Sport

Editorial Răzvan Ioan Boanchiș: De la Ibrahimovic la Chivu

Editorialistul Răzvan Ioan Boanchiș scrie despre retragerea lui Zlatan Ibrahimovic și despre relația acestuia cu românul Cristi Chivu.
06.06.2023 | 10:35
Editorial Razvan Ioan Boanchis De la Ibrahimovic la Chivu
La retragerea lui Zlatan Ibrahimovic, Răzvan Ioan Boanchiș reamintește conflictul suedezului cu Cristi Chivu, din perioada când ambii evoluau la Ajax. foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Într-un editorial marca FANATIK, reputatul jurnalist Răzvan Ioan Boanchiș scrie despre decizia lui Zlatan Ibrahimovic, care și-a luat „adio” în lacrimi de la fotbal la vârsta de 41 de ani. Cu acest prilej, ne este amintit un moment important al carierei suedezului, când s-a intersectat cu românul Cristi Chivu la Ajax.

Răzvan Ioan Boanchiș: „După un conflict cu Ibrahimovic, Chivu a fost pus căpitan la Ajax!”

Impresionantă retragerea lui Ibrahimovic, frumos mesajul galeriei – „God Bye” – deși, după mine, în fotbal e inflație de Dumnezei și genii.

ADVERTISEMENT

Ibrahimovic a reprezentat, însă, un exemplu de talent, forță, șmecherie și longevitate într-o lume care i-a fost mai mereu ostilă, în primul rând la începuturile lui, când a fost discriminat într-o țară care se laudă că urăște rasismul.

Cariera lui Ibrahimovici mă duce cu mintea la un jucător român. La Chivu. În 2001, Ibrahimovic și Chivu au avut un conflict la Ajax. Chivu a povestit la o emisiune că „am dat și am fugit. Nu eram tâmpit să stau la luptă parte în parte cu un animal.

ADVERTISEMENT

Mă lovea intenționat la antrenament cu mingea. I-am spus o dată, i-am reproșat a doua oară și l-am lovit și eu. După ce l-am lovit, s-a întors spre mine și mi-a fost frică să nu-mi dea una. Am dat eu și am fugit.”

Dupa întâmplarea asta, Chivu a fost pus căpitan de echipă. El susține că nu din acest motiv a hotărât așa marele Ronald Koeman. Dar mie îmi place să cred că antrenorul a procedat astfel pentru că a văzut în Chivu un fotbalist care se descurcă în orice situație.

ADVERTISEMENT

Îmi aduc aminte de Chivu când purta cască. Am scris atunci că a fost decalotat ca în „Tăcerea mieilor”.

Așteptările lui Răzvan Ioan Boanchiș de la echipa națională

Sunt peste 20 de ani de la incidentul Ibrahimovic – Chivu. Încă mai aveam fotbaliști – Chivu, Pancu, Mutu – care ar fi meritat să facă parte din Filarmonica lui Hagi din anii ’90.

ADVERTISEMENT

Câți români au luat Champions League la echipe din străinătate? Belodedici, Răducioiu (a dat un gol cu FC Porto în grupe), Chivu. Dacă am omis vreunul, scuze! Aș fi primul care s-ar bucura că a greșit.

Ce avem acum? Două meciuri ale echipei nationale din care Hagi spune că putem obține puncte. El știe mai bine, eu am mers întotdeauna pe mâna lui, dar de data asta nu-l cred. Puncte înseamnă, logic, de la două în sus, nu un egal și o înfrângere.

ADVERTISEMENT