Life

Echinocțiul de primăvară, 20 martie 2022. Tradiții și obiceiuri păstrate an de an

Echinocțiul de primăvară marchează momentul în care ziua va fi egală cu noaptea, dar și data la care începe noul anotimp din punct de vedere astronomic.
09.03.2022 | 08:16
Echinoctiul de primavara 20 martie 2022 Traditii si obiceiuri pastrate an de an
Echinocțiul de primăvară, 20 martie 2022. Ce tradiții și obiceiuri păstrează românii. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

În ziua de 20 martie Pământul ajunge cel mai aproape de soare, astronomii calculând că anul acesta echinocțiul de primăvară are loc la ora 17 și 33 de minute. Începând cu această dată ziua începe să crească.

Echinocțiul de primăvară, 20 martie 2022. Ce tradiții și obiceiuri păstrează românii

Echinocțiul de primăvară semnifică și faptul că noaptea începe să scadă din ce în ce mai mult până în data de 21 iunie, când se termină primăvara astronomică și are loc solstițiul de vară. Fenomenul se desfășoară de două ori pe an.

ADVERTISEMENT

Data de 20 martie 2022 aduce o serie de tradiții și obiceiuri care sunt păstrate de români an de an. Oamenii cred că echinocțiul de primăvară întărește puterea Soarelui, iar lumina crește ceea ce face ca totul să înflorească.

De asemenea, Soarele este văzut ca o zeitate încă din vremuri străvechi, lucru care face ca sărbătoarea să fie marcată ca fiind una a reînvierii, a purificării și a luminii.

ADVERTISEMENT

O altă tradiție spirituală legată de această zi spune că orice formă de evoluţie are trei etape distincte: creaţia, menţinerea şi resorbţia sau distrugerea. La acestea se adaugă şi momentul de apogeu a ceea ce s-a creat.

În vremurile noastre Moșii de primăvară, care vin imediat după Zilele Babelor reci și grele, aduc vreme bună. Ulterior, vin Focurile Sfinților prin care oamenii își curăță ograda și câmpurile de uscături, fapt care atrage puterea Soarelui.

ADVERTISEMENT

Totodată, de această sărbătoare copiii ies în bătătură și lasă ușa deschisă, strigând un ritual simplu prin care focul din vatră sporește lumina și căldura primăverii. „Intră frig și ieși căldură/ Să se facă vreme bună/ Pe la noi pe bătătură!”, sunt vorbele rostite.

În aceeași notă, de echinocțiu de primăvară fetele și flăcăii pleacă la marginea satului, pe coline și prin păduri după flori de primăvară și ciuperci. În unele zone din Moldova copiii împodobeau o creangă uscată cu flori și pleacă cu ea prin sat.

ADVERTISEMENT

Una dintre cele mai cunoscute superstiții din zonele rurale ale țării are legătură cu urzicile. Se spune că cine consumă această plantă pe 20 martie va avea parte de sănătate tot restul anului.

ADVERTISEMENT