News

Ungaria le face loc bulgarilor în spațiul Schengen. Ce a primit în schimb Viktor Orban

Ungaria nu mai pune bețe în roate Bulgariei către spațiul Schengen. Ce a cedat Sofia și a obținut premierul Viktor Orban
20.12.2023 | 10:33
Ungaria le face loc bulgarilor in spatiul Schengen Ce a primit in schimb Viktor Orban
Viktor Orban a obținut promisiunea Sofiei de a elimina taxele suplimentare pe transportul de gaz rusesc / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ungaria își va retrage obiecția față de aderarea Bulgariei la spațiul Schengen după ce parlamentul bulgar a confirmat oficial eliminarea taxei suplimentare pentru livrările de gaze rusești, a declarat ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto. Szijjarto a precizat că, odată ce legea va fi publicată vineri în periodicul legislativ al parlamentului, Ungaria va cere Comisiei Europene să oprească procedura punitivă inițiată de Budapesta.

„Am fost informat că parlamentul a aliminat-o”

Ungaria își va ridica obiecția față de aderarea Bulgariei la spațiul Schengen, după ce parlamentul bulgar va confirma oficial eliminarea unei taxe suplimentare pentru transporturile de gaz rusesc, a declarat marți ministrul de Externe Peter Szijjarto.

ADVERTISEMENT

„Am fost informat de către colegul meu bulgar că ieri parlamentul de la Sofia a eliminat această lege”, a declarat Szijjarto într-o înregistrare video pe pagina sa de Facebook.

Șeful diplomației de la Budapesta a precizat că, odată ce legea va fi publicată vineri, așa cum era de așteptat, în periodicul legislativ al parlamentului, Ungaria va renunța la obiecția sa și va cere Comisiei Europene să oprească o procedură de infringement pe care Budapesta a inițiat-o, scrie Reuters.

ADVERTISEMENT

O acțiune „ostilă” a Bulgariei

Bulgaria a introdus o nouă taxă de tranzit de aproximativ 10 euro pe MWh de gaz rusesc în luna octombrie a acestui an, ceea ce a provocat critici puternice din partea Ungariei, al cărei ministru de externe a calificat această acțiune drept „ostilă”.

Ministerul de Externe al Ungariei a declarat în weekend că țara se va opune prin veto intrării Bulgariei în Schengen dacă taxa pe principala rută de import de gaze a Ungariei va rămâne în vigoare.

ADVERTISEMENT

Această amenințare a survenit în urma acordului de joi dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, cu excepția Ungariei, de a începe negocierile de aderare cu Ucraina, în ciuda invaziei rusești.

Veto-ul lui Orban pentru Ucraina

Rezistența premierului ungar Viktor Orban la Bruxelles i-a permis acestuia să câștige câteva puncte la Moscova, cu care guvernul său naționalist a menținut contacte regulate, chiar și în timpul războiului din Ucraina, și care încă îi furnizează Ungariei, țară fără ieșire la mare, la mare cea mai mare parte a gazului său.

ADVERTISEMENT

Citându-l pe ministrul de externe Peter Szijjarto, ministerul a declarat că Ungaria i-a transmis clar Bulgariei că se va opune cu veto intrării sale în UE dacă taxa pe principala rută de import de gaze a Ungariei va fi menținută.

„Le-am spus clar bulgarilor că dacă mențin această taxă pentru o perioadă lungă de timp, dacă pun în pericol securitatea aprovizionării cu energie a Ungariei pentru o perioadă lungă de timp, ne vom opune prin veto intrării lor în spațiul Schengen”, a declarat Peter Szijjarto.

El a adăugat că Ungaria își va ridica veto-ul de îndată ce taxa de tranzit va fi abrogată. În timp ce țările vest-europene au făcut eforturi mari pentru a se debarasa de gazul rusesc, Ungaria a primit 4,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an de la Rusia în cadrul unui acord semnat în 2021, în principal prin Bulgaria și Serbia.

Securitatea aprovizionării

Peter Szijjarto a declarat că decizia Bulgariei, care, în opinia sa, contravine reglementărilor europene, amenință securitatea aprovizionării nu doar în Ungaria, ci și în Serbia și Macedonia de Nord.

„Deși taxa este menită să reducă profiturile Gazprom, care, conform acordurilor de furnizare a gazelor, ar trebui să suporte costurile, ea ar putea duce totuși la întreruperi ale tranzitului și/sau la costuri mai mari pentru țările care primesc gaze pe această rută”, au declarat economiștii UniCredit într-o notă.

ADVERTISEMENT
Un bărbat insista să-i explice unei jucătoare profesioniste de golf cum să lovească...
Un bărbat insista să-i explice unei jucătoare profesioniste de golf cum să lovească mingea. Ce a urmat. „Nu m-am putut abține să nu râd”
N-au stat la discuții: închisoare pe viață, după ce a recunoscut în direct...
N-au stat la discuții: închisoare pe viață, după ce a recunoscut în direct la TV pentru ce a plătit sute de mii de euro
Judecătoarea care căuta în sala de judecată un tânăr mort la 2 Mai,...
Judecătoarea care căuta în sala de judecată un tânăr mort la 2 Mai, în timp ce mesteca gumă, cercetată de Inspecția Judiciară
„M-am simțit «Regina reginelor»”. Laurette dezvăluie cum l-a cucerit pe Ion Țiriac: „Știți...
„M-am simțit «Regina reginelor»”. Laurette dezvăluie cum l-a cucerit pe Ion Țiriac: „Știți cum îi zic eu?”
Prețul uriaș cu care se vinde cea mai scumpă proprietate din lume
Prețul uriaș cu care se vinde cea mai scumpă proprietate din lume
Cât va ajunge impozitul pentru un apartament de 3 camere în Bucureşti. Taxele,...
Cât va ajunge impozitul pentru un apartament de 3 camere în Bucureşti. Taxele, majorate cu 10% din 2025
Marele mister din istoria Moldovei. Cine a fost Margareta, întemeietoarea dinastiei din care...
Marele mister din istoria Moldovei. Cine a fost Margareta, întemeietoarea dinastiei din care făcea parte și Ștefan cel Mare
Educatoarea de la grădinița din Popești-Leordeni a fost plasată sub control judiciar pentru...
Educatoarea de la grădinița din Popești-Leordeni a fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile
Ce note au obținut elevii la Simulare Evaluare Națională. S-au afișat rezultatele finale
Ce note au obținut elevii la Simulare Evaluare Națională. S-au afișat rezultatele finale
E decisiv când cumperi o mașină. Toată lumea ține cont de asta
E decisiv când cumperi o mașină. Toată lumea ține cont de asta
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Avertisment fără precedent de la ANM. Am putea avea COD ROŞU de iarnă...
Avertisment fără precedent de la ANM. Am putea avea COD ROŞU de iarnă în aprilie
Un bărbat a cerut ajutorul la 112, fiind într-o maşină care circula în...
Un bărbat a cerut ajutorul la 112, fiind într-o maşină care circula în sectorul 6: „Aș vrea să comand o pizza!” „Vreţi să ne spuneţi că sunteţi în pericol?”
Catinca Roman, primele declarații după moartea Mioarei! „O aștept pe Oana să vină!”...
Catinca Roman, primele declarații după moartea Mioarei! „O aștept pe Oana să vină!” Fiica lui Petre Roman a luat primul avion spre casă