News

Economistul care a prezis criza din 2008 vine cu noi vești proaste. Nouriel Roubini anunță o recesiune severă

Nouriel Roubini, economistul care a prezis criza din 2008, vine cu noi vești proaste și anunță o recesiune severă la nivel mondial.
05.04.2023 | 08:41
Economistul care a prezis criza din 2008 vine cu noi vesti proaste Nouriel Roubini anunta o recesiune severa
Nouriel Roubini, economistul care a prezis criza din 2008, vine cu noi vești proaste: anunță o recesiune severă. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

O recesiune severă la nivel mondial. Aceasta este previziunea sumbră făcută de Nouriel Roubini, economistul american care a prezis criza economică devastatoare care a lovit planeta în 2008.

Nouriel Roubini, economistul care a prezis criza din 2008, vine cu noi vești proaste: anunță o recesiune severă

Nouriel Roubini, 64 de ani, profesor în cadrul Universității din New York, a lansat recent un avertisment îngrijorător pentru cetățenii planetei. Acesta spune că lumea va fi afectată de o recesiune abruptă, iar bursele se vor prăbuși.

ADVERTISEMENT

Încă din octombrie 2022, economistul spunea că zona euro va intra într-o recesiune ”care va fi lungă și urâtă”. Acestea spunea în toamnă că ”pandemia pare să fie stăpânită, dar în curând ar putea apărea noi variante de Covid-19. Iar schimbările climatice sunt un dezastru cu încetinitorul care se accelerează”.

Acum, Roubini revine cu noi avertismente îngrijorătoare. Acesta anunță că SUA se confruntă cu o criză financiară majoră, iar economia americană intră într-o ”buclă fatală”. El constată că americanii au de a face cu o inflație ridicată și cu o mare datorie. Specialistul avertizează că cetățenii americani se vor confrunta cu o recesiune și o criză financiară.

ADVERTISEMENT

”O recesiune severă este singurul lucru care poate tempera inflația prețurilor și a salariilor. Asta va face criza datoriilor mai severă și, la rândul său, va alimenta o recesiune economică și mai profundă.

Din moment ce sprijinul de lichiditate nu poate preveni această buclă sistemică, toată lumea ar trebui să se pregătească pentru viitoarea criză a datoriilor stagflaționiste”, a declarat, joia trecută, Nouriel Roubini în cadrul unui interviu acordat pentru Project Syndicate și citat de Business Insider.

ADVERTISEMENT

Nouriel Roubini: ”Bursele se vor prăbuși cu 30%”

Încă din 2022, Nouriel Roubini avertizează despre o criză stagflaționistă (n.r. fenomen economic care se manifestă prin coexistența stagnării economiei, inflației și șomajuluia datoriilor).

Un astfel de fenomen va implica o recesiune abruptă ce va combina cele mai grave aspecte ale stagflației anilor 70 și a crizei financiare din 2008. Roubini anticipează că economia se va confrunta cu o inflație ridicată, o creștere scăzută și o prăbușire de 30% a burselor.

ADVERTISEMENT

Analizele lui Roubini au fost susținute și de alți comentatori ai pieței financiare. Recent, Goldman Sachs și-a mărit previziunile pentru o recesiune în 2023, de la o probabilitate de 25% la 35%.

ADVERTISEMENT