Sport

Editorial Andrei Vochin, despre cum să câștigi 5 milioane de euro: asemănările izbitoare dintre Mazilu și Adzic

Prețul oferit de Brighton pentru Adrian Mazilu nu este nicidecum o excepție, ci el confirmă un trend în fotbalul Mondial. Ca să ajungi la acești bani trebuie doar să știi să crești și, mai ales, să promovezi tinerii
12.04.2024 | 15:26
Editorial Andrei Vochin despre cum sa castigi 5 milioane de euro asemanarile izbitoare dintre Mazilu si Adzic
Editorial Andrei Vochin, despre cum să câștigi 5 milioane de euro: asemănările izbitoare dintre Mazilu și Adzic
ADVERTISEMENT

Numele de Vasilije Adzic nu o să vă spună acum mare lucru. Nici nu sunt sigur că vă va spune pe viitor, dar asta contează mai puțin în acest moment. Puștiul, pentru că vorbim despre un adolescent, nu a împlinit încă 18 ani, o va face abia peste o lună. Este născut pe 12 mai 2006, joacă fotbal la Buducnost Podgorica, și abia ce a fost cumpărat de Juventus Torino cu 5 milioane de euro.

În urmă cu un an și jumătate, Farul a aruncat pe scena Superligii, un alt puști: Adrian Mazilu. Născut în septembrie 2005, jucătorul propus de Gică Hagi avea să fie și el vândut, de data aceasta într-un alt campionat din Big 5, la Brighton, cu aceeași sumă ca și în cazul lui Adjic, tot undeva spre 5 milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Asemănările izbitoare dintre Mazilu și Adzic

Adrian Mazilu e jucător de atac, stângaci, evoluează de regulă în banda dreaptă. În debutul sezonului 2022-2023, abia împlinise 17 ani,când a fost aruncat pe teren. În total, a prins de 15 ori postul de titular din 19 meciuri avute la dispoziție. A marcat 6 goluri și a oferit 2 pase de gol. Cu el pe teren, Farul a câștigat titlul de campion al României. Iar ca fizic, îl știm cu toții, nu este un jucător scund, ci are 1,85m.

Vasilij Adzic e și el jucător de atac. E însă dreptaci și evoluează cu preponderență în spatele vârfului, dar arată bine și pe benzi, mai ales în stânga. Deși e mai mic cu 9 luni decât Mazilu, a început să joace tot din sezonul 2022-2023. E adevărat, n-a fost folosit titular decât în 7 dintre cele 23 de meciuri în care a fost folosit, dar în care a dăruit masa cu 6 ”mărgici”: câte 3 goluri și 3 assisturi. Cu el pe teren, Buducnost Podgorica a câștigat titlul în Muntenegru. Iar ca fizic pare frate geamăn cu Mazilu. Are 1,86m.

ADVERTISEMENT

Ce criterii trebuie să bifăm

Acum două săptămâni, mi-a căzut în mână un studiu făcut de publicația The Athletic, referitor la trendurile din piața vânzărilor de jucători. Din cele 11 direcții principale discutate de cei care populează cea mai interesantă platformă interactivă de specialitate, TransferRoom, am remarcat una, care se referea strict la Europa de Est. Iar ea parcă realiza portretul robot al lui Mazilu sau al lui Adzic.

Cifra 5 pare debutul unei licitații. Sau suma oferită din oficiu, dacă se îndeplinesc anumite criterii. Jucătorul din Est care se califică pentru această sumă minimă pare că trebuie să aibă următorele caracteristici.

ADVERTISEMENT
  • Să debuteze în prima Ligă din țara natală în jurul vârstei de17 ani
  • Să joace circa 10 meciuri ca titular în jurul vârstei 17 ani
  • Dacă este jucător de atac să lase urme pe tabela de marcaj (goluri, pase de gol, penaltyuri scoase) o data la 2-3 meciuri jucate
  • Să însoțească aptitudinile tehnice de un fizic robust pentru vârsta lui

Pentru orice club din fotbalul românesc suma de 5 milioane de euro este una extrem de importantă. Pentru unii înseamnă bugetul pentru un an, dacă ne referim la echipele din a doua parte a clasamentului. Pentru granzii FCSB, Rapid, CFR sau Universitatea Craiova, care cheltuie în jur de 15 milioane pe sezon, asta ar însemna o tremie din buget. Așadar, o importantă miză financiară.

ADVERTISEMENT

Firimituri pentru ei, mina de aur pentru noi

În contrapartidă, trebuie știut că echipele din Premier League au cheltuit în cele două ferestre de transferuri ale sezonului în curs suma de 3,1 miliarde de euro!!! Ceea ce, cu un calculator în mână, ne face să înțelegem că 5 milioane înseamnă circa 0,1% din totalul bugetului. Doar atât. Good to know!

Plecând de la realitatea acestor cifre, cluburile noastre ar trebui să-și construiască o consistentă politică de identificare, de creștere și de promovare a acestor tineri. Ca să ai ce să vinzi trebuie să știi ce caută piața. Și să te apuci temeinic de treabă. Să identifici jucători cu calitate tehnică, dar nu numai atât. Să investighezi de la vârste mici potențialul fizic și să nu te lași dus după fentă nici la propriu, nici la figurat. După care să ai curajul să-l promovezi pe acest copil înzestrat tehnic și fizic în prima echipă. Dar nu oferindu-I câteva minute în finalul meciurilor cu rezultat deja configurat, ci să-I oferi spațiu ca titular. Da, va mai și greși. Poate că echipa va pierde și ceva puncte cu el pe teren. Dar pierderea va fi infinit mai mica decât câștigul pe care-l vei evidenția în exercițiul financiar contabil de la finalul anului.

Farul și Buducnost, Steaua Roșie Begrad și Șahtior Donețk, Dinamo Zagreb și Dinamo Kiev câștigă titluri având în componență, an de an, jucători titulari de 17,18,19 ani. Ei sunt cei pe care pun ochii, când se apleacă spre țările Europei de Est, toate cluburile din Big 5. La prima strigare aruncă 5 milioane pe masă. Pentru ei nu înseamnă mai nimic. După care, dacă tânărul jucător bifează mai mult decât cele 4 puncte invocate mai sus, prețul începe să crească exponential. Până să ajungem să dăm un Gvardiol cu 36,8 milioane de la Dinamo Zagreb la Leipzig la 19 ani, sau un Mudryk, de la Șahtior Donețk la Chelsea pe 70 de milioane, hai să învățăm să-i construim pe cei de 5 milioane ca Mazilu sau ca Adzic! E singura noastră șansă de supraviețuire în acest ecosistem fotbalistic modern.

PS. SuperLiga din România este a treia cea mai bătrână primă ligă din Europa de Est, după Ungaria și Bosnia. Cu o medie de vârstă de 26,2 ani, noi stăm mai rău decât Ucraina, Polonia, Slovacia și Muntenegru (toate cu 25,7), Croația (25,2) sau Serbia (25,1). Și asta în condițiile în care noi avem impusă Regula U21. Unde am fi fără ea?

ADVERTISEMENT