Fotbal intern

Ioaniţoaia, martor la debutul lui Puiu cu Feroe: “CHIŢIBUŞAR”

EURO 2016. Meciul de duminică dintre România şi Insulele Feroe va avea o semnificaţie specială pentru selecţionerul Anghel Iordănescu. Pe data de 8 septembrie 1993, cel supranumit "Generalul"...
27.03.2015 | 00:00
Ioanitoaia martor la debutul lui Puiu cu Feroe CHITIBUSAR
ADVERTISEMENT

EURO 2016. Meciul de duminică dintre România şi Insulele Feroe va avea o semnificaţie specială pentru selecţionerul Anghel Iordănescu. Pe data de 8 septembrie 1993, cel supranumit “Generalul” şi-a început primul mandat ca selecţioner într-o deplasare în Insulele Feroe cîştigată cu 4-0.

A fost începutul unuia dintre cele mai longevive mandate ca selecţioner al României, fiind încheiat în 1999 după două calificări la Campionatele Mondiale şi la un Euro.

ADVERTISEMENT

Înlocuitorul lui Dinu la naţională

EURO 2016. Anghel Iordănescu l-a înlocuit pe Cornel Dinu la echipa naţională în toamna anului 1993, după o înfrîngere usturătoare a tricolorilor, scor 2-5 în Cehoslovacia, care a periclitat şansele de calificare ale echipei la turneul final al Campionatului Mondial din 1994.

Aducerea pe bancă a lui Anghel Iordănescu a fost de bun augur, România reuşind să obţină 3 victorii la rînd în ultimele 3 meciuri din preliminarii(4-0 cu Feroe, 2-1 cu Belgia şi 2-1 cu Ţara Galilor). Aceste victorii au asigurat calificarea la Campionatul Mondial din SUA în 1994.

ADVERTISEMENT

“Nu lăsa nimic la voia întîmplării”

EURO 2016. Ovidiu Ioaniţoaia, unul dintre cei mai importanţi ziarişti români, a vorbit pentru FANATIK.RO despre debutul lui Anghel Iordănescu la echipa naţională, moment pe care l-a urmărit de la faţa locului: “A trecut mult timp de atunci. Dar Anghel Iordănescu a fost şi va rămîne un chiţibuşar. Nu lăsa la voia întîmplării nimic, nici atunci şi nici acum. Nu se putea vorbi cu el în ajun de meci şi în acest aspect nu s-a schimbat deloc în cei 22 de ani. Aşa e şi acum. Dar ce s-a schimbat la el? Atunci avea mai mult păr”, a declarat, hîtru, Ioaniţoaia.

Ioaniţoaia a precizat că fotbalul din Insulele Feroe s-a dezvoltat foarte mult în ultimii 20 de ani: “Pe vremea aceea ţin minte că spectatorii veneau în haine de blană scumpe, fără să înţeleagă fenomenul. Veneau ca la teatru, pentru ei era o formă de amuzament. Acum, lucrurile au evoluat destul de mult”, a declarat reputatul jurnalist pentru FANATIK.RO.

ADVERTISEMENT

Pokerul lui Răducioiu

8 septembrie 1994, preliminariile Campionatului Mondial 1994: Feroe – România 0-4 (0-1)

România (4-4-2): Prunea – Petrescu (Craioveanu 68′), Prodan, Popescu, Selymeş – Sabău, Lupescu, Hagi, Munteanu – Vlădoiu (Panduru 75′), Răducioiu.

EURO 2016. Meciul de debut al lui Iordănescu de la echipa naţională din Insulele Feroe a fost decis de Florin Răducioiu. Atacantul român a marcat toate cele 4 goluri ale României în deplasarea din nordul Oceanului Atlantic.

ADVERTISEMENT

Răducioiu şi-a început recitalul în minutul 23, România avînd avantaj minim la pauza meciului. A urmat apoi un hat-trick al atacantului care evolua la acea vreme la AC Milan, în minutele 58, 60 şi 76.

3 mandate pe banca naţionalei

EURO 2016. Anghel Iordănescu este la al 3-lea mandat pe banca echipei naţionale a României. Primul a fost şi cel mai longeviv din 1993 şi pînă în 1999, perioadă în care tricolorii au obţinut cele mai importante rezultate din istorie. “Generalul” a calificat echipa la Campionatele Mondiale din 1994 şi 1998 şi la Euro 1996.

Sub conducerea lui Iordănescu, naţionala a mers pînă în sferturile de finală ale Mondialului din Statele Unite, cînd România s-a oprit după un meci decis la penalty-uri împotriva Suediei. “Generalul” a încheiat primul mandat după partida împotriva Croaţiei din optimile Campionatului Mondial din 1998, cînd adversarii s-au impus cu 1-0.

Al doilea mandat al lui Anghel Iordănescu a fost unul mai scurt, între 2002 şi 2004, fiind încheiat după meciul dramatic cu Danemarca, în care tricolorii au fost egalaţi în prelungiri, 2-2 şi au ratat calificarea la Euro 2004.

Anghel Iordănescu a preluat naţionala pentru a 3-a oară în noiembrie 2014, avînd pînă acum două victorii din două meciuri: 2-0 cu Irlanda de Nord în preliminariile Euro 2016 şi 2-0 cu Danemarca într-un amical.

În total, Anghel Iordănescu are 85 de meciuri ca selecţioner al României în care a obţinut 51 de victorii, 16 egaluri şi a suferit 18 înfrîngeri. Sub conducerea sa, tricolorii au marcat 172 de goluri şi au încasat 75. 

“Generalul” se pregăteşte să califice echipa la un nou turneu final, România fiind lider în grupa F din preliminariile Euro 2016 cu 10 puncte după primele 4 meciuri. Meciul România – Insulele Feroe va avea loc duminică de la ora 19:00 la Ploieşti şi va putea fi urmărit în format LIVETEXT pe FANATIK.RO.

ADVERTISEMENT