Sport

Editorial Răzvan Ioan Boanchiș: Dinamo, un fel de “Sania albastră”

Editorialistul Fanatik Răzvan Ioan Boanchiș scrie în stilul caracteristic despre situația dramatică în care se află Dinamo.
14.11.2023 | 11:07
Editorial Razvan Ioan Boanchis Dinamo un fel de Sania albastra
Editorial Răzvan Ioan Boanchiș: Dinamo, un fel de "Sania albastră". FOTO: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Regizorul Ioan Cărmăzan a spus că Andrei Nicolescu, președintele lui Dinamo, este fiul meu, deși nu-mi poartă numele”. Cărmăzan este un cineast cunoscut și s-a învârtit mereu printre oameni puternici și inteligenți, de la Adrian Năstase la Sergiu Nicolaescu, de la Nicolae Badea la Mircea Lucescu.

Dinamo, ca “Sania albastră”: “Așa era cântecelul. Cu versuri naive. Leit Dinamo 2023”

Am și eu o amintire legată de domnul Cărmăzan, nicidecum una cu domnul Cărmăzan, fiindcă regizorul nu era de față. S-a întâmplat în 1988 sau 1989, la restaurantul “Vânătorul” de la Sinaia – Cumpătu.

ADVERTISEMENT

Soția unui scriitor povestea că fiica ei va da la IATC (cum se numea pe atunci), secția Regie, și o meditează maestrul Cărmăzan. La care Fănuș Neagu a întrebat “daaaa? Și pe Cărmăzan cine îl meditează? Că tocmai a făcut un film după un scenariu al meu”.

E vorba despre “Sania albastră”, o feerie hibernală din care nu se înțelege nimic. Filmul e difuzat și azi la postul Cinemaraton. Actorii Bogdan Stanoevici și Diana Gheorghian se plimbau iarna prin barurile, restaurantele și pe pârtiile din Poiana Brașov, dar acțiunea era zero, toată producția putea fi redusă la un clip de 30 de secunde. Așa e și Dinamo 2023. Imagini frumoase, domnișorii fotbalagii pasează, sunt plini de entuziasm, însă nu bat pe nimeni.

ADVERTISEMENT

Iar Andrei Nicolescu e tot din “Sania albastră”, adică duce la vale un atelaj care n-are zăpadă sub tălpile care nu sunt nici din lemn, nici din metal, nici lucioase, mai degrabă ruginite, dar “săniuța e ușoară, fuge parcă zboară, are dor de duca (în Divizia B), parca ar fi nălucă”, exact ca în cântecelul din copilărie.

Nu știu dacă în urmă cu 15-20 de ani președintele de azi ar fi fost măcar angajat la Dinamo. Sigur, fotbalul românesc se prăbușește zgomotos și nu e vina lui Nicolescu. În urmă cu aproape 30 de ani, când era să jucăm cu Brazilia într-o semifinală de Campionat Mondial, în distribuția meciului cu Suedia am avut pe teren 11 fotbaliști și niciun tatuaj.

ADVERTISEMENT

În urmă cu 20 și ceva de ani, din campionatul nostru se transferau fotbaliști la Inter Milano, Valencia și Ajax. Azi, ziariștii care răspund de Dinamo îl omagiază pe Burcă mai mult decât au evidențiat meritele antrenorilor Dinu, Andone și Rednic (la un loc).

Când venea vorba despre Dinu și Rednic (Andone a fost mai diplomat), citeai opt știri negative și două neutre. În cazul lui Burcă e invers. Iar Dinamo ar realiza o mare performanță dacă ar prinde barajul pentru evitarea retrogradării.

ADVERTISEMENT

Săniuța “peste hopuri sare /ca pe zmeu călare,/ hățuri de o sa-i scape/ trânta e aproape”. Așa era cântecelul. Cu versuri naive. Leit Dinamo 2023.

ADVERTISEMENT