Life

Filmul românesc lansat în 2024 care va cutremura publicul. E inspirat din fapte reale și are o distribuție grea

Filmul românesc lansat în 2024 care promite să spulbere audiența spune o poveste reală, a unuia din cele mai cunoscute personaje istorice.
20.02.2024 | 16:31
Filmul romanesc lansat in 2024 care va cutremura publicul E inspirat din fapte reale si are o distributie grea
Filmul românesc lansat în 2024, inspirat din fapte reale, aduce scene cutremurătoare în cinema. Foto: YouTube. Montaj foto: FANATIK
ADVERTISEMENT

Ecce homo Brâncoveanu este filmul românesc lansat pe 16 februarie 2024, care vine în fața spectatorilor cu scene cutremurătoare, prezentând povestea unuia dintre conducătorii declarat martir de către Biserica Ortodoxă.

Filmul românesc apărut în 2024 care aduce în față o istorie însângerată

Istoria lui Constantin Brâncoveanu, care a murit pentru că nu a vrut să renunțe la credință, torturat de otomani, a avut o finanțare de un milion de euro, așa cum a aflat FANATIK în exclusivitate de la producătorii peliculei.

ADVERTISEMENT

Din distribuție fac parte actori importanți ai teatrului și filmului românesc. În Ecce homo Brâncoveanu („Iată omul Brâncoveanu”) joacă Daniela Nane, Constantin Pușcașu, Claudiu Bleonț, Dorel Vișan și Marius Bodochi, printre alții.

Filmul, regizat de Dan Pița, spune în primul rând povestea omului Constantin Brâncoveanu și își propune ca numele acestui important personaj istoric să nu rămână doar o stație de metrou. Producția s-a lovit de câteva dificultăți financiare, însă s-a bucurat de o largă susținere a instituțiilor culturale de la noi, fiind filmată în locurile în care a trăit cu adevărat Constantin Brâncoveanu.

ADVERTISEMENT

În exclusivitate pentru FANATIK, Adrian Găzdaru, cel care îl interpretează pe Mustafa, omul care l-a trădat pe Brâncoveanu, a spus că acest film este o speranță că istoria nu poate fi uitată așa ușor, cu toate că generațiile actuale se îndepărtează de cunoașterea ei.

Interpretul lui Mustafa din Ecce homo Brâncoveanu: „Mesajul pe care îl transmite filmul este cel de credință”

„Nu cred că ar trebui judecate generațiile actuale, ci generațiile noastre, cei de 60 de ani. Nu am știut să păstrăm istoria, să o ținem vie, să o transmitem de la generație la generație, așa cum ne-a fost și nouă transmisă. Mesajul pe care îl transmite filmul este acela de credință. Credință în Divinitate, credință în oameni, pentru că Brâncoveanu a crezut că va reuși să îi facă pe turci să înțeleagă credința sa. Dar turcu-i turc, vorba românului!

ADVERTISEMENT

Personajul pe care l-am interpretat e foarte departe de ceea ce gândesc și ceea ce sunt eu. Acea prietenie, care este dusă până în zona în care va fi afectată viața mea, sufletul meu și, din punctul meu de vedere, iată că Mustafa și Brâncoveanu erau prieteni de foarte mult timp. Dar când a fost vorba să-l vândă, l-a vândut. De aceea, trebuie să transmitem istoria, să transmitem generației actuale și, cu ajutorul lui Dumnezeu, încă mai putem face asta, nu e totul pierdut”, a declarat Adrian Găzdaru, pentru FANATIK.

Curioasa alegere a lui Constantin Pușcașu pentru rolul Brâncoveanu. „Nu este brunet, nu e cu părul creț, nu e înalt”

Alex Molico, unul din producătorii filmului, cel care a lucrat alături de Dan Pița la filmul românesc lansat pe 16 februarie 2024, a dezvăluit și de ce a fost ales Constantin Pușcașu în rolul lui Constantin Brâncoveanu. Alegerea poate părea una controversată, căci actorul nu aduce prea mult cu felul în care arăta, de fapt, fostul domnitor.

ADVERTISEMENT

„Dan Pița și-a dorit foarte mult un personaj care să fie în contra a tot ce se așteaptă lumea. E un Brâncoveanu care nu este brunet. Nu e cu părul creț, nu e înalt. E misterios. Are și forța de a fi un zbir, are și finețea unui cărturar. Un Brâncoveanu care să poată să țină în mână un așa personaj. L-a avut pe Ticu Pușcașu și l-a condus astfel încât să fie capabil să ne facă să ne punem niște întrebări.

Brâncoveanu a avut un moment foarte important în viața lui, la un an când ar fi trebuit să moară. În backstory am ținut cont de asta. A fost salvat miraculos de o doică, în timpul unei răscoale a mercenarilor. El mult timp s-a întrebat de ce a fost salvat. Credem că arătăm în poveste că poate e un drum inițiatic, poate nu e un drum inițiatic. De aici și Ecce homo Brâncoveanu, nu sfântul, ci omul, arătăm drumul lui spre lumină”, a completat Alex Molico.

Filmul românesc semnat de Dan Pița este deja în majoritatea cinematografelor din țară. Producția rulează în București, Râmnicu Vâlcea, Târgu Jiu, Piatra Neamț, Ploiești, Pitești, Drobeta Turnu Severin, Deva, Buzău, Brașov, Timișoara, Iași Constanța și Cluj.

Cine e cine în filmul românesc Ecce homo Constantin Brâncoveanu:

  • Constantin Pușcașu – Constantin Brâncoveanu;
  • Daniela Nane – doamna Maria (soția lui Brâncoveanu);
  • Dorel Vișan – stolnicul Cantacuzino;
  • Claudiu Bleonț – Maria del Chiaro;
  • Marius Bodochi – sultanul Ahmed III;
  • Nicolae Cristache – Antim Ivireanul;
  • Andras Demeter – Imbrohorul;
  • Adrian Găzdaru – Mustafa Aga;
  • Marius Stănescu – Ștefan Cantacuzino;
  • Corneliu Ulici – Prințul Constantin;
  • Gelu Nițu – Ianache Văcărescu;
  • Pavel Ulici – Prințul Ștefan;
  • Erik Istrate – Prințul Matei;
  • Paolo Iancu – Prințul Radu.

Constantin Brâncoveanu, domnitor între 1688 și 1714

Constantin Brâncoveanu a fost domnitor al Țării Românești între 1688 și 1714, unul din cei mai legendari conducători, recunoscut ca martir de către Biserică. A ajuns în fruntea Țării Românești după moartea subită a lui Șerban Cantacuzino. S-a remarcat, dincolo de faptul că s-a ținut cu dinții de credința ortodoxă, printr-o carieră diplomatică de invidiat chiar și în zilele noastre. În 1695 a primit titlul de principe al Imperiului Habsburgic, iar apoi turcii i-au recunoscut domnia pe viață.

Întrucât nu voia să le mai dea aur turcilor, Brâncoveanu a intrat în dizgrația Imperiului Otoman, însă nu a fost singurul motiv pentru care a fost mazilit de la conducere și apoi decapitat. Încăpățânarea cu care a propovăduit credința ortodoxă, trimițând Biblia tipărită în mai multe meleaguri ale Europei și Orientului Mijlociu, i-a adus, printre altele, sfârșitul. A murit pe 15 august, chiar de Adormirea Maicii Domnului. Tocmai din acest motiv, Brâncoveanu este pomenit de Biserică a doua zi, pe 16 august, dată fiind sărbătoarea atât de importantă dedicată Fecioarei Maria.

 

 

ADVERTISEMENT