News

Profesorul care a prezis Marea Recesiune din 2008: ”Războiul din Ucraina poate escalada la anul prin implicarea NATO”

Profesorul Nouriel Roubini face noi previziuni ”apocaliptice”, după ce a prezis Marea Recesiune din 2008. Viitorul nu sună bine.
25.11.2022 | 15:22
Profesorul care a prezis Marea Recesiune din 2008 Razboiul din Ucraina poate escalada la anul prin implicarea NATO
Profesorul Roubini face previziuni sumbre. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Roubini anunța în urmă cu mai multe săptămâni că ”într-un fel Al Treilea Război Mondial a început deja”. Acum a revenit și spune că războiul din Ucraina ar putea escalada în 2023 prin implicarea directă în război a NATO.

Nouriel Roubini face noi previziuni ”apocaliptice”

”Nu doar locurile de muncă, veniturile, bogăţia şi economia globală, ci şi pacea relativă, prosperitatea şi progresul realizat în ultimii ani”, a transmis Roubini. Profesorul economist consideră actuala situație o ”depresie geopolitică” în care se regăsesc patru puteri revizioniste ”periculoase”, fiind vorba de China, Rusia, Iran și Coreea de Nord, în ordinea relevanței.

ADVERTISEMENT

Previziunile lui Roubini sunt sumbre, acesta luând în considerare inclusiv războiul nuclear, pe lângă războiul clasic dintre marile puteri.

“Anul viitor, războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina ar putea escalada într-un conflict neconvenţional care să implice direct NATO, iar Israel şi poate şi SUA ar putea decide să lanseze lovituri împotriva Iranului, care este pe cale să construiască o bombă nucleară”, a completat Roubini.

ADVERTISEMENT

Roubini e îngrijorat, de asemenea, de faptul că SUA ar putea interveni militar să apere Tawain dacă Beijingul va decide să lanseze o invazie.

“Chiar şi excluzând ameninţarea unui conflict nuclear, riscul unei apocalipse de mediu în viitor, devine din ce în ce mai serios”, atenţionează Roubini, potrivit Antena 3.

ADVERTISEMENT

Revenind la prognoza economică, Roubini nu știe să spună cu exactitate când omenirea va fi lovită de o nouă ”Mare Recesiune”, însă aceasta va fi mult mai grea decât cele din trecut.

”Noua inflaţie verde este deja în plină desfăşurare, deoarece se pare că acumularea metalelor necesare pentru tranziţia energetică necesită multă energie scumpă. Există de asemnea un risc din ce în ce mai mare de noi pandemii, din cauza legăturii dintre distrugerea mediului şi bolile zoonozelor. Situaţia economică nu este nici ea mai bună, ne conftuntăm cu o inflaţie ridicată şi cu perspectiva unei recesiuni.

ADVERTISEMENT

Atunci când va veni recesiunea, nu va fi scurtă şi superficială, ci lungă şi severă”, a completat Roubini.

ADVERTISEMENT