Life

Echinocțiul de toamnă 2023. Când începe toamna astronomică și cum ne afectează

Echinocțiul de toamnă 2023. Când începe, de fapt, toamna astronomică în întreaga lume. Cum ne afectează aceasta, în realitate.
17.08.2023 | 23:30
Echinoctiul de toamna 2023 Cand incepe toamna astronomica si cum ne afecteaza
Echinocțiul de toamnă 2023. Foto Pixabay
ADVERTISEMENT

Echinocțiul de toamnă 2023 este un eveniment astronomic care are loc de două ori pe an, când longitudinea geocentrică a Soarelui se află la 180 de grade față de punctul vernal (echinocțiul de primăvară) sau toamna (echinocțiul de toamnă).

Echinocțiul de toamnă 2023

În emisfera nordică, echinocțiul de toamnă survine pe data de 23 septembrie 2023 și marchează începutul sezonului de toamnă.

ADVERTISEMENT

În jurul echinocțiului de toamnă, ziua și noaptea au aproximativ aceeași durată în majoritatea regiunilor de pe Pământ. Acest lucru poate influența ritmul biologic al organismelor vii. Multe organisme, inclusiv plantele, au evoluat pentru a răspunde la variațiile de lumină și întuneric.

În multe zone, echinocțiul de toamnă marchează trecerea de la sezonul cald la cel mai rece. Temperaturile pot începe să scadă, iar natura se pregătește pentru iarnă. Această tranziție poate avea un impact asupra ecosistemelor, migrației animalelor și recoltelor agricole.

ADVERTISEMENT

Echinocțiul de toamnă 2023 marchează momentul în care Soarele trece ecuatorul ceresc și se îndreaptă către emisfera sudică. El poate duce la schimbări în vizibilitatea cerului pe timp de noapte și la observații astronomice.

Cum ne afectează echinocțiul

Pentru unii oameni, schimbările de lumină și temperatură pot avea un impact asupra stării de spirit și a nivelului de energie.

ADVERTISEMENT

Tranziția către zile mai scurte și nopți mai lungi poate influența ritmurile de somn-vigilență și poate aduce o ajustare a rutinei zilnice.

Pentru unii, trecerea la zile mai scurte și la temperaturi mai scăzute poate duce la o scădere a nivelului de energie. Oamenii pot simți nevoia de mai multă odihnă și pot experimenta o senzație de lentoare sau de lipsă de concentrare.

ADVERTISEMENT

În general, efectele echinocțiului de toamnă asupra stării noastre pot varia de la persoană la persoană. Este important să fim conștienți de schimbările ce pot apărea în această perioadă și să ne adaptăm obiceiurile și rutinele pentru a menține echilibrul și bunăstarea noastră fizică și mentală.

ADVERTISEMENT