News

Dronă medicală, testată cu succes la Oradea. Folosirea apratelor ar putea fi extinsă în întregul județ

Primăria Oradea anunță testarea cu succes a unei drone care va fi folosită la transportul substanțelor și echipamentelor medicale pe durate medii.
21.01.2023 | 17:55
Drona medicala testata cu succes la Oradea Folosirea apratelor ar putea fi extinsa in intregul judet
Drona testată la Oradea/ Foto: Facebook - Primăria Oradea
ADVERTISEMENT

O dronă medicală a parcurs în 8 minute distanța dintre cele două clădiri, aflate în zone diferite ale orașului, ale Spitalului Județean de Urgență din Oradea. Demonstrația face parte dintr-un proiect-pilot de utilizarea a dronelor în scop medical, pentru transportul unor echipamente medicale într-un mediu urban aglomerat, evitând astfel întârzierile generate de trafic.

Costuri mai reduse pentru transport

Aparatul testat sâmbătă este o dronă X11, cu o greutate de 11 kg care poată transporta o încărcătură de 3 kg. Este concepută special pentru distanțe medii în zone urbane putând atinge viteze de 40 km/h. Proiectul a fost dezvoltat cu firma Skyy Network, condusă de către Rory Houston, un australian care a fost pilot de avioane F18 și de drone militare.

ADVERTISEMENT

Am făcut mai multe zboruri pe perioada acestei săptămâni pentru a testa drona. Săptămâna s-a încheiat cu succes, deși ne-am confruntat cu multe provocări, vremea ne-a pus câteva impedimente, dar totodată ne-a ajutat să ne dăm seama ce trebuie îmbunătățit.

Una dintre provocări a fost vântul, am avut parte de rafale zilele acestea, totuși, drona a fost construită astfel încât să zboare în ciuda vântului puternic. Are o parașută, precum și zone prestabilite în care poate să aterizeze autonom în caz de urgență, dacă consideră că nu mai poate să-și continue zborul”, a declarat Houston.

ADVERTISEMENT

Primăria speră să reducă astfel costurile cu serviciile medicale și să asigure un sistem de transport mai eficient între unitățile spitalicești.

Mă bucur că am ajuns în acest punct și sunt convins că Oradea va inspira și alte spitale din România să rezolve problema transportului și a analizelor făcute rapid. Gândiți-vă că acest sistem este disponibil 24 din 24 de ore, aparatul poate să zboare și noaptea, apoi personalul heliportului va fi instruit ca să piloteze aceste drone, deci nu trebuie să angajăm alt personal, iar costurile de funcționare sunt mult reduse față de mașini, care trebuie să facă tot felul de tururi în permanență”, a declarat Gheorghe Carp, managerul spitalului.

ADVERTISEMENT

Drone pentru toate spitalele din Bihor

City-managerul Mihai Jurca a afirmat că urmează etapa în care se vor stabili costurile de funcționare a sistemului  de drone și de training al personalului, cea mai probabilă sursă de finanțare fiind accesarea unor fonduri europene.

Această dronă are nevoie de doi piloți, aceasta este reglementarea pe care Autoritatea Aeronautică a acceptat-o și a avizat-o, dar există un soft de management al spațiului aerian de joasă înălțime la care lucrează compania Skyy Network și în momentul în care acela va fi avizat și operațional, asta înseamnă câțiva ani, vom putea avea operațiuni doar din laptop, dronele vor zbura autonom, însă asta necesită timp și multe scenarii pe care trebuie să le testăm”, a precizat Jurca.

ADVERTISEMENT

Folosirea dronelor medicale nu se va limita doar la Oradea. Spitalele orășenești din Bihor – Aleșd, Beiuș, Marghita și Salonta – vor putea trimite probe la Oradea pentru analize care nu se pot efectua în respectivele unități.

ADVERTISEMENT