Editoriale

Editorial Cornel Dinu. Soluție pentru Dinamo, „ghilotinarea” FCSB și rechizitoriu de „Procuror” pentru… Klaus Iohannis!

17.02.2021 | 17:17
Editorial Cornel Dinu Solutie pentru Dinamo ghilotinarea FCSB si rechizitoriu de Procuror pentru Klaus Iohannis
ADVERTISEMENT

Cornel Dinu face o scurtă analiză a etapei, propune o soluție de optimizare a eforturilor suporterilor lui Dinamo din „Programul DDB”, „judecă” reculul FCSB, „combină” hora oltenească de la Universitatea Craiova cu… Eteria antrenorului grec și face un rechizitoriu de… „Procuror” însuși președintelui Klaus Iohannis.

Se joacă modest, ne-am obișnuit. Dar un necaz la cei la care nici boii nu trag, nu vine singur. Programările etapelor în plină iarnă aspră, zice onor Liga datorită (sau din cauza?) posibilului turneu final european, dar și „datorită” (în niciun caz… din cauza!) apei vii de bani ce vin de la televizii și țin bugetele cluburilor în viață, îi supun la mari chinuri pe jucători. Că spectatorii i-a mâncat COVID-ul, mânca-l-ar vaccinul…

ADVERTISEMENT

Terenuri neîncălzite, deci înghețate, din care se mai rup și brazdele ca pe arătură, ger și ades vânt distructiv siberian, mereu dinspre Răsărit, cum ne-a fost întotdeauna soarta…

Editorial Cornel Dinu. Soluție pentru Dinamo, „ghilotinarea” FCSB și rechizitoriu de „Procuror” pentru… Klaus Iohannis!

Toate acestea fiind fără tăgadă adversari reali, puternici, în fața cărora nu-i ușor să te descurci. Uneori chiar și peste posibila valoare a adversarului…

ADVERTISEMENT

Nu-i  normal să le ceri profesioniștilor din teren, cum și cât or fi ei de profesioniști, să se descurce, chiar să… existe în astfel de condiții!

Gândiți-vă doar că obișnuita sudoare declanșată de efort îngheață pur și simplu pe/sub tricouri, iar respirația se poate apropia de dificultățile celor de la terapie intensivă din cauza COVID-ului…

ADVERTISEMENT

Editorial Cornel Dinu. Argeșul curge frumos spre… Strâmtoarea Magellan!

Această a 23-a încercare de fotbal, în condiții de Emil Racoviță și Roald Amundsen pe corabia „Belgica”  în Strâmtoarea Magellan și în Antarctica, a început la Pitești. Unde Viitorul, pierzând din nou, cu Mircea Rednic în izolare, confirmă, dacă mai era nevoie, că se află într-o criză profundă, cum n-a mai traversat vreodată.

Doar luptă între careuri, cu 4 ocazii (2 și 2) în total. Meritele Argeșului, care nu cunoaște înfrângerea de 10 etape, două de anul trecut, nu pot fi contestate. Nici luând în calcul vânzările neașteptate ale reprezentativei de la Ovidiu. Ca și împrumuturile ciudat efectuate, Căpușe, Iacob și Dulca dați la Târgoviște „să joace”, jucători peste, cred eu, ce trimite acum pe posturile respective fosta formație a lui Gică Hagi.

ADVERTISEMENT

Cu cei trei jucători amintiți, Chindia a devenit o trupă greu de depășit, fiind egalată de UTA în minutele de prelungiri. …Chiar dacă se pare că autorul golului, Erico, se afla în offside… ‘Geaba proteste, numai rezultatul final și efectele sale contează și rămân…

Editorial Cornel Dinu. Triumviratul posibil pentru transformarea Dinamoului la loc, în Dinamo

Dinamoul a întâlnit o echipă, Sepsi, care măcar prin coerența de conducere, și de aici omogenitate, îi este superioară. Puține ocazii și în „Ștefan cel Mare” (al patrulea sold-out virtual reușit de cei mai reușiți suporteri din România!), numai vrei trei per total. Din care de dat la „cascadorii râsului” au fost călcatul pe minge al lui Aganović și luftul lui Morsay în urma căruia s-a… accidentat! Mă abțin, deocamdată, să-i dau notă, dar…

Jerry Gane n-are atacanți. Doar să „croiască” unul din Gueye și Nemec, care, până să se accidenteze, a avut o singură oportunitate, în prima repriză, dar a împins mingea în portarul Niczuly, deși era în fața acestuia nemarcat… Mă abțin, încă, să le dau note, dar…

În afară de joc marea problemă a Dinamoului este manageriatul financiar și tehnic. Cine ia deciziile? Tocmai pentru că presiunea gloriei trecute este imensă, iar grijile prezentului copleșitoare, la ce reușește și sunt convins că va mai reuși, unic în peisajul românesc, „Programul DDB” obligatoriu are nevoie la conducere de un triumvirat posibil: Nicolae Badea – Marin Iuhasz – Andrei Gerea. „Câini” adevărați, „câini” de amploare, „câini” de-o viață., „câini” pe viață.

Lângă ei trebuie să stea și câțiva membrii marcanți și obiectivi din PCH. Nu contest că și aceștia sunt bine intenționați. Dar una e să vrei să faci bine, și altceva e să te pricepi ca să-ți și reușească în dezbinarea post-dacică omniprezentă în orice formă de organizare ce s-a înfiripat, sau încearcă să se-nfiripe, la noi după 1990.

Îmi asum, cu orice risc, un singur exemplu. Așezarea unui manager tehnic controversat, ca mai tot ce e pe la noi, cu alură de pustnic credincios, nu ajută. Mai ales că, declarând mai întâi că e greu să aduci jucători de „afară”, neajungându-ne spanielii, în situația în care e Dinamoul, a dus, totuși câțiva… deși mai erau în curtea proprie vreo trei tineri credibili…

Care „stranieri”, deocamdată, s-au dovedit chiar străini… de fotbal! Mult mai apropiați de „Ucigă-i toaca!”… În direcția trecutului întru credință, care aduce cu ce-a făcut la Cluj și la Ploiești… și cu exorcismul de la Tanacu dacă va continua să se laude cu sorcove în Săptămâna Mare, avertizez că s-ar putea să nu mai avem parte de sărbători în disputele ce stau să vină.

Editorial Cornel Dinu. Confirmarea ieșeano-astrală că la noi se practică mai mult negustoria decât competența fotbalistică reală

Poli Iași, la care este dificil de calculat de când n-a mai câștigat, dinaintea Crăciunului, cu Hermannstadt, la Mediaș, s-a blindat cu gânduri comportamentale de retrogradare.

„Astralii” au afundat-o și mai rău, având deja 3-1 la pauză și încă vreo trei ocazii după pauză, față de doar una a gazdelor prea „primitoare”.

Sunt echipele care au folosit cel mai mare număr de așa-ziși jucători până acum, 37 Iașul, 36 Astra. O nouă confirmare că la noi se practică mai mult negustoria decât competența fotbalistică reală, exprimată și prin grija de omogenitate a lotului.

Editorial Cornel Dinu. Revelația Academica s-a reconfirmat cu Universitatea

Revelația Academica s-a reconfirmat cu Universitatea. În traducere exactă, Clinceni „acasă” cu Craiova. Care greu se va așeza în posibila concepție de precauție declanșată de la hora oltenească, agresivă în atac, dintr-un 4-3-3, la Eteria cu doi mijlocași închizători în loc de doi interi ofensivi la mijloc a „grechilului” de pe bancă. De aceea, roata norocului președintelui care este la „o iubire alb-albastră” acușilea, bre, va mai da semne de… frânare!

Editorial Cornel Dinu. De la drumul spre… ghilotină al FCSB-ului, la șleahta de impostori spanioli din fotbalul românesc

FCSB, inițialele fotbalistice ale lui „Faceți Ce Spune Becali”, surprinzător, a ajuns la trei înfrângeri consecutive cu 1-0. Nu numai că prima distribuție este îndoielnică, pierzându-și coerența prin care cucerea până acum, dar schimbările de la pauză din aceste ultime trei meciuri, dictat sau nu prin taste sau viu grai telefonat, amplifică impresia că echipa e purtată la… ghilotină!

Asta nu diminuează meritele curățeniei făcute în vestiar de noua conducere tehnică și pragmatismul impus în prestații de Liviu Ciobotariu la Hermannstadt. Și concluzia, de necontestat, că ultimul spaniol care nu ne-a făcut rău a fost… Alexanko, adus de Gino Iorgulescu la FC Național prin 1998, după un sezon la Craiova.

Teleportații din vara trecută, ca antrenori, la Sibiu, dar și la Ovidiu, și șleahta de impostori ce încă mai speră să stea cu ghearele păcătoase și rapace chiar și în așa tare săracele buzunare ale Dinamoului, nu s-au dovedit nici măcar măturători ai arenelor spaniole.

Așa ne trebuie dacă continuăm să importăm toți dubioșii refuzați prin lumea inferioară a Occidentului fotbalistic.

Editorial Cornel Dinu. Digresiunea prezidențială a Sibiului, Klaus Werner Iohannis. Cu doi de „n”, ca Dennis sau Giovanni…

În privința Sibiului, cred că pot să-mi permit o digresiune. Se vehiculează, se scriu și, evident, se citesc ades păreri îndoielnice în privința președintelui Klaus Werner Iohannis (cu doi de „n”, ca Dennis sau Giovanni…) că ar fi simpatizant nazist! În nu prea mă interesează ce Forum… de sorginte nibelungă cu vârfurile crucii încârligate…

Că le-ar fi dat domnul președinte al tuturor românilor proprietățile înapoi. Păi dacă erau ale lor, așa trebuia să facă! La mine nu țin deciziile unor tribunale create să-i strângă și mai rău de beregată pe cei ai căror soartă nefastă i-a făcut „vae victis”…

Nu dau în clocot după nemți și „triburile” lor colonizatoare uneori abuziv, inclusiv Austria. Dar le respect eficiența ca model de urmat în civilizația lumii. Începând cu luptele de alungare a legiunilor romane conduse de unchiul Imperatorului Cezar, generalul Gaius Marius…

Au cam făcut legea prin Europa începând cu Frederic cel Mare, cu împărătese ce au luminat și pravoslavnica Rusie. Sunt continuatori ai folosofiei mame elene, pe care au îmbogățit-o și au adaptat-o la realitățile vremii prin gânditori de geniu.

Heidegger, cam ultimul lor mare cugetător, reușind să exprime corolarul existențialismului ființei umane în timp. Citiți-i „Ființă și timp”! Comportamental, veți cădea cel puțin pe gânduri că „viața nu-i fum!”… Lansând și „ich”-ul (eul) ca început al oricărei judecăți.

Despre invențiile și eficiența lor tehnică, ce au schimbat în atâta bine lumea, cred că n-are sens să mai argumentez. De necontestat, germanii și rudele lor de sânge și fapte, sașii și șvabii de la noi, acum plecați în masă, constituie un exemplu de urmat și de învingere a metehnelor noastre orientale.

Și câte ar mai fi de amintit despre acest veritabil motor cu ardere internă permanentă în folosul lumii, care este Germania…

Editorial Cornel Dinu. „Pretinii” Klausului nostru Werneric din Deutschland über alles

Reîntorcându-mă la Klausul nostru Werneric, da, l-am votat pentru primul mandat de președinte. Prieteni bine așezați și „mobilați” cerebral din Sibiul unde am „fost debutat” de un alt neamț, Rudi Wetzer, într-un meci oficial în 17 martie 1965, cu Metalul Târgoviște împotriva „Bătrânei Doamne” UTA în Cupa României, câștigând cu 1-0 din pasa mea de gol, m-au motivat spunându-mi că „este un neamț exact, serios, punctual”.

A doua oară nu l-am mai votat… Nu numai eu, dar și alții care au gândit ca mine…  Bine, nici nu am mai trecut pe la „Jean Monet”, la urnă… Păi Veorica Dă-nBilă era doar o arătare de șiretenie desuetă dragneagistă, de imposibilă concurență…

Totuși, se spune că președintele nostru este prieten cu Fabrițius (nu ambasadorul demis în decembrie 1940!) Bernd, Otto Schily, bucătăreasa lui Putin când acesta, pornit din Lubianka, trecea și pe la Leipzigul madamei Merkel… și alți mulți de pe-acolo.

De Fabrițius și Otto Schily am auzit mai mult de bine, și de la oameni instruiți întru bine cu adevărat. Aș fi preferat să fie în grațiile ultimului mare cancelar, și de durată, Helmut Kohl, care a contribuit mult la căderea Zidului Berlinului peste Cortina de Fier, dar s-a împotrivit timpul… Iohannis visa putere, dar prin predarea Legii lui Ohm la școală.

În fine, „alintătorii” actualului și actualizatului președinte îi mai reproșează că ar fi fost pritocit în laboratorul de ridicare a „sie-însuși” Grivco. L-am cunoscut acceptabil și pe proprietarul de acolo, nu mi-a afectat credința în naționalism…

Editorial Cornel Dinu. Sfaturile și „promisiunea” amenințătoare ale lui Otto Schily

Cât despre Otto Schily, fost ministru de Interne al Germaniei, și mai de bine. Când am fost acceptați în UE, în 2003, i-a risipit temerile ministrului nostru „Ucu” Rus că Austria, prin cancelarul ei, este împotriva aderării noastre.

„Dragul meu, Austria este un land al Germaniei. Îmbrac-o elegant pentru balul de diseară pe ministra voastră Rodica Stănoiu și semnul că și Austria e cu voi va fi invitația la valsul de la început a cancelarului lor”, i-a spus Otto lui „Ucu”.

Și așa a fost! Chiar dacă Rodicuța noastră arăta ceva între Zoia Kosmodemianskaia și Ana Pauker! Știți laitmotivul „greaua moștenire”…

„Ucu” devenise amic cu Otto încă dinainte să-i spună în tribuna din Giulești, unde am bătut miraculos, epocal, prima și ultima dată, Germania antrenată de Rudi Völler, cu un neverosimil 5-1: „Vă mișcați destul de bine de câtva timp. Dar aveți grijă: ne-ați trădat de două ori, în 1917 și în 1944. Dacă mai încercați vreodată, vă luăm gâtul!”.

Figură de stil a amicului Schily… și nu…  Știa că mai avem încă atâtea cozi de topor disponibile acasă ca să ne luăm singuri beregata, ca în toată blestemata noastră istorie, încât nu-i nevoie să vină din afară…

Editorial Cornel Dinu. Herr Iohannis, nu sunteți echidistant, ca un adevărat președinte!

Eee, dar acum, Herr Iohannis, întorc pagina! Nu sunteți echidistant, ca un adevărat preșdinte, mai ales în bâlciul-iarmaroc politic de la noi. E clar! Și nu-i bine. Ați adus societăți mari germane în zona Sibiului și e bine că toată populația poate să-și câștige măcar pâinea cea de toate zilele.

Gurile rele, și neamul nostru are mare dotare în această privință, spun că în primul mandat de primar n-ați reușit decât să puneți ghivece cu flori pe stâlpi în tăt Sighii… Nu cred…

…Schiați, jucați tenis, dădeați binișor pe „sticlă”, v-am văzut într-o „pozea” chiar pe stadionul orașului. Făcut de Nicușor Ceaușescu, în doar câteva luni, înaintea jocului cu Italia din martie 1989, 1-0, gol Ioan Ovidiu Sabău.

Dar acum, de luni bune, după o scurtă escală „acasă”, echipa de fotbal a orașului are domiciliu „forțat” la Mediaș. Păi e bine? Cam rușinică pentru toți cei de-acolo cu „foncții”. Și pentru dumneavoastră, că vă identificați cu locul… Prin „sine însuși”, ca în reclama cu colții lui Vlăduț…

Eeee, când v-am votat prima și ultima dată, speram să fiți conducătorul de care aveam, și avem în continuare!, nevoie. Adică să aveți ceva din colonelul Hansen, care a ajuns primul, cu soldații misiunii sale, înaintea pompierilor noștri de lângă „Grădina Cișmigiu”, la blocul „Carlton”, dărâmat de marele cutremur din 10 noiembrie 1940…

…Sau să comandați (că era să vă cred chiar… Führer!) autostrăzile de la Est la Vest și de la Nord la Sud. Chiar, am sperat, că Hunedoara, Galațiul, Piteștiul sau Târgoviștea să redevină marile combinate de altădată. Precum cele din Ruhr, unde evoluează echipa de tradiție și a președintelui Hindenburg, Schalke 04.

Editorial Cornel Dinu. Răspunsuri epocale pentru urechi regale. Și visul cu ghinion Iohannis Germanicus

Nu era rău să fim cu adevărat un „Donauland”, dar cu suveranitatea și identitatea națională intacte, în bună conviețuire cu toate etniile germanice și cele de alte… naționalități.

C-așa a fost atunci când Regele Carol al II-lea l-a întrebat pe încă necondamnatul Arghezi „De ce nu merg lucrurile la noi?” și a primit răspunsul epocal „N-avem nemți, Majestate!”. Exagera ritmatic, bine-nțeles, cu piciorul său metric neconvențional…

Tot la fel de adevărată este e și istoria cu arhitectul german al bunicului Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen, care a proiectat centrul istoric al Bucureștiului, după care a vrut să plece… „De ce ne lași, mein lieber Freund? Ai făcut lucruri minunate, pe care acest popor pașnic, primitor și inteligent le merită” – „Da, Majestate, totul e frumos, femei, petreceri, oameni buni… Numai că prea des auzi «…ai-a măsii!»…”.

Mă opresc, asta e etapa. Și la fotbal și de țară. Am visat iarăși frumos și de bine despre poporul meu, dar am avut… „Ghinion”! A fost doar un vis, trăim cu totul altceva decât speram, și eu, și poporul meu, de la Iohannis Germanicus.

ADVERTISEMENT