Life

E bine sau nu să mănânci brânză în fiecare zi? Explicația experților te va surprinde

Tu mănânci brânză în fiecare zi? Experții au explicat ce se întâmplă în organismul nostru dacă avem un astfel de obicei.
13.04.2024 | 16:24
E bine sau nu sa mananci branza in fiecare zi Explicatia expertilor te va surprinde
E bine sau nu să mănânci brânză în fiecare zi. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

E bine sau nu să mănânci brânză în fiecare zi? În principiu brânza este un produs lactat. Are beneficii uimitoare pentru organism, însă cât de des trebuie consumată? Sfatul experților te va surprinde.

E bine sau nu să mănânci brânză în fiecare zi

Brânza o găsim mai oriunde, atât în marile magazine cât și în piețe. Iar unele persoane chiar o adoră. Merge de minune la salată și de asemenea, poate fi inclusă ușor și în alte rețete.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii au efectuat un studiu pentru a afla ce se întâmplă dacă mănânci des brânză. Se pare că există posibilitatea ca un consum regulat de brânză să prevină declinul cognitiv.  Cum este posibil așa ceva?

Studiul publicat recent în revista Nutrients arată că un consum regulat de brânză ar putea fi asociat cu o sănătate cognitivă mai bună, la vârstnici, notează Thebrighterside. Și totuși e bine să mănânci sau nu brânză în fiecare zi?

ADVERTISEMENT

Ce spun experții?

Cercetătorii spun că după ce au analizat datele și au luat în calcul mai mulți factori precum vârsta, dar și activitatea fizică, lucrurile au devenit mai clare. Astfel, cei care au consumat brânză constant, au avut o funcție cognitivă mai bună.

S-au mai observat însă și alte detalii interesante. Spre exemplu, persoanele care au consumat brânză în mod constant au avut tendința de a avea o alimentație diversificată. În ceea ce privește tipul de brânză consumat, brânza procesată a reprezentat cel mai mare procent de 65,7%. De cealaltă parte, brânza cu mucegai a reprezentat 15,3%.

ADVERTISEMENT

„Deși studiul de față a fost o analiză a datelor transversale ale adulților în vârstă, care locuiesc în comunitățile japoneze, rezultatele sugerează că un consum de brânză este invers asociat cu o funcție cognitivă mai scăzută chiar și după ajustarea multor factori. În viitor, este necesară o analiză longitudinală la scară largă pentru a elucida relația cauzală”, spun cercetătorii.

Cu alte cuvinte, pentru a avea grijă de funcția cognitivă, este bine să fim atenți la alimentație. De asemenea, deși brânza are numeroase beneficii, aceasta trebuie să facă parte dintr-o dietă cât se poate de variată.

ADVERTISEMENT