Fotbal intern

Editorial Cornel Dinu. Rapid a călcat cu viteză de TGV pe FCSB, cu „falanga” kosovară Rrahmani – Krasniqi la „butoane”

Cornel Dinu analizează victoria zdrobitoare a Rapidului TGV în fața unui FCSB de nerecunoscut. Kosovarii Rrahmani și Krasniqi au dezmembrat echipa lui Gigi Becali.
10.03.2024 | 09:12
Editorial Cornel Dinu Rapid a calcat cu viteza de TGV pe FCSB cu falanga kosovara Rrahmani  Krasniqi la butoane
Editorial Cornel Dinu. Rapid a dezmembrat în ritm de TGV pe FCSB cu „falanga” kosovară Rrahmani – Krasniqi la „butoane”. Foto: colaj Fanatik & sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Am asistat aseară, pe Arena Națională plină, la un adevărat regal fotbalistic. Un adevărat derby între Rapid și FCSB. În care kosovarii adoptați în Giulești, Rrahmani și Krasniqi au dezmembrat echipa lui Gigi Becali. Rapid – FCSB 4-0, cine ar fi pariat scor exact?

Editorial Cornel Dinu. Rapid a călcat cu viteză de TGV pe FCSB, cu „falanga” kosovară Rrahmani – Krasniqi la „butoane”

Da, a fost derby în adevăratul sens al cuvântului între Rapid și FCSB. Timpul din alte timpuri ne obișnuise cu Dinamo – Steaua, câțiva ani buni a intrat în scenă și Universitatea Craiova, aia „Maxima”, „campioana unei mari iubiri”.

ADVERTISEMENT

Rapid, cam de prin 1967 până la „domnia” lui George Copos, cu familia Lucescu antrenori, când a câștigat din nou campionatul, n-a prea fost personaj principal în spectacolul „la vârful” fotbalului românesc decât în tribune, prin galeria sa cu adevărat de… derby național!

Timpul și banii, în special petro-dolarii Orientului Mijlociu, a schimbat liderii fotbalului în întreaga lume. A apărut Manchester City în Anglia, Atletico Madrid în Spania, Bayer Leverkusen în Germania, PSG în Franța.

ADVERTISEMENT

Am văzut aseară, la un meci din campionatul nostru, tribunele pline, ca pe vechiul „23 August”, hăt pe timpuri, dar de reflecție. Atmosfera și ritmul jocului au fost, în prima repriză, de adevărat derby, disputat cu înverșunare și necruțare, cu angajament, și fizic, și mental, de excepție, al ambelor combatante. Ritm nu de… rapid, ci de TGV!

Editorial Cornel Dinu. Iacob, bestia… vișinie pentru FCSB le-a dat al patrulea său gol „bercenarilor”. Din cele cinci marcate pentru Rapid!

Firesc, Rapid, „arsă” de cele 12 puncte diferență, a atacat uneori chiar dezlănțuit. Pentru că numai o victorie o menținea în lupta pentru titlu cu șanse reale, nu doar matematice.

ADVERTISEMENT

Nici echipa becaliotă nu a stat în expectativă, s-a aruncat în atac, fără să-și creeze ocazii clare, deși au contat pe 3 atacanți inventivi, Octavian Popescu, Băluță și Coman, care, s-a văzut, au jucat de capul lor, vai de capul lor. Mai ales după ce Coman l-a înjurat grosier pe Octavian Popescu și l-a trimis fără drept de (r)apel în dreapta, după ce începuse în stânga… A mai intrat (degeaba) și absentul ultimelor două etape, atât de doritul pe teren Darius Olaru, (fost) atu incontestabil la mijloc.

În acest timp, în care Gigișor apropitaru’, frământa, parcă-l văd, în palme mătăniile de la Muntele Athos, rapidiștii chiar rapizi au avut trei ocazii. Ultima, centrarea perfectă din lovitură liberă a lui Papeau, în minutul 33, fiind reluată în plasa ezitantului Târnovanu de Iacob (al patrulea gol marcat FCSB-ului din cele cinci înscrise pentru Rapid!). Și repriza se încheie cu avantajul meritat al Giuleștinei.

ADVERTISEMENT

Editorial Cornel Dinu. Italianul vero Cristiano Bergodi l-a subordonat crunt pe creștinul de apreciat Gigi Becali

Repriza a doua a confirmat că „frații” koosvari Rrahmani și Krasniqi, antrenați de un meseriaș dovedit, acest italiano vero Cristiano Bergodi, au masacrat, și ca evoluție, nu numai ca scor, chilipirul de echipă al simpaticului patron, creștin de apreciat, fără nicio ironie, cu crucea pe fes, precum cavalerii cruciați, Gigi „Machidonul” Becali.

Trupa sa nu a avut decât o fază periculoasă, șutul pe final al nervosului Coman, în minutul 88. Era 4-0, „falanga” kosovară a Rapidului marcase de trei ori și se „asistau” între ei prin pase „în gheată”, în șarje bine gândite și executate în spatele mijlocașilor „fecesebecaliuței” redusă la rol de sparring partner.

Făcuse 2-0 Rrahmani cu un lob „mic” peste plonjonul disperat al lui Târnovanu, din centrarea lui Krasniqi, în minutul 53. Apoi, după 21 de minute, se schimbă rolurile, Rrahmani îl lansează cu o pasă lungă și precisă pe Krasniqi, care preia cu cap și cu capul, trece de dawa ca rapidul prin gara Ciulnița și-l execută pe Târnovanu la colțul portarului, colțul scurt, cu un șut „curbat” de efect. Și de fotbalist.

Și pentru ca garda inexistentă a lui Gigi Becali să fie măturată pur și simplu în ridicol, în minutul 82, tot Rrahmani, după un schimb de pase cu Funsho, să facă un puțin așteptat 4-0 cu un șut de la marginea careului mare, printre siderații apărători oaspeți. Aseară oaspeți și în fotbal.

Editorial Cornel Dinu. Artificiile pregătite în Berceni, la Palat și în Pipera se… joacă! CFR Cluj stă și ea la pândă

Și așa, anunțata prea devreme campioană (au rămas doar patru puncte diferență după nefireasca înjumătățire) a lui Gigi Becali a fost răpusă clar de kosovarii Rapidului. Se poate spune, fără supărare și alte conotații, că acum în Giulești e Kosovo. Exagerând puțin, se poate spune că a fost Kosovo – FCSB 4-0.

Și titlul, așteptat cu artificiile pregătite în Berceni, la Palat și în Pipera, se joacă. CFR Cluj stă și ea la pândă. Centenarul Rapid, oricând și de oricâte ori ar fi sărbătorit, ar merita titlul, pentru că, de la venirea omului de afaceri Dan Șucu la comandă, se dovedește că, da, chiar și la noi, cine reușește fără reclamații în afaceri pornite de la zero, are minte să cucerească trofee și în fotbal.

Pentru că acum, după înjumătățirea nedreaptă, așa cum am mai scris înainte, Rapid suflă foc de balaur „simpatic” în spatele „fecesebecaliuței”. Cele 10 etape din play-off vor fi tot atâtea finale.

ADVERTISEMENT