News

Ce impact ar putea avea asupra războiului „dronele kamikaze” trimise de SUA armatei ucrainene. Prima dronă Bayraktar, doborâtă de ruși

Statele Unite au inclus 100 de drone switchblade, numite și drone kamikaze, armatei ucrainene, despre care experții militari susțin că sunt eficiente în eliminarea pozițiilor de artilerie ale armatei ruse.
18.03.2022 | 19:08
Ce impact ar putea avea asupra razboiului dronele kamikaze trimise de SUA armatei ucrainene Prima drona Bayraktar doborata de rusi
Armata ucraineană a primit noi drone din partea Statelor Unite. Sursa foto: colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Testate în luptă cu succes în războiul din Afganistan, dronele Switchblade numite și drone kamikaze vor intra în dotarea armatei ucrainene, parte a ajutorului de 800 de milioane de dolari anunțat săptămâna aceasta de președintele Joe Biden.

Drone împotriva pozițiilor de artilerie ale armatei ruse

Switchblade 300 este o aşa-numită „dronă hoinară” sau dronă kamikaze concepută special împotriva trupelor terestre. Din punct de vedere tehnic, Switchblade 300 este considerată mai degrabă o rachetă și nu o dronă, fiind încărcată cu exploziv. Odată lansată, aceasta poate sta în aer până la 15 minute, până când i se identifică o țintă de către un operator care dirijează aparatul de la distanţă, țintă asupra căruia se prăbușește asemenea unui kamikaze unde explodează.

ADVERTISEMENT

Cu o rază de acțiune de 10 kilometri și capabile să stea în aer timp de 15 minute, cântărind doar 2,5 kilograme, această dronă este ideală pentru a lovi pozițiile inamice aflate în spatele liniei frontului. Ea este lansată cu ajutorul unui tub, asemenea unui proiectil de artilerie.

Cu un preț de doar 6.000 de dolari, această dronă reprezintă o soluție sofisticată, dar ieftină, la una din problemele cu care se confruntă armata ucraineană: bombardarea orașelor de către puternica artilerie rusă.

ADVERTISEMENT

Concepute de către trupele speciale americane, aceste arme au intrat pentru prima oară în serviciu la finalul anului 2012, în timpul războiului din Afganistan. Rolul lor a fost de a ajuta trupele americane prinse în ambuscade de către talibani și de a suplini astfel existența susținerii aeriene. Nu mai puțin de 75 de astfel de drone au intrat atunci în dotarea trupelor americane și, deși oficialii de la Pentagon nu au oferit niciodată detalii privind eficiența lor, comandanții de pe front le-au caracterizat ca fiind „extrem de eficiente” și au cerut suplimentarea a numărului acestora.

Potrivit anunțului oficial al administrației Biden, ultimul pachet de ajutor militar ar conține 100 de astfel de drone. Totuși, unele surse militare au subliniat faptul că anunțul oficial al Casei Albe face referire la 100 de „sisteme fără pilot” ceea ce nu echivalează cu 100 de drone. Astfel, analiștii militari au indicat că Sistemul Tactic Switchblade conține în fapt câte zece astfel de drone, ceea ce ar însemna că armata ucraineană va avea la dispoziție nu mai puțin de 1.000 de drone kamikaze.

ADVERTISEMENT

„Dronele pot fi de un imens ajutor pentru trupele ucrainene, în termeni de a descoperi unde se ascunde inamicul. Sunt foarte greu de distrus, și le oferă acestora un avantaj tactic important”, a comentat pentru Business Insider senatorul american Tom Carper.

Cum ar putea ajuta forțele ucrainene

Forțele ucrainene s-au descurcat extraordinar de bine în ambuscadele în care au prins trupelor ruse, dar astfel de tactici nu pot împiedica obuzierele, mortarele și sistemele de artilerie cu rachete, situate la mulți kilometri distanță în spatele liniilor inamice, să lovească orașele ucrainene. Sigur, artileria ucraineană poate răspunde folosind radare de contrabaterie pentru a planifica propriile lovituri, dar folosirea lor excesivă nu este ideală, având în vedere proviziile limitate de muniție, în special în orașele asediate, și riscurile expunerii pozițiilor de artilerie.

ADVERTISEMENT

Prin urmare, sistemele Switchblade 300, numite și muniții vagabonde, ar permite trupelor ucrainene să folosească același sistem atât pentru a identifica sistemele de foc indirect, cât și pentru a încerca prompt și precis să le distrugă. Totul, în timp ce lansatorul rămâne ascuns.

Cu Switchblade 300, țintele ideale ar putea include cuiburi de mortar, obuziere remorcate și alte arme grele, posturi de comandă înainte, vehicule cu blindaj ușor și, în special, cele încărcate cu muniție sau combustibil. Acestea nu sunt construite pentru a putea ataca blindatele, un sistem superior Switchblade 600, conceput special împotriva tancurilor nu a intrat în serviciul armatei SUA decât la începutul anului trecut.

Până la raza maximă de 10 kilometri a modelului 300, militarii ucraineni s-ar putea infiltra mai aproape de liniile de aprovizionare rusești pentru a lansa atacuri rapide. Forțele ucrainene efectuează deja astfel de atacuri cu rachete Javelin, dar Switchblades 300 le-ar putea permite să facă acest lucru de la o distanță mai sigură, rămânând în același timp în afara liniei de vedere a inamicului.

Coșmarul dronelor Bayraktar TB2

Poate nicio altă armă, cu excepția rachetelor Javelin, nu și-a câștigat faima în acest război la fel de mult ca dronele turcești Bayraktar TB2, intrate deja în folclorul popular. Pilotate de la sol de un echipaj format din trei militari ucraineni, aceste aparate de zbor au reuşit să distrugă blindate, sisteme de rachete, tunuri sau chiar garnituri de tren ruseşti.

De altfel, potrivit portalului oryxspioenkop.com, care încă de la începutul conflictului documentează pierderile militare ce pot fi verificate prin fotografii sau înregistrări, dronele Bayraktar TB2 au distrus două vehicule blindate, dintre care un BMD-2, cinci obuziere tractate 152mm 2A65 Msta-B, un lansator multiplu de rachete 220mm BM-27 Uragan şi, foarte important, nouă sisteme de rachete antiaeriene. Este vorba de trei unităţi 9A310M2 TELAR şi câte un sistem 9A310M1 TELAR, 9A39M1 TEL, 9A39M2 TEL, Pantsir-S1, Tor-M1 şi Tor-M2. La acestea se adaugă și două puncte de comandă, un centru de comunicații și două garnituri de trenuri cu provizii, potrivit „Adevărul”.

Cu un preț ce variază între 2 și 5 milioane de dolari, dronele Bayraktar BT2 au o autonomie de zbor de 24 de ore, pot opera la o altitudine de circa 6.000 de metri, cu o viteză maximă de 220 km pe oră și să transporte patru rachete ghidate prin laser. Numărul exact al acestor drone din dotarea armatei ucrainene rămâne un secret bine păzit. Dacă la începutul invaziei unele informații indicau că ar avea circa 20 de astfel de aparate, acum speculațiile merg până la un număr de 50, după ce Turcia a anunțat recent că a livrat un număr nedeterminat de astfel de drone Kievului.

La începutul acestui război, experții militari erau de părere că armata rusă nu va avea niciun fel de problemă în a doborî aceste drone, fiind considerate, după calitatea lor slabă relativă la celelalte drone din dotarea NATO, drept o tehnologie de nivelul Primului Război Mondial.

„Este destul de surprinzător să vezi toate aceste videoclipuri cu dronele Bayraktar care aparent distrug bateriile rusești de rachete sol-aer, adică exact genul de sistem care este echipat să le doboare. Era de așteptat ca armata rusă să doboare ușor aceste aparate. Vorbim efectiv de aparate de zbor din Primul Război Mondial, în termeni de performanță. Au un motor de 110 de cai putere. Nu este invizibilă pentru radare. E ca un porumbel de lut, o țintă foarte ușor de doborât”, a declarat pentru NBC, David Hambling, un expert în domeniul și dezvoltarea dronelor militare. În opinia acestuia succesul incredibil al acestor drone stă fie în incompetența totală a militarilor ruși fie în ingeniozitatea ucrainenilor, care au descoperit un nou mod de utilizare a acestora.

„Dronele TB2 nu ar fi trebuit să aibă un impact semnificativ, deoarece sunt aeronave de altitudine medie, care zboară lent, cu o semnătură electromagnetică mare și o secțiune transversală mare a radarului. Și rușii au sisteme de apărare aeriană foarte capabile, așa că ar trebui să fie doborâți. Terenul este foarte deschis și oferă o bună acoperire radar”, a explicat pentru AP și Jack Watling, specialist în cadrul Royal United Services Institute.

drona bayraktar doborâtă
Primele imagini cu o dronă Bayraktar BT2 doborâtă de armata rusă. Sursa foto: Twitter/Ministerul Apărării rus

 

Abia joia aceasta pe rețelele de socializare au apărut primele imagini cu o dronă Bayraktar, aparent distrusă de armata rusă. „Dacă tot mai multe vor apărea în zilele următoare va fi o dovadă că armata rusă a găsit o modalitate să le doboare. Doar una singură, nu spune nimic în acest moment”, a comentat Phillips OBrien, profesor de studii strategice la Universitatea St. Andrews din Scoția.

Generalul (r) Mick Ryan susține, într-o analiză recentă, că bombardamentele armatei ruse către orașele și bazele militare din vestul Ucrainei arată importanța strategică pe care această regiune începe să o aibă pentru desfășurarea războiului, fiind zona pe unde statele NATO transferă ajutor militar Ucrainei.

„Bombardamentele rusești asupra acestor orașe vestice demonstrează că rușii înțeleg de ce vestul Ucrainei contează atât pentru armata ucraineană, cât și pentru propria lor campanie militară. În primul rând, vestul Ucrainei este cheia pentru furnizarea de ajutor occidental și pentru afluxul de voluntari străini. Ucraina are granițe terestre de vest cu Polonia, Slovacia, Ungaria, România și Moldova. Există mai multe puncte de trecere a terenului în acest scop. 

Vestul Ucrainei este un bastion strategic și pentru armata Ucrainei. Este un loc în care poate reconstitui forțele militare și poate antrena altele noi în afara zonelor de luptă și dincolo de majoritatea (dar nu a tuturor) sistemelor de atac rusești”, a explicat generalul în retragere Mick Ryan. În opinia sa, Rusia nu are multe opțiuni de a opri ajutorul militar ce ajunge în Ucraina, bombardamentele artileriei sunt absolut ineficiente împotriva unor convoaie de mici dimensiuni, aviația rusă nu a părut capabilă să desfășoare mai multe operațiuni iar ideea deschiderii unui nou front deschis de armata belarusă este doar ipotetică.

De altfel, Moscova a avertizat vineri Bulgaria să nu trimită tehnică militară Ucrainei, în condițiile în care Sofia deține sisteme anti-aeriene S 300 despre care președintele Biden a susținut că vor fi livrate Kievului în zilele următoare. „Aş vrea să îi avertizez pe oficialii bulgari că furnizarea de armament şi muniţie, inclusiv de origine sovietică, naţionaliştilor ucraineni este improbabil să aducă optimism în dialogul bilateral, care oricum este deja deteriorat în acest moment”, a declarat ambasadorul Rusiei în Bulgaria, Eleonora Mitrofanova, scrie Associated Press.

 

ADVERTISEMENT