News

Ungaria le face loc bulgarilor în spațiul Schengen. Ce a primit în schimb Viktor Orban

Ungaria nu mai pune bețe în roate Bulgariei către spațiul Schengen. Ce a cedat Sofia și a obținut premierul Viktor Orban
20.12.2023 | 10:33
Ungaria le face loc bulgarilor in spatiul Schengen Ce a primit in schimb Viktor Orban
Viktor Orban a obținut promisiunea Sofiei de a elimina taxele suplimentare pe transportul de gaz rusesc / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ungaria își va retrage obiecția față de aderarea Bulgariei la spațiul Schengen după ce parlamentul bulgar a confirmat oficial eliminarea taxei suplimentare pentru livrările de gaze rusești, a declarat ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto. Szijjarto a precizat că, odată ce legea va fi publicată vineri în periodicul legislativ al parlamentului, Ungaria va cere Comisiei Europene să oprească procedura punitivă inițiată de Budapesta.

„Am fost informat că parlamentul a aliminat-o”

Ungaria își va ridica obiecția față de aderarea Bulgariei la spațiul Schengen, după ce parlamentul bulgar va confirma oficial eliminarea unei taxe suplimentare pentru transporturile de gaz rusesc, a declarat marți ministrul de Externe Peter Szijjarto.

ADVERTISEMENT

„Am fost informat de către colegul meu bulgar că ieri parlamentul de la Sofia a eliminat această lege”, a declarat Szijjarto într-o înregistrare video pe pagina sa de Facebook.

Șeful diplomației de la Budapesta a precizat că, odată ce legea va fi publicată vineri, așa cum era de așteptat, în periodicul legislativ al parlamentului, Ungaria va renunța la obiecția sa și va cere Comisiei Europene să oprească o procedură de infringement pe care Budapesta a inițiat-o, scrie Reuters.

ADVERTISEMENT

O acțiune „ostilă” a Bulgariei

Bulgaria a introdus o nouă taxă de tranzit de aproximativ 10 euro pe MWh de gaz rusesc în luna octombrie a acestui an, ceea ce a provocat critici puternice din partea Ungariei, al cărei ministru de externe a calificat această acțiune drept „ostilă”.

Ministerul de Externe al Ungariei a declarat în weekend că țara se va opune prin veto intrării Bulgariei în Schengen dacă taxa pe principala rută de import de gaze a Ungariei va rămâne în vigoare.

ADVERTISEMENT

Această amenințare a survenit în urma acordului de joi dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, cu excepția Ungariei, de a începe negocierile de aderare cu Ucraina, în ciuda invaziei rusești.

Veto-ul lui Orban pentru Ucraina

Rezistența premierului ungar Viktor Orban la Bruxelles i-a permis acestuia să câștige câteva puncte la Moscova, cu care guvernul său naționalist a menținut contacte regulate, chiar și în timpul războiului din Ucraina, și care încă îi furnizează Ungariei, țară fără ieșire la mare, la mare cea mai mare parte a gazului său.

ADVERTISEMENT

Citându-l pe ministrul de externe Peter Szijjarto, ministerul a declarat că Ungaria i-a transmis clar Bulgariei că se va opune cu veto intrării sale în UE dacă taxa pe principala rută de import de gaze a Ungariei va fi menținută.

„Le-am spus clar bulgarilor că dacă mențin această taxă pentru o perioadă lungă de timp, dacă pun în pericol securitatea aprovizionării cu energie a Ungariei pentru o perioadă lungă de timp, ne vom opune prin veto intrării lor în spațiul Schengen”, a declarat Peter Szijjarto.

El a adăugat că Ungaria își va ridica veto-ul de îndată ce taxa de tranzit va fi abrogată. În timp ce țările vest-europene au făcut eforturi mari pentru a se debarasa de gazul rusesc, Ungaria a primit 4,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an de la Rusia în cadrul unui acord semnat în 2021, în principal prin Bulgaria și Serbia.

Securitatea aprovizionării

Peter Szijjarto a declarat că decizia Bulgariei, care, în opinia sa, contravine reglementărilor europene, amenință securitatea aprovizionării nu doar în Ungaria, ci și în Serbia și Macedonia de Nord.

„Deși taxa este menită să reducă profiturile Gazprom, care, conform acordurilor de furnizare a gazelor, ar trebui să suporte costurile, ea ar putea duce totuși la întreruperi ale tranzitului și/sau la costuri mai mari pentru țările care primesc gaze pe această rută”, au declarat economiștii UniCredit într-o notă.

ADVERTISEMENT