News

Dreptul la avort aduce victorii electorale democraților americani. Ohio a înscris accesul la această procedură în constituția statului

Democrații au înregistrat victorii electorale în state care au votat pentru Trump în 2020. Avortul a fost principala temă de campanie
08.11.2023 | 18:04
Dreptul la avort aduce victorii electorale democratilor americani Ohio a inscris accesul la aceasta procedura in constitutia statului
Alegătorii din Ohio au decis ca dreptul la avort să fie înscris în constituția statului Sursa foto: AP / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Democrații din SUA au avut o mulțime de vești bune de sărbătorit după alegerile anticipate de marți, o dovadă în plus că pot câștiga curse centrate pe dezbaterea națională privind avortul. Susținătorii dreptului la avort au câștigat un referendum în Ohio, iar guvernatorul democrat al statului Kentucky și-a păstrat funcția, făcând campanie pe tema drepturilor reproductive și descriindu-și adversarul ca fiind extremist.

Dreptul la avort aduce victorii electorale democraților americani

Tot marți, un democrat a câștigat un loc liber la Curtea Supremă din Pennsylvania după ce și-a făcut campanie pe baza promisiunii de a susține dreptul la avort. Iar democrații au preluat controlul deplin al parlamentului statului Virginia, împiedicându-i pe republicani să poată adopta noi restricții privind avortul și aducându-i o înfrângere guvernatorului Glenn Youngkin, care ar putea înăbuși orice zvon despre o intrare târzie în cursa pentru alegerile primare pentru prezidențiale ale Partidului Republican.

ADVERTISEMENT

În Kentucky, guvernatorul Andy Beshear, a fost reales într-un stat pe care Trump îl câștigase cu 26 de puncte procentuale. În Ohio, alegătorii au aprobat marți un amendament constituțional care asigură accesul la avort și la alte forme de îngrijire a sănătății reproductive.

Beshear criticase în dezbateri și în reclame televizate opiniile contracandidatului său republican, procurorul general Daniel Cameron, privind avortul. Un clip electoral al lui Beshear prezenta o femeie care a pierdut sarcina după ce a fost violată de tatăl ei vitreg la vârsta de 12 ani, exprimându-și neîncrederea față de opoziția lui Cameron față de avort în cazurile de viol și incest, relatează Associated Press.

ADVERTISEMENT

În Ohio, o prevedere legală care menține dreptul la avort a fost adoptată într-un stat pe care Trump l-a câștigat cu opt puncte procentuale în 2020. Republicanii încercaseră deja să deraieze măsura prin convocarea unui referendum neobișnuit în luna august pentru a îngreuna adoptarea de acte normative, o inițiativă care a fost respinsă în mod categoric de alegătorii din Ohio.

În cursul zilei de marți, Dan McCaffery a câștigat un loc liber la Curtea Supremă din Pennsylvania, după ce s-a poziționat ca un apărător al dreptului la avort. Iar în Virginia, democrații au păstrat Senatul de stat și au răsturnat controlul Camerei Delegaților din Virginia de la republicani.

ADVERTISEMENT

Rezultatele sugerează un peisaj politic transformat față de momentul când o majoritate conservatoare a Curții Supreme a Statelor Unite a anulat anul trecut dreptul federal la avort. Măsurile privind dreptul la avort au fost adoptate într-o multitudine de state, în timp ce alte câteva state conduse de republicani au instituit noi interdicții privind această procedură.

Dreptul la avort nu poate fi un subiect suficient de puternic pentru a influența alegerile de unul singur. Mai mulți guvernatori republicani care au susținut noi interdicții au fost realeși anul trecut, inclusiv Mike DeWine din Ohio, Ron DeSantis din Florida și Greg Abbott din Texas. Dar avortul a fost marți subiectul principal în întreaga țară. Iar acest lucru ar putea să îi îngrijoreze pe republicanii din cursele electorale de anul viitor.

ADVERTISEMENT

Ohio a înscris accesul la această procedură în constituția statului

Alegătorii din Ohio au aprobat marți un amendament constituțional care asigură accesul la avort și la alte forme de îngrijire a sănătății reproductive, cea mai recentă victorie pentru susținătorii dreptului la avort de când Curtea Supremă a SUA a anulat anul trecut hotărârea Roe vs. Wade.

Ohio a devenit al șaptelea stat în care alegătorii au decis să protejeze accesul la avort după hotărârea istorică și a fost singurul stat care a luat în considerare o întrebare privind dreptul la avort la nivel de stat în acest an.

Rezultatul alegerilor anticipate ar putea fi un indicator pentru 2024, când democrații speră că această problemă îi va energiza pe susținătorii săi și îl va ajuta pe președintele Joe Biden să păstreze Casa Albă. Alegătorii din Arizona, Missouri și din alte părți sunt așteptați să voteze anul viitor asupra unor protecții similare.

Heather Williams, președintele interimar al Comitetului Democratic de Campanie Legislativă, care se ocupă de alegerea democraților în legislaturile statelor, a declarat că votul în favoarea dreptului la avort este o “victorie uriașă”.

“Sprijinul răsunător al statului Ohio pentru acest amendament constituțional reafirmă prioritățile democrate și trimite un mesaj puternic către Partidul Republican de stat că drepturile reproductive nu sunt negociabile”, a spus ea.

Președintele Joe Biden și vicepreședintele Kamala Harris au emis declarații în care au sărbătorit victoria amendamentului, subliniind că încercările de a interzice sau de a restricționa sever avortul reprezintă un punct de vedere minoritar în întreaga țară.

Harris a lăsat să se înțeleagă că această problemă va fi probabil în centrul campaniei democraților de anul viitor pentru Congres și președinție, afirmând că “extremiștii fac presiuni pentru o interdicție națională a avortului care ar incrimina îngrijirea sănătății reproductive în fiecare stat din națiunea noastră”.

Republicanii continuă să se opună

Amendamentul constituțional din Ohio, aflat pe buletinul de vot sub numele Chestiunea 1, a inclus unele dintre cele mai protectoare formulări pentru accesul la avort dintre toate inițiativele de vot la nivel de stat de la decizia Curții Supreme. Opozanții au susținut că amendamentul ar amenința drepturile părintești, ar permite intervenții chirurgicale fără restricții pentru minorii transgender și ar reînvia avorturile “prin naștere parțială”, care sunt interzise la nivel federal.

Sondajele de opinie arată că aproximativ două treimi dintre americani spun că avortul ar trebui să fie în general legal în primele etape ale sarcinii, un sentiment care a fost subliniat atât în statele democrate, cât și în cele profund republicane, de când judecătorii au răsturnat Roe în iunie 2022.

Înainte de votul din Ohio, inițiative la nivel de stat în California, Kansas, Kentucky, Michigan, Montana și Vermont fie au confirmat accesul la avort, fie au respins încercările de a submina acest drept.

Prezența la vot pentru amendamentul din Ohio, inclusiv la votul anticipat, a fost robustă pentru niște alegeri în afara anului. Aprobarea Chestiunii 1 va anula aproape sigur o lege de stat din 2019, adoptată de republicani, care interzice majoritatea avorturilor după ce este detectată activitatea cardiacă a fătului, fără excepții pentru viol și incest. Această lege, în prezent blocată din cauza contestațiilor în instanță, este una dintre cele aproximativ două duzini de restricții privind avortul pe care Legislativul din Ohio le-a adoptat în ultimii ani.

Republicanii au rămas sfidători în urma votului de marți. Președintele Camerei Reprezentanților din Ohio, Jason Stephens, a declarat că aprobarea Chestiunii 1 “nu reprezintă sfârșitul conversației”. “În calitate de conservator 100% pro-viață, rămân ferm angajat să protejez viața, iar acest angajament este de nezdruncinat”, a declarat Stephens. “Legislativul are mai multe căi pe care le vom explora pentru a continua să protejăm viața nevinovată.”

Decizii în funcție de viabilitatea fătului

Anterior, președintele Senatului de stat Matt Huffman, un republican, a sugerat că legislatorii ar putea reveni anul viitor cu o altă propunere de amendament care ar anula Chestiunea 1, deși ar avea doar o fereastră de șase săptămâni după ziua alegerilor pentru a o introduce pe buletinul de vot primar din 2024.

Chestiunea 1 a consfințit în mod specific dreptul individului de a “lua și de a duce la îndeplinire propriile decizii în materie de reproducere”, inclusiv controlul nașterilor, tratamentele pentru fertilitate, avortul spontan și avortul.

Permite statului să reglementeze procedura după viabilitatea fătului, atât timp cât sunt prevăzute excepții pentru cazurile în care un medic stabilea că “viața sau sănătatea” femeii este în pericol. Viabilitatea a fost definită ca fiind punctul în care fătul are “o probabilitate semnificativă de supraviețuire” în afara uterului, cu intervenții rezonabile.

Grupurile anti-avort, cu ajutorul guvernatorului republican Mike DeWine, au testat o varietate de mesaje pentru a încerca să învingă amendamentul, concentrându-se în principal pe ideea că propunerea era prea extremă pentru stat. Campania susținătorilor s-a axat pe un mesaj de menținere a guvernului în afara afacerilor private ale familiilor.

Cel mai recent vot a avut loc după alegerile speciale din august, convocate de Legislativul controlat de republicani, care au avut ca scop să facă mai greu de adoptat viitoarele modificări constituționale prin creșterea pragului de la o majoritate simplă de voturi la 60%. Această propunere viza în parte subminarea măsurii privind dreptul la avort decisă marți.

Alegătorii au respins cu o majoritate covârșitoare această întrebare din alegerile speciale, pregătind terenul pentru campania de toamnă cu miză mare privind avortul.

ADVERTISEMENT
Tags: