Sport

Editorial Răzvan Ioan Boanchiș: Fotbalul românesc e ca TVR la Eurovision 2023

Editorialistul Fanaik Răzvan Ioan Boanchiș a caracterizat în stilul caracteristic finalul de sezon din SuperLiga, cu accent pe președintele arbitrilor Kyros Vassaras.
09.05.2023 | 14:02
Editorial Razvan Ioan Boanchis Fotbalul romanesc e ca TVR la Eurovision 2023
Editorial Răzvan Ioan Boanchiș: Fotbalul românesc e ca TVR la Eurovision 2023. FOTO: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

În ultimele două săptămâni, patronii echipelor importante amenință că se vor retrage din cauza arbitrilor. Toți au dreptate și niciunul nu înțelege ce i se întâmplă. Arbitrii domnului Vassaras și domnul Vassaras însuși sunt expresia FRF de după 2014.

Răzvan Ioan Boanchiș, despre fotbalul românesc: „Seamănă cu TVR la Eurovision 2023”

Iar patronii, de frică sau din instinct de acomodare, au acceptat situația și au votat în consecință. Au importat jucători exotici – strangulând în acest fel aria de selectie pentru echipa națională – au cerut VAR și acum îl contestă. Cu Vassaras la Comisia de arbitri și cu străinii de la CFR Cluj, fotbalul românesc seamănă cu TVR la Eurovision 2023.

ADVERTISEMENT

Nici publicul, nici oamenii de opinie nu sunt mai buni. Au dispărut reperele. Dau două exemple. Am văzut la Cinemax un film, “Ultima execuție”, inspirat din viața lui Lutz Eigendorf, fotbalist la Dynamo Berlin, în RDG, care a fugit la începutul anilor ’80 în RFG, a jucat la Kaiserslautern și a murit într-un accident suspect de mașină.

Am căutat ceva pe net despre Eigendorf. Singurul ziar de la noi care a scris despre el a fost “Fanatik”, în 2021. E aproape clar ca Stasi (Securitatea est-germana) l-a ucis pe Eigendorf.

ADVERTISEMENT

În film e construită și o secvență cu Erich Mielke, cel care a condus Stasi din 1957 până în 1989. Simon Wiesenthal, supraviețuitor al Holocaustului și cel mai cunoscut vânător de naziști, a spus despre Mielke că “a fost mai rău decât Gestapo”.

În fine, Mielke a aruncat anatema “Eigendorf e dușmanul de clasă”. Iar traducătorul a trântit pe mușamaua catodică nefericita expresie “inamicul clasei”. Diferența este uriașă, e diferența dintre represiunea comunistă din Estul Europei și o dojană a doamnei învățătoare adresată elevului Gigel.

ADVERTISEMENT

Totul s-a nivelat și chiar a început cu noi, e ca la FRF, o instituție care traduce defectuos ce nu știe. La începutul textului n-am scris doar despre străinii de fotbal, ci și despre fotbalagiii străini din campionatul României.

O să dau un exemplu din interbelic. Camil Petrescu era înnebunit după fotbal. Mergea la meciuri cu diva epocii, actrița Leni Caler. În anii ’30, Camil Petrescu a patronat o revistă – “Foot-ball”. Semna cu pseudonimul N.Gramatic și milita pentru autohtonizarea echipei naționale, chiar și a campionatului, deși era un om al sincronizării, nicidecum al dreptei extreme.

ADVERTISEMENT

Dacă ar fi scris azi așa, sclaveții trendurilor l-ar fi socotit pe Camil Petrescu “nefrecventabil”, un cuvânt pe care l-au învățat toti cei care au datorii în declarația de avere a limbii materne.

ADVERTISEMENT