Sport

Vochin, după Sheriff – Farul 3-0: “Nu-ți face iluzii ca să n-ai deziluzii”

Eliminarea Farului din Champions League nu trebuie privită ca o dramă, ci ca o realitate a valorii pe care suntem în stare azi s-o livrăm
19.07.2023 | 11:00
Vochin dupa Sheriff  Farul 30 Nuti face iluzii ca sa nai deziluzii
Editorial Andrei Vochin, după eliminarea Farului din Champions League: "Nu-ți face iluzii ca să n-ai deziluzii!". Sursa: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

1. MULȚUMESC, NEA IMI! Vorba din titlu, rostită de Emeric Ienei, a fost multă vreme subiect de bășcălie pentru mulți dintre consumatorii de fotbal de la noi. Cum bine zicea venarabilul Traian Tomescu, ”la mișto și la pase cu călcâiul suntem campioni mondiali”. În realitate, ea e un solid principiu de management, care înseamnă setarea obiectivelor clare și realiste.

Dar și un mod de a-ți proteja neuronii în fața a ceea ce-ți pregătește viața.  Când ai așteptări mari, dar nesusținute de analize corecte, riști fie să intri în depresie, fie să te ia capul și să te faci de râs în crize de nervi. Nu că mă laud, dar meciul de aseară de la Tiraspol nu mi-a produs nici una, nici alta. Ci doar acea senzație pe care o cunosc de mult timp, dar pe care nu prea am cu cine s-o împărtășesc, pentru că nu prea mai rezonez cu nimeni când e vorba de evaluări.

ADVERTISEMENT

2. CAPCANA MECIULUI TUR. Sheriff Tiraspol a plecat, aparent, cu două handicapuri în returul de aseară. Primul a fost reprezentat de meciul tur: înfrângerea cu 0-1. Dacă ai fi văzut partida de la Ovidiu, ți-ai fi dat seama că acel 1-0 al Farului a venit după un meci în care raportul marilor ocazii a fost cel puțin egal.

Când a fost întrebat de asta, Gică Popescu s-a enervat și a decretat că Farul trebuia să bată cu 3-0. Analiza wyscout a arătat că raportul periculozității, acel indice xG, a fost de 1,65 la 0,69 în favoarea Sheriffului. Adică transnistrenii au fost de peste două ori mai periculoși decât ai noștri. Analiză proastă, așteptări mari, depresie sau criză de nervi?

ADVERTISEMENT

3. ȘI TRANSFERMARKTUL A PLECAT PE FENTĂ? Al doilea aparent handicap putea fi considerat (dez)aprecierile celui mai important reper de evaluare a valorii de piață a fotbaliștilor, reputatul site transfermarkt. Primul 11 de aseară al Sheriffului valora 5,5 milioane de euro, în vreme ce garnitura de start a Farului totaliza 12,45 milioane de euro.

Adică, pe hârtie, valorea jucătorilor noștri era de peste două ori mai mare. Ce să mai crezi după ce vezi meciul? Că laudele excesive adresate tinerilor noștri jucători și excelentele operațiuni de promovare și marketing au virusat până și mașinăriile care evaluează jucătorii? Măcar știm să ne vindem marfa. Uneori și de câte două-trei ori. Cert e că la datele de pe transfermarkt nu aveam voie niciodată să pierdem acest retur.

ADVERTISEMENT

4. EXPERIENȚA, BAT-O VINA! Pictorii culorilor calde au vorbit înainte de meci despre marea diferență de experiență internațională în favoarea transnistrenilor. Despre fabulosul traseu european de acum 2 ani, când Sherifful a învins Madridul pe Bernabeu. Faptul că de atunci și până acum s-au schimbat două echipe a părut doar un amănunt.

Realitatea primelor garnituri aliniate ne arată adevărul. 142-  84 este raportul meciurilor europene disputate de jucătorii celor două echipe. În favoarea celor de la Sheriff, dar într-o proporție mai mică decât dublă. Faptul că Alibec are mai multe meciuri internaționale (37) decât oricare jucător de câmp al gazdelor a fost puțin trecut cu vederea.

ADVERTISEMENT

5. BANI MAI MULȚI, DAR NU CU MULT. Bugetul salarial este și el mai mare. Dacă e adevărată informația că Joao Paolo, mijlocașul Sheriffului, ofertat și de Hagi, primește 10.000 de euro pe lună și a încasat și  50.000 de euro la instalare, asta înseamnă vreo 14.000 de euro pe lună. Probabil că asta o fi și media salarială pe acolo.

Poatel că primul ”11” al Farului să se învârtă pe la o medie de 7.000 de euro pe lună. E, într-adevăr, o diferență de la simplu la dublu. Dar atunci ce să mai zică Dan Petrescu, cel care a bătut Celtic, Rennes sau n-a pierdut în fața Sevillei, trupe cu medii salariale de 10-15 ori mai mari decât cele ale CFR-ului?

6. IZBITURA DE EUROPA. Au trecut 6 ani de la precedenta aventură în Champions League a echipei lui Hagi și asemănările din fotografia cu Sheriff duc aproape spre identificare cu cea a disputei cu APOEL Limassol. Tot 1-0 în tur la Ovidiu, tot 0-1 după 90 de minute în Cipru, tot un tânăr la acea vreme, Florinel Coman a avut calificarea în piicior, așa cum Mazilu a avut posibilitatea, în minutul 51 să egaleze la 1, și, poate să ducă Farul spre calificare. Dar, din păcate, tot o cădere colosală în prelungiri. Singura evoluție din acest 6 ani pare un gol mai puțin primit: atunci a fost 0-4, acum 0-3.

7. UNDE-I POSESIA? UNDE-I PRESINGUL? Dar, din ce-mi amintesc, atunci parcă jocul nu a fost atât de fragil ca aseară. Farul a arătat rău și a pierdut pentru că a lăsat la vama transnistreană principalele arme cu care a defilat prin campionat.

Posesia aia trecută de 60% a coborât la 44%, iar echipa aia care câștiga mingea imediat cum o pierdea, sus, în terenul advers, acum s-a retras fricoasă, timidă, în propria jumătate, acolo unde s-a supus dominării adversarului. Rezultanta s-a văzut în cifre: 10-1 raportul ocaziilor importante, 12-7 raportul șuturilor, 10-0 raportul cornerelor!!! Toate în favoarea gazdelor.

8. FRICOSUL LOR A PĂRUT ZMEU. Nimeni nu-i profet în țara lui. Chiar dacă ea e și de adopție. Moldovenii nu-l prea plac pe Roberto Bordin, antrenorul Sheriffului. Acum o săptămână, în tribunele stadionului din Ovidiu, delegația lor, nemulțumită de scor, îi reproșa italianului că e fricos.

Că joacă prea temător. Cu 5 pe fund!!! În plus, în tur, Badolo și Talal, cel două ”scule” ale lor au luat loc unul altuia. Magrebianul, cel care a deschis scorul aseară, și-a și arătat supărarea că a fost schimbat. Aseară, fricosul a devenit zmeu. Le-a găsit ambilor loc în echipă, 5 de pe fund a devenit practic 3, iar ocaziile la poarta noastră au început să curgă din minutul 8 până în 120!

9. JOCI CÂT TE LASĂ ADVERSARUL. Farul este merituoasa campioană a României. Trupa lui Hagi n-are nicio vină că, rotind un buget mult mai mic decât FCSB, CFR, Craiova, Rapid sau Sepsi, a reușit să câștige titlul en-fanfare! Fotbal-șampanie, eficacitate și modernism. O vorbă veche spune însă că joci cât te lasă și adversarul. În Superliga, Farul a defilat și pentru că toate celelalte s-au întrecut în prostii. În Europa, fazanii sunt pe cale de dispariție! Pentru că nimeni nu te mai iartă când transferi și arunci în Liga Campionilor jucători de rezervă de la prima retrogradată.

10. PRERENȚII CU AKANJI ȘI RRAHMANI. NU ȘI CU GARAGANGA?. Acum o lună, după două meciuri slabe în Kosovo și Elveția, încheiate însă cu două egaluri bune, România a fost pusă la zid și arătată cu degetul. Nu conta diferența imensă la orice capitol față de Elveția sau evidența că echipa din Kosovo avea fotbaliști campioni în Italia și Turcia sau golgeteri prin Spania.

Atunci, Alibec și Băluță erau mitraliați pentru că nu i-au putut bate pe Akanji, proaspăt câștigător de Champions League cu Manchester City, sau nici măcar pe Rrahmani, titular la Napoli, fabuloasa câștigătoare de scudetto. Aseară i-am văzut și contra iluștrilor necunoscuți Garaganga și Didier. Sper să arate mai bine în septembrie. Și să ne bucurăm cu toții măcar și pentru ultimele 10 minute.

11. DACĂ NE CALIFICĂM LA EURO VA FI UN MIRACOL. Din păcate, eșecul cluburilor pun în pericol echipa națională. Asta este consecuția firească, nicidecum viceversa. Ele sunt cele care descoperă, cresc și formează jucătorii. Dacă produsul muncii lor este unul bun, acei jucători formează mai întâi echipe românești competitive pe plan internațiional, iar apoi piese serioase de export, care să se transfere, să joace în companii puternice, iar apoi să îmbrace tricoul tricolor cu încredere și valoare.

Nu este o întâmplare că ne-am calificat la turnee finale în 2008, după ce Steaua, Rapid și Dinamo jucau frecvent în primăvara europeană, și în 2016, după ce FCSB-ul lui Reghecampf elimina Ajaxul și se bătea de la egal la egal cu Chelsea. Asta ca să nu mai vorbim despre cei care deja evoluau în străinătate și cu care făceau un mix de competențe fotbaliatoare. Astăzi avem un singur jucător în Top 5 campionate europene și niciun jucător în grupele Champions League.

În plus, campioana României e zdrobită de campioana Moldovei. În septembrie jucăm cu Israel și Kosovo și tuturor li se pare o normalitate să câștigăm și să mergem la Euro. Mie mi se pare că dacă ne calificăm vom înfăptui un miracol. Că, mulțumesc, nea Imi!, m-ai învățat să nu-mi fac iluzii ca să nu am deziluzii.

ADVERTISEMENT