Life

Ecce hommo Brâncoveanu, filmul istoric românesc, lecție pentru tineri, care îți trezește fiori. Adună actori de aur ai țării

Ecce Hommo Brâncoveanu aduce în prim-plan povestea cutremurătoare a domnitorului Țării Românești ucis de otomani și oferă o lecție importantă de istorie tinerilor.
07.03.2024 | 11:00
Ecce hommo Brancoveanu filmul istoric romanesc lectie pentru tineri care iti trezeste fiori Aduna actori de aur ai tarii
Ecce hommo Brâncoveanu, filmul care readuce istoria la viață. Sursa foto: colaj Fanatik/ capturi YouTube
ADVERTISEMENT

Ecce Hommo Brâncoveanu e filmul cu care Dan Pița a revenit pe marile ecrane. Revenirea are loc după mai bine de un deceniu de la ultimul său lung metraj, Kira Kiralina. Pelicula stârnește fiori, iar rezultatul final demonstrează că regizorul și-a atins scopul. El a scos în evidență onoarea și caracterul celui care a renunțat la tot, dar nu la credință.

Ecce Hommo Brâncoveanu, filmul istoric venit ca o lecție pentru tineri

În vremuri în care tinerii nu mai pun preț pe istorie, Dan Pița și-a propus să schimbe lucrurile. Regizorul a reușit să scoată la lumină povestea tulburătoare de viață a marelui Constantin Brâncoveanu.

ADVERTISEMENT

Domnitorul Țării Românești a renunțat la tot: bani, putere și chiar familie. Dar nu la onoare și credința în Dumnezeu. Pentru asta, otomanii l-au supus unor torturi și umilințe greu de imaginat.

Pe toate le-a surprins, însă, regizorul în filmul Ecce Hommo Brâncoveanu, lansat în cinematografe la începutul anului acesta, pe 16 februarie. Până ca rezultatul final să fie cel de astăzi, care îți face pielea de găină, producătorii au întâmpinat și dificultăți financiare.

ADVERTISEMENT

Totuși, au reușit să obțină pentru Ecce Hommo Brâncoveanu o finanțare de un milion de euro, din informațiile obținute de FANATIK. Așa se face că pelicula ce încă poate fi vizionată în cinematografe îi adună laolaltă pe unii dintre cei mai mari actori ai României, la momentul actual.

Zbuciumul interior, adus în fața publicului

Pentru a-l aduce la viață pe Constantin Brâncoveanu a fost ales un om care, fizic, nu aduce cu marele domnitor, deși au același prenume. Constantin Pușcașu nu este nici brunet, nici înalt, nici cu părul creț, dar a reușit să transpună pe marile ecrane zbuciumul interior al personajului istoric.

ADVERTISEMENT

„Nu e cu părul creț, nu e înalt. E misterios. Are și forța de a fi un zbir, are și finețea unui cărturar. Un Brâncoveanu care să poată să țină în mână un așa personaj. L-a avut pe Ticu Pușcașu și l-a condus astfel încât să fie capabil să ne facă să ne punem niște întrebări.

Brâncoveanu a avut un moment foarte important în viața lui, la un an când ar fi trebuit să moară. În backstory am ținut cont de asta. A fost salvat miraculos de o doică, în timpul unei răscoale a mercenarilor.

ADVERTISEMENT

El mult timp s-a întrebat de ce a fost salvat. Credem că arătăm în poveste că poate e un drum inițiatic, poate nu e un drum inițiatic. De aici și Ecce homo Brâncoveanu, nu sfântul, ci omul, arătăm drumul lui spre lumină”, spune Alex Molico, unul dintre producătorii filmului, despre alegerea actorului principal.

Dar avem ocazia de a-i vedea în filmul lui Dan Pița și pe Daniela Nane, actriță al cărui nume a fost intens discutat în ultima perioadă, care o joacă pe doamna Maria, soția lui Brâncoveanu.

Dorel Vișan este stolnicul Cantacuzino, iar Claudiu Bleonț, recunoscut mai degrabă de publicul românesc pentru comedie, a suferit o transformare radicală și s-a transformat în Maria del Chiaro.

Ecce Hommo Brâncoveanu, un film despre trădare și onoare

De menționat este că Ecce Hommo Brâncoveanu reprezintă filmul cu care Dan Pița a revenit după mai bine de un deceniu de absență, după ce în anul 2012 a lansat filmul de succes, disponibil și pe Netflix, Kira Kiralina.

Așteptarea pare să fi meritat, obținând ceea ce și-a dorit, o parabolă despre onoare și caracter. Iar povestea e inspirată chiar din realitatea secolului al XVIII-lea, când Constantin Brâncoveanu a fost decapitat la Constantinopol. Odată cu el, atunci au pierit și cei patru fii ai săi, Constantin, Ştefan, Radu şi Matei.

Numele filmului are, la rândul său, o poveste impresionantă. „Constantin Brâncoveanu este un sfânt. M-am gândit la o încercare de a zugrăvi ceva, de a schimba ceva, de a pune în locul unei pietre o cruce. Filmul are şi un al doilea titlu: ‘Ecce Homo’, cuvinte pe care le-a rostit Pilat (la judecata Lui Iisus-n.r.).

M-am gândit că îi fac un bine lui Brâncoveanu, dacă se mai poate numi un bine, după ce a ajuns în Paradisul pe care noi nu-l cunoaştem, dar cu toţii îl visăm.

Nu doar eu am vrut să fac acest film. Şi Brâncoveanu a vrut. Sunt sigur că aşa este. Dacă l-am întreba pe el, cred că ar avea mai multe lucruri să ne spună. Eu am simţit de undeva de sus, parafrazând titlul unui film american, că ‘Cineva, acolo sus, mă iubeşte’ şi astfel Brâncoveanu cred că m-a împins puţin să fac ceea ce de mult ştiu să fac: film”, spunea regizorul Dan Pița pentru Agerpres. 

Dacă Constantin Brâncoveanu este dovada pură de onoare, filmul îl descrie îndeaproape și pe Mustafa. Acesta e prietenul de-o viață care se schimbă radical atunci când obține beneficii.

La scenariu a contribuit și Mitropolitul Ioan al Banatului

Mitropolitul Ioan al Banatului a contribuit activ la scrierea scenariului. El s-a asigurat că limba veche, cea pe care publicul o aude în film, este cât se poate de autentică.

„Cu un pic de smerenie şi un pic de mândrie, aş putea spune că mi-am adus o mică contribuţie şi la scenariul acestui film. (…) M-am întâlnit de multe ori, nopţi întregi, la Bucureşti, cu regizorul, cu scenaristul.

Mi-au trimis scenariul, iar contribuţia mea a fost la partea aceasta de grai, de limbă veche şi de alte chestiuni legate de credinţă, pentru a promova credinţa propovăduită de Brâncoveanu”, a spus Mitropolitul Ioan al Banatului pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT
Tags: