News

După mai bine de șapte decenii, tronul regilor României se întoarce în București. Unde va fi expus

07.05.2021 | 22:15
Dupa mai bine de sapte decenii tronul regilor Romaniei se intoarce in Bucuresti Unde va fi expus
După mai bine de șapte decenii, tronul regilor României se întoarce în București. Unde va fi expus Sursa foto: Muzeul Național de Artă al României
ADVERTISEMENT

După mai bine de șapte decenii, tronul regilor României se întoarce în București. Cu ocazia Zilei Regalității, luni, 10 mai 2021. Acesta va fi expus într-un muzeu din Capitală.

Încă din anul 1981, tronul regilor României se afla la Muzeului Viticulturii şi Pomiculturii din satul Goleşti, localitate ce aparţine de oraşul Ştefăneşti, judeţul Argeş. El a fost expus publicului din anul 2016, după ce a fost restaurat.

ADVERTISEMENT

După ce România a fost proclamată Regat, au fost construite două tronuri. Ambele au fost folosite de toți monarhii țării noastre.

După mai bine de șapte decenii, tronul regilor României se întoarce în București. Unde va fi expus

Muzeul Național de Artă al României deschide Sala Tronului, cu ocazia Zilei Regalității, luni, 10 mai 2021. Pentru prima dată după mai bine de 70 de ani, tronul regelui Carol I va reveni în Capitală.

ADVERTISEMENT

Muzeul Național de Artă al României a făcut anunțul print-un comunicat: „Grație unui parteneriat dintre MNAR și Muzeul Golești, piesa de mobilier poate fi admirată în Sala Tronului a fostului Palat Regal, amplasată pe estrada de trei trepte, așa cum a fost întotdeauna tronul poziționat”.

„Celebrăm astfel Ziua Regalității printr-un dublu act simbolic: deschiderea Spațiilor Istorice cu acces gratuit către public și expunerea tronului Regelui Carol I. Tronul și Spațiile Istorice, respectiv Sala Tronului, Sufrageria Regală și Scara Voievozilor pot fi vizitate luni, 10 mai 2021, gratuit, în intervalul orar 10 – 18,” au adăugat.

ADVERTISEMENT

După ce țara noastră a fost proclamată Regat, au fost realizate două tronuri, pentru Regele Carol I și Regina Elisabeta, cei doi suverani ai țări. „De inspiraţie neobizantină, tronurile au fost confecţionate din lemn aurit şi ornate cu pietre semipreţioase”.

„Pe spătar sunt reprezentate cifrele Regelui Carol I şi ale Reginei Elisabeta, create din bronz poleit, aplicat pe plăci de onix algerian. Fără a fi pe deplin documentată, realizarea celor două piese este legată de numele arhitectului Charles-André Lecomte du Nouÿ, restauratorul bisericii episcopale de la Curtea de Argeş şi autorul mobilierului liturgic al edificiului, ca şi al stranelor regale de la biserica nouă a mânăstirii din Sinaia, cu care prezintă numeroase similitudini,” a explicat Iustin Dejanu, directorul Muzeului Goleşti, potrivit Adevărul.

ADVERTISEMENT

În ziua îmnormântării Regelui Mihai, Iustin Dejanu a anunțat că tronul poate fi vizitat în Salonul de Iarnă al Muzeului Goleşti. După restaurare, acesta se află într-o stare perfectă.

ADVERTISEMENT
Tags: