trupurile celor dragi: “Nu-i putem plânge la mormânt”

Mama unui soldat rus, mort în Ucraina, vrea să-și îngroape fiul. Are loc de veci, mormântul a fost săpat, dar trupul nu a fost adus: „Au spus că nu-l vor da înapoi pentru a nu crea panică”.
04.03.2022 | 13:16
Drama familiilor soldatilor rusi morti in Ucraina Au gropile sapate in cimitire dar nu stiu daca vor primi vreodata trupurile celor dragi Nui putem plange la mormant
Maxim, ultimul din dreapta, a murit în prima zi a invaziei ruse în Ucraina Foto: Novaya Gazeta, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În jurul cimitirului satului Ozernoe (regiunea Saratov) este un gard gri decolorat. Aleea este curățată de zăpada umedă. La capătul îndepărtat, sub un mesteacăn, se află o groapă proaspătă. Peste groapă este întinsă o folie de polietilenă, astfel încât pământul să nu devină îmbibat din cauza ploilor de primăvară.

Familiile soldaților ruși morți în Ucraina sunt disperate: “Nu există sfârșit, nu ne putem lua la revedere”

Mormântul a fost pregătit pentru Maxim Khanigin, originar din Ozerny. A murit pe 24 februarie, cu o zi înainte de a împlini 22 de ani. Înmormântarea de la Ozernoe a fost pregătită a doua zi după tragedie. Mamei nu i s-a adus încă trupul fiului.

ADVERTISEMENT

Jeep-ul biroului districtual de înregistrare și înrolare militară pleacă din casa Khanigin. Mama lui Maxim, Liudmila, stă pe un taburet, sprijinită de masa din bucătărie. Spune, fără să ridice ochii către cei care vin: „Au zis că nu ni se va da trupul până nu se termină totul, ca să nu stârnească panică”, relatează Novaya Gazeta.

Și nicio informație, unde anume, în ce circumstanțe a murit.

„Oficiul de înrolare și înmatriculare militară spune că au făcut în grabă o înmormântare. Acum autoritățile îi sancționează pentru asta. Am fost norocoși, deși ce noroc că totul s-a întâmplat în prima zi… ne-au trimis o bucată de hârtie ”, adaugă bunica lui Maxim, Natalia.

ADVERTISEMENT

„Nu există sfârșit, nu ne-am luat la revedere, nu putem îngropa, nu-i putem plânge la mormânt!”, explică plângând mama.

Mama și bunica se uită printre fotografiile de familie. Micul Maxim, cu mâinile pe genunchi, stă foarte serios pe un scaun la grădiniță. El, cu câțiva ani mai mare, îmbrăcat într-un trening albastru, zâmbește cel mai larg din clasă.

ADVERTISEMENT

„Știi cum să-mi recunoști nepoții? Cel mai înalt este cel mai tânăr, Fedyia. Cel cu ochii ca un husky este cel din mijloc, Stasik. Iar cel care zâmbește tuturor este Maxim”, râde bunica, uitând un minut.

Primul care a mers în armată: fiul mijlociu, Stanislav

Ea vorbește despre nepotul ei la timpul prezent. „Am trecut prin foc și apă. Am învățat să plâng de mult. Acum totul este împietrit aici!”, se lovește în piept Natalia.

ADVERTISEMENT

După școală, Maxim a studiat la o școală tehnică din districtul vecin Tatishevski. A venit acasă în fiecare weekend. Uneori mergea 36 de kilometri de la autostradă până la Ozernoe. Nu există transport în comun aici, iar asfaltul este într-o asemenea stare încât nu poți merge mai repede de 25 de kilometri pe oră.

Maxim a primit o diplomă în mecanică. După școala tehnică a intrat la Universitatea Agrară din Saratov, dar nu și-a terminat studiile. A plecat să lucreze la Moscova și Saratov.

„Și în sat a găsit modalități de a câștiga bani. Punea acoperișuri, săpa o groapă, uda, cosea buruienile. La el erau aduse mașini, motociclete pentru reparații din tot satul. Am înjurat: ce caravanserai am amenajat în curte!”, își amintește Natalia.

Primul care a mers în armată a fost fratele mijlociu, Stanislav. Proaspăt recrut, la numai 18 ani a fost trimis în Orientul Îndepărtat.

„A călătorit 11 zile. Eram îngrijorați: am trimis copilul până la capătul lumii. De obicei, școala noastră colectează pachete pentru recruții din sat, dar ei nici măcar nu le-au trimis acolo – este prea departe”, spune bunica.

„Apoi ne-au trimis o scrisoare de mulțumire: mulțumesc că ți-ai crescut fiul”, adaugă Liudmila.

Maxim a plecat în armată pe 22 octombrie 2021

„Nimeni nu a simțit că ar fi probleme. Maxim era doar îngrijorat că Stasik îi va lua bâta și telefonul, pe care le-a cumpărat din câștigurile sale. I-am zis: ‘Dă-mi-le mie, peste un an le vei lua înapoi în siguranță’. Mi-a cerut să trimit poze cu cățelușul lui. A vrut să vadă cum crește Volchok , spune Natalya.

La plecare, un recrut cu un zâmbet de Gagarin a fost fotografiat pentru ziarul raional.

Khanigin a servit în regiunea Belgorod. Pe forumurile mamelor soldaților, părinții se plâng de lipsa apei și a încălzirii, de ritualurile de inițiere și de furturi.

În 2018, un soldat cu contract în vârstă de 36 de ani, Alexei Zolotarev, s-a adresat președintelui Vladimir Putin cu o plângere cu privire la schemele de corupție presupuse inventate de comandanți.

În februarie 2020, cadavrul unui soldat contractual, în vârstă de 19 ani, Maxim Shcherbak, a fost găsit în pădurea de lângă unitate. După cum a scris presa, soldatul s-a sinucis.

În iunie 2021, un soldat contractual al unității în vârstă de 23 de ani a murit în timpul unor trageri în poligonul de antrenament. Potrivit versiunii oficiale, cauza morții a fost manipularea neglijentă a armelor.

Maxim i-a spus mamei sale că lucrurile erau calme. „L-au pus pe camioane Kamaz, deși nu avea permis”, spune Liudmila în timp ce se uită la o fotografie a fiului ei în uniformă de camuflaj în cabina unui camion.

În anul următor, familia se pregătea să joace la nunta lui. „Ne-am gândit: Maxim se va întoarce din armată, Dasha va absolvi Institutul de Economie. Ea este iubita lui, au fost împreună timp de șapte ani.”

Natalia arată cea mai spațioasă cameră din casă: „Aici aveau să locuiască. Este mult spațiu! Eram fericită: aveam să fiu o tânără străbunică!”

„Ne-au trimis înmormântarea pe WhatsApp”

Ultima dată când Liudmila a vorbit cu fiul ei a fost în seara zilei de 23 februarie. Maxim i-a spus că unitatea lui a fost adusă la exerciții la doi kilometri de granița cu Ucraina și a fost nevoit să doarmă în mașini.

„Ne iau telefoanele, când voi putea, voi suna”, își amintește mama. “M-am gândit că va suna de ziua lui, pe 25 februarie. Pe la ora 14.00, l-am sunat pe comisarul militar, care mi-a spus: ‘fiul tău a murit în luptă pe 24’. Înmormântarea ne-a fost trimisă prin WhatsApp. Nimeni altcineva nu explică nimic”.

Familia Khanigin au contactat unitatea Belgorod. „Mi-au răspuns: ‘nu avem astfel de informații’. Ne-au sfătuit să luăm legătura cu FSB”, spune Liudmila.

Rudele au făcut apel la Comitetul Mamelor Soldaților, la parchetele Saratov și Belgorod. Nicio informație nu era disponibilă nicăieri.

„Nici nu ne-am putut imagina că un recrut va fi trimis acolo. A ținut mitraliera de două ori – când a fost fotografiat! Cine are nevoie de asta (…)?! (Liudmila vorbește despre ceea ce autorităților ruse li se spune să numească o operațiune specială n.r.) Pentru ce a murit?!”, țipă mama, acoperindu-și fața.

„Dacă va trebui, voi merge la ONU, nu voi muri până nu aflu ce prost l-a trimis acolo!”, amenință bunica Natalia. “Mi-e teamă că, dacă scrii despre noi, ziarul tău va fi închis. Unul dintre cunoscuții noștri a scris în Odnoklassniki că Maxim a fost ucis la (…) [ în timpul unei operațiuni speciale. n.r. ], a fost avertizat că va răspunde pentru minciună și a fost blocat.”

Cel mai tânăr dintre copii va merge în armată în aprilie

În aprilie, cel mai tânăr dintre frații Khanigin, Fedor, va merge la armată. Tânărul răsucește telefonul în degete, cu capul în jos. Răspunde la întrebări despre Maxim în monosilabe. Cu greu poți vedea că plânge. Spune abia audibil că nu se teme și va merge să facă armata. “Nu te las să te duci!”, sare în sus mama. Și amenință, amenință cu pumnul undeva.

Potrivit purtătorului de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, Vladimir Putin, în calitate de comandant-șef, primește constant informații despre pierderile din timpul operațiunii speciale de demilitarizare a Ucrainei, dar numai Ministerul Apărării poate comenta numărul acestora.

Oficialii din Saratov își exprimă un sprijin ferm pentru „operațiunea specială” pe rețelele sociale și în comunicatele de presă. Ar fi logic să presupunem că vor purta în brațe sicriul cu trupul celor căzuți în ultima lor călătorie.

Dar niciuna dintre autoritățile locale nu a recunoscut oficial moartea unui soldat din Ozernoe și nu au transmis condoleanțe familiei până când agenția de știri din Saratov, Svobodnie Novosti, nu a scris despre Maxim Khanigin.

La o oră de la publicare, guvernatorul Valeri Radaev a declarat pe canalul de Telegram al guvernului că „oamenii din Saratov sunt îndurerați, inimile noastre sunt pline de durere și recunoştinţă”.

ADVERTISEMENT