News
notix pixel id

DSP vine cu precizări în cazul femeii care a murit la scurt timp după vaccinare. De ce a survenit decesul

23.01.2021 | 22:56
DSP vine cu precizări în cazul femeii care a murit la scurt timp după vaccinare. De ce a survenit decesul
Autoritățile susțin că pacienta nu a murit din cauza serului produs de Pfizer și BioNTech. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Direcția de Sănătate Publică Bacău a comunicat rezultatele anchetei efectuate în cazul femeii de 73 de ani care s-a stins din viață la doar câteva ore după ce a fost vaccinată împotriva infecției cu virusului SARS-CoV-2.

Aceasta s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgență a Spitalului Județean Bacău, unitate medicală în care i-a fost administrat și serul produs de Pfizer/BioNTech, cu tulburare majoră de ritm cardiac, în contextul multiplelor comorbidităţi şi nu a reacţionat manevrelor de resuscitare.

Având în vedere toate datele cazului, nu se susţine decesul ca fiind o reacţie adversă postvaccinală, precizează reprezentanții instituției în comunicatul de presă transmis sâmbătă, 23 ianuarie.

ADVERTISEMENT

DSP a comunicat rezultatul evaluării decesului survenit în urma vaccinării anti-COVID a femeii de 73 de ani din Bacău

Urmare  evaluării realizate de către specialiștii din cadrul DSP Bacău, referitoare la decesul unei persoane de sex feminin, în vârstă de 73 de ani, care s-a vaccinat la Centrul de vaccinare împotriva COVID-19 din cadrul Spitalului Județean de Urgență Bacău, în data de 22.01.2021, vă comunicăm următoarele:

– pacienta s-a prezentat la vaccinare în data de 22.01.2021, conform programării efectuate în platforma informatică programare.vaccinare-covid.gov.ro;

ADVERTISEMENT

– la nivelul centrului de vaccinare, au fost respectate procedurile de lucru și protocoalele specifice;

– în cadrul procedurii de triaj au fost măsurate constantele (tensiunea arterială, frecvența cardiacă, SpO2), care se încadrau în limite normale;

ADVERTISEMENT

– după vaccinarea împotriva COVID-19, persoana a fost îndrumată în punctul de supraveghere postvaccinare, unde a fost supravegheată  de către medicul coordonator al Centrului de vaccinare timp de 15 minute,  nu a prezentat nici o reacție postvaccinală și a urmat circuitul de ieșire;

– nu au fost înregistrate deficiențe în ceea ce privește asigurarea calității, siguranței și trasabilității vaccinurilor în toate etapele de gestionare a acestora, cu respectarea lanțului de frig specific.

ADVERTISEMENT

Menționăm că pacienta se afla în evidențele medicului de familie cu multiple comorbidități de natură cardiacă, neurologică și diabet zaharat.

Conform informațiilor deținute la nivelul UPU-SJU Bacău, pacienta s-a prezentat cu simptomatologie care a impus acordarea asistenței medicale de urgență în contextul multiplelor comorbidități existente.

ADVERTISEMENT

La examenul clinic și paraclinic efectuat în cadrul Unității de Primiri Urgențe-SJU Bacău, pacienta a fost diagnosticată cu tulburare majoră de ritm cardiac care nu a răspuns la manevrele de resuscitare și care a determinat decesul.

Tinând cont de antecedentele patologice, evoluția pe perioada observării postvaccinale, respectiv datele clinice și paraclinice înregistrate în UPU-SJU Bacău, nu se susține  decesul că fiind o reacție adversă postvaccinală indezirabilă.

Astfel, nu s-a stabilit o legătură de cauzalitate cu vaccinarea, ceea ce încadrează cazul în categoria evenimentelor coincidențe. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, evenimentul coincident este definit ca evenimentul produs după vaccinare, care nu este provocat de vaccin sau de administrarea acestuia”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Sănătății.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 859. 32 pagini + cartea „Dictatura gastronomică”
A apărut noua revistă Taifasuri