Sport

Editorial Horia Ivanovici: Nicolae Badea, un mare dinamovist. Pe viață!

Horia Ivanovici, reverență în fața lui Nicolae Badea, "unul dintre cei mai mari dinamoviști din istoria acestui brand național"!
12.03.2023 | 21:59
Editorial Horia Ivanovici Nicolae Badea un mare dinamovist Pe viata
Nicolae Badea, omul fără de care Dinamo nu ar mai fi putut spera să revină în elita fotbalului românesc. Sursă foto: Sportpictures.eu / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cu mari emoții, dar Dinamo este în play-off-ul Ligii 2! Până nu suferă puțin, „câinii“ nu se simt bine, probabil e ceva legat de ADN-ul lor… Ovi Burcă, tânărul şi promiţătorul administrator Vlad Iacob, jucătorii, dar mai ales fanii – ăia adevărați, care cotizează și cu cardul, și cu sufletul, nu ăia 2-3 tarabagii care visează să se îmbogățească împrumu­tând clubul, fentând legea, din banii altora – toți merită felicitări. Pe alocuri, chiar au fost eroici!

Cel mai mare cadou făcut clubului: speranţa

La ceas de sărbătoare, mă voi întoarce, însă, spre unul dintre cei mai mari dinamoviști din istoria acestui brand naţional: Nicolae Badea! Un domn care, în ciuda minciunilor, răutăților, a javrelor din jurul său pe care chiar el le-a hrănit sau a controverselor ce au fost țesute nemeritat în ceea ce-l priveşte, a pus din nou umărul, decisiv, la salvarea lui Dinamo. Practic, în ceasul al 12-lea! Badea este omul care i-a adus pe noii acționari la echipă. Și cel care l-a convins pe Dorin Șerdean, după nopți întregi de negocieri la birourile de la Computerland, să vândă!

ADVERTISEMENT

Ca de obicei, pentru Nicolae Badea au vorbit faptele! Alţii doar au lătrat la lună… Cu o înţelepciune desprinsă parcă din învățăturile lui Moş Ion Roată, tenacele nea Nicu i-a reunit într-un final pe toți la aceeași masă și nimeni nu s-a mai ridicat până când fostul acționar principal nu s-a asigurat că Dinamo a trecut, în sfârşit, pe mâini bune. Datorită acestui profund iubitor de Dinamovism, respectabil, inteligent, printre puținii pentru care verbul „am promis“ rămâne sfânt, Dinamo a respirat speranță în ultimele două săptămâni. Iar asta le-a dat aripi și jucătorilor pentru play-off-ul, în care, sinceri să fim, nu credea nimeni…

Comparaţia care ofensează: reputatul Badea vs. ipocritul Zăvăleanu

Cum poți să ajungi măcar să-l compari vreodată pe reputatul Badea cu ipocritul Zăvăleanu, acest specialist-nepereche, care ar trebui el personal să-și declare insolvența? Doar simpla alăturare este o ofensă adusă celui mai de succes acționar principal din Ştefan cel Mare, de după Revoluție, şi unuia dintre cei mai adevăraţi dinamovişti ai vremurilor. În timp ce Badea căuta cu asiduitate investitori serioși care să salveze clubul, Zăvăleanu este obsedat să se judece mai repede Apelul privind fantasmagoricul său plan de reorganizare modificat. Câtă aroganţă!

ADVERTISEMENT

Apropos de marele iubitor de Dinamo, clujeanu’ Zăvăleanu… Am o întrebare de 1000 de puncte: de ce n-a anunțat public, până acum, că renunță la lupta din Instanță privind planul de reorganizare modificat, ce prevede, dacă va trece, ca Asociaţia Peluza Cătălin Hîldan să devină noul acționar principal al societăţii, cu 98%? De ce Zăvă mai insistă pe el? Termenul este peste o lună şi jumătate… Dinamo are acum o conducere ce sună bine, cu oameni care par serioși și puternic implicaţi. A dispărut din peisaj detestatul Șerdean! Şi atunci, de ce Răzvan Zăvăleanu nu s-a pronunțat public că anulează intervenția în Instanță? Ce-l mai mână acum în luptă? Pe 26 aprilie, Eugen Voicu și Andrei Nicolescu pot avea surpriza vieții lor: câștigă Zăvăleanu în Apel și rămân cu 1% din acțiuni, pe care au dat vreo 600.000 de euro. Ar fi bomba bombelor!

Winston Churchill şi javrele care latră spre Computerland

Revenind la permanent făcătorul de bine din Ştefan cel Mare, puțini știu că atunci când a aterizat pe post de mare salvator Ionuț Negoiță, tot Badea-Computerland a plătit 3 milioane de euro din buzunarul propriu, sumă cu care girase personal la bănci împrumuturile clubului, fiindcă investitorul strategic de la Rin Grand „uitase“ sau nu mai avea chef să-i achite. Dacă nu, pe siglă ar fi scris faliment! Au trebuit ani lungi de procese pentru ca Badea să-și recupereze banii de la oamenii de onoare din noua generație…

ADVERTISEMENT

Atât de nedreptățit a fost Nicu Badea, atât de ingrat s-a dovedit poporul dinamovist față de ultimul „câine“ autentic – Programul DDB este în mare măsură ideea genială a lui Badea -, încât, probabil, d-aia i-a şi lovit soarta cu o retrogradare! Cu toate astea, Badea a ignorat mizeriile, muşcăturile și a mai făcut un ultim gest pentru echipa lui de suflet, salvând-o când nimeni nu se mai înghesuia s-o salveze!

L-am întrebat odată ce-l motivează să meargă mai departe pe drumul „alb-roșu“, presărat cu atâta nerecunoştinţă, și mi-a răspuns cu un citat adaptat din Winston Churchill: „Dacă mă opresc de fiecare dată să dau cu pietre în toți câinii care mă latră, când mai ajung la destinație?“.

ADVERTISEMENT

RESPECT!

Nicolae Badea nu a cerut nimic. Dar merită, indiscutabil, un singur lucru: RESPECT! Cine are puțină minte să priceapă chiar înțelege asta. Sper ca noii investitori să facă parte din categoria tot mai rară a oamenilor onorabili. Badea a fost, este și va rămâne printre ultimii mari dinamoviști în viață! Iar asta nu poate să i-o ia nimeni…

ADVERTISEMENT