News

Dramele femeilor din statele americane unde avortul e ilegal. Ajung la un pas de moarte sau trebuie să ducă la termen un copil fără șanse să trăiască

Decizia de a anula protecția federală a dreptului la avort a provocat un val de drame în SUA. Tot mai multe femei riscă să moară pentru că li se refuză procedura
15.12.2023 | 18:58
Dramele femeilor din statele americane unde avortul e ilegal Ajung la un pas de moarte sau trebuie sa duca la termen un copil fara sanse sa traiasca
Interzicerea avortului provoacă drame în familiile din SUA Sursa foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cel puțin 16 state au încetat aproape toate serviciile de avort în urma deciziei Curții Supreme de Justiție în cauza Dobbs vs Jackson din iunie 2022, care a anulat verdictul în cauza Roe vs Wade, punând practic capăt protecțiilor federale pentru dreptul la avort. Hotărârea istorică a lăsat la latitudinea fiecărui stat reglementarea procedurii.

Dramele femeilor din statele americane unde avortul e ilegal

Acest lucru a dus la o creștere a numărului situațiilor care pun viața femeilor în pericol, potrivit medicilor și pacienților, și a declanșat o serie de procese în state precum Florida și Texas, care contestă interdicțiile.

ADVERTISEMENT

Potrivit celor mai recente date ale Institutului Guttmacher, 92.100 de paciente au călătorit peste granițele statelor pentru a avea acces la servicii medicale de întrerupere a unei sarcini în primele șase luni ale anului 2023.

Acestor date li se adaugă pacientele care nu au putut călători pentru a primi acest tip de servicii medicale. Printre obstacolele care pot sta în calea femeilor care au nevoie să acceseze servicii de avort se numără costurile – poate costa mii de dolari să primească îngrijiri în afara statului, în special când o sarcină este mai avansată, chiar dacă pune în pericol viața mamei.

ADVERTISEMENT

În cadrul unui proiect care a durat câteva luni, ABC News a reunit 18 femei din 10 state, care spun că îngrijirea lor medicală a fost afectată de interdicțiile privind avortul – aducându-le pe câteva dintre ele în pragul morții.

Toate aceste femei și-au dorit sarcina și niciuna dintre ele nu a intenționat să facă avort. Ele au povestit că au fost refuzate în cazul unor urgențe medicale pe motiv că nu erau suficient de bolnave, că li s-a întârziat sau refuzat asistența medicală din cauza legilor statului și că li s-a spus că trebuie să își ducă sarcinile la termen în ciuda unor diagnostice devastatoare, fatale pentru copiii lor, chiar dacă sarcinile le puneau în pericol viața.

ADVERTISEMENT

Femeile au povestit în detaliu cum au fost lăsate să se lupte cu urgențe medicale și anomalii fetale devastatoare, în timp ce medicii nu erau siguri ce îngrijiri – sau chiar sfaturi medicale – puteau oferi în mod legal.

Nu erau suficient de bolnave

Poveștile lor descriu o imagine a unor femei prinse în mijlocul bătăliei politice pe tema avortului, viețile lor ajungând în pericol din cauza unor legi despre care medicii spun că sunt neclare.

ADVERTISEMENT

Fiecare femeie are o poveste diferită de spus, aruncând lumină asupra realității îngrijirii sănătății reproductive în era post-Roe și asupra consecințelor cu care se confruntă femeile din cauza interdicțiilor de avort.

Trei dintre femeile intervievate au povestit cum bucuria de a fi însărcinate după multe avorturi spontane sau ani de fertilizare în vitro s-a transformat în tragedie atunci când au fost diagnosticate cu ruptură prematură de membrane (RPmM). Adică când unei femei însărcinate i se ”rupe apa” înainte ca sarcina să fie viabilă.

Medicii nu pot face nimic pentru a salva fătul și, în mod normal, gravidei i se induce travaliul pentru a întrerupe sarcina și a o feri astfel de o infecție care i-ar pune viața în pericol. Din cauza interdicțiilor în vigoare în statul Texas, celor trei femei le-a fost refuzată întreruperea de sarcină până când nu ”s-au simțit suficient de rău ca viața să le fie pusă în pericol”.

Toate trei se confruntau cu riscul mortal de a dezvolta septicemie dacă nu erau tratate, dar totuși au trebuit să aștepte până când se simțeau suficient de rău înainte ca medicii să poată interveni, din cauza restricțiilor privind avortul impuse de statele în care locuiesc. “Suntem refugiați medicali – în Statele Unite”, a spus una dintre ele.

Un alt caz este al unei americance din Texas care a suferit o sarcină molară parțială. Aceasta apare atunci când ovulul fecundat are un set în plus de cromozomi de la tată. Acesta nu se va dezvolta niciodată într-un embrion, ci devine o tumoră benignă, care, dacă nu este îndepărtată la timp, poate cauza cancer.

Internată în spital în stare gravă, femeia a trebuit să aștepte trei zile până când o comisie de etică a decis că procedura de întrerupere a sarcinii poate fi efectuată fără repercusiuni legale asupra unității medicale.

Medicii își pot pierde dreptul de practică

Proiectul jurnalistic evidențiază, de asemenea, provocările cu care se confruntă medicii, în timp ce ei și unitățile în care lucrează se străduiesc să ofere îngrijiri pacienților fără să încalce legile contra avortului din statele unde își practică meseria.

Pedepsele pentru efectuarea unui avort ilegal variază în funcție de stat, dar pot include pierderea licenței medicale, închisoare pe viață și amenzi de până la 100.000 de dolari.

Chiar și în statele cu interdicții care au excepții pentru urgențe medicale sau pentru a salva viața mamei, formularea legilor continuă să îi deruteze pe medici și pe pacientele lor, potrivit celor aproape 100 de medici din statele cu restricții intervievați în ultimele luni.

Medicii au declarat că sunt expuși riscului legal pentru că practică standardul de îngrijire pentru care au fost instruiți, iar legile nu prevăd clar cât de bolnav trebuie să fie un pacient pentru ca medicii să poată interveni.

Pentru femeile intervievate de ABC News, obținerea de îngrijiri medicale – la care ar fi avut dreptul în conformitate cu decizia Roe – s-a transformat în povești chinuitoare de confuzie, pierdere și durere.

În unele cazuri, îngrijirea medicală a acestor femei a fost lăsată la latitudinea unor grupuri de medici – și uneori avocați – din statele lor de origine, iar ele au fost nevoite să își continue sarcinile timp de săptămâni întregi, în timp ce așteptau o programare în alt stat.

De când cel puțin 16 state au încetat aproape toate serviciile de avort, unitățile care oferă servicii de avort în statele care se învecinează cu statele cu interdicții au înregistrat un aflux de zeci de mii de femei care au trecut granițele statului pentru a primi îngrijiri.

Călătorii de sute de kilometri și cheltuieli de mii de dolari

Unele dintre ele au fost nevoite să călătorească sute de kilometri – cu mașina sau cu avionul – cheltuind bani pe care nu îi aveau, totul în timp ce făceau față durerii, anxietății și suferinței de a pierde un copil pe care și-l doreau cu disperare.

Iar unele s-au simțit obligate să vorbească public și să acționeze, în speranța că alte femei nu vor avea aceeași experiență ca ele.

Pe lângă trauma de a trebui să călătorească pentru întreruperea de sarcină, unele dintre ele s-au trezit în situații de urgență în timp ce treceau printr-o procedură într-un loc necunoscut, fără ca prietenii sau familia să fie acolo pentru a le sprijini.

Un alt fapt asupra căruia atrag atenția aceste femei este că asigurarea de sănătate nu va acoperi procedura deloc. Ceea ce înseamnă că femeile vor fi nevoite să scoată banii din propriul buzunar, iar pentru unele familii, acestea sunt toate economiile lor.

Întârzierile accesului la avort – cum ar fi necesitatea de a călători în alt stat – pot aduce femeile în fața unui medic mai târziu în cursul sarcinii, iar costul îngrijirii ulterioare poate crește vertiginos.

Creșterea numărului de femei care călătoresc în alte state pentru a primi îngrijiri a copleșit unitățile din statele unde procedura nu este interzisă, unități care nu sunt obișnuite să trateze atât de mulți pacienți și a dus la întârzieri semnificative în ceea ce privește îngrijirea femeilor aflate în această situație.

Obligate să ducă la termen o sarcină neviabilă

Pentru multe femei care nu pot avea acces la asistență medicală în propriile state, deplasarea pentru a obține aceste servicii în alte state nu este o opțiune. Una dintre cele mai mari bariere este costul – mai târziu în timpul sarcinii, avortul poate deveni foarte costisitor.

Cea mai ieftină opțiune este avortul medicamentos, dar acesta este o opțiune doar până la 10 săptămâni de sarcină.

Un specialist în medicină materno-fetală – care a declarat că a părăsit statul Carolina de Nord din cauza interzicerii avortului după 12 săptămâni de sarcină – a spus că diagnostichează adesea anomaliile fetale cândva între 18 și 20 de săptămâni de sarcină, deoarece multe anomalii nu pot fi observate mai devreme în timpul sarcinii.

Așa că unele femei din statele care interzic avortul nu au avut altă alternativă decât să ducă la termen sarcina, deși știau că vor naște un copil mort sau care urma să moară în câteva ore după naștere.

Una dintre femeile intervievate a fost nevoită să ducă la termen sarcina în ciuda faptului că bebelușul fusese diagnosticat cu o formă de holoprozencefalie, o malformație a creierului, iar medicii știau că fetița nu va supraviețui decât o scurtă vreme după naștere. A murit la 44 de ore după naștere.

“Să duc sarcina la termen a fost absolut oribil. Eram nevoită să ies în public și oamenii mă întrebau în ce lună de sarcină sunt, ce sex are copilul meu. Și răspundeam la aceste întrebări știind în adâncul sufletului meu că nu va supraviețui, că nu a fost o sarcină fericită, că ea suferea în interiorul meu. Nu am apucat niciodată să jelesc cu adevărat în timp ce eram însărcinată, chiar dacă așa mă simțeam în interior”, a declarat femeia care locuiește în statul Arizona.

ADVERTISEMENT
Tags: