News

Eficiența energetică a clădirilor. Germania critică planurile eco „extrem de periculoase” ale UE: „Amenință pacea socială”

Ministrul german de Finanțe critică UE pentru planurile sale ecologice „extrem de periculoase”. Reabilitarea energetică a clădirilor va amenința „pacea socială”
13.09.2023 | 13:13
Eficienta energetica a cladirilor Germania critica planurile eco extrem de periculoase ale UE  Ameninta pacea sociala
Renovarea energetică a clădirilor ar genera proteste sociale, în contextul scumpirii energiei, potrivit ministrului german de Finanțe, Christian Lindner / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner, a criticat planurile ecologice „extrem de periculoase” ale UE privind eficiența energetică a clădirilor. Christian Lindner a avertizat că măsurile luate de Bruxelles pentru a face clădirile din întreaga Uniune Europeană mai eficiente din punct de vedere energetic ar amenința „pacea socială” în țările blocului comunitar. Potrivit ministrului german, banii necesari pentru renovarea clădirilor ar putea fi mai bine cheltuiți pentru alte proiecte ecologice.

„Green Deal” cu norme mai stricte, în plină scumpire a energiei

Ministrul german i-a criticat pe politicienii de la Bruxelles pentru că încearcă să adopte norme mai stricte privind energia „curată” pentru clădiri, avertizând că astfel de planuri ar putea declanșa o reacție periculoasă a alegătorilor și ar putea alimenta ascensiunea extremei drepte. Lindner a susținut că europenii suferă din cauza unei reglementări excesive sau a unei birocrații omniprezente. El a îndemnat-o pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să „suspende” noua legislație a UE menită să limiteze emisiile de gaze cu efect de seră, într-o perioadă de stagnare economică provocată în parte de costurile ridicate ale energiei, scrie Politico.

ADVERTISEMENT

Intervenția la nivel înalt a lui Christian Lindner vine la câteva zile după ce cancelarul german Olaf Scholz a prezentat un plan de eliminare a „obstacolelor birocratice” din calea creșterii economice a Germaniei, promițând în același timp că va face presiuni în acest sens și la nivelul UE. Lindner, liderul Partidului Liberal Democrat (FDP), partid pro-business, a vizat în special Directiva UE privind performanța energetică a clădirilor, un element cheie al pachetului legislativ climatic „Green Deal” al Ursulei von der Leyen. Directiva propusă impune renovarea clădirilor mai vechi din întregul bloc comunitar, cu scopul de a decarboniza complet parcul de clădiri al UE până în 2050.

„Planul UE este extrem de periculos”

„Cred că (planul UE privind clădirile) este extrem de periculos”, a declarat Lindner. Directiva, a adăugat el, ar putea pune în pericol „pacea socială”, deoarece „oamenii ar putea avea impresia că această politică le îngreunează viața la ei acasă, în propriile locuințe, și să poată plăti pentru aceasta”.

ADVERTISEMENT

Controversatul plan privind clădirile a fost propus de Ursula von der Leyen la sfârșitul anului 2021 și se află în prezent în etapele finale ale negocierilor între țările UE – care fac presiuni pentru reguli mai lejere – și membrii Parlamentului European – mulți dintre ei dorind ca proiectul de lege să fie mai ambițios. Clădirile din UE reprezintă aproximativ 35% din emisiile de gaze cu efect de seră, astfel încât eficientizarea energetică a acestora este esențială pentru obiectivul blocului comunitar de a fi neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050.

Lindner a argumentat că banii necesari pentru renovarea clădirilor ar putea fi mai bine cheltuiți pentru alte proiecte ecologice, cum ar fi investițiile în infrastructura energetică a Europei, care ar contribui la „consolidarea competitivității economice a UE”. Criticile ministrului german de finanțe au venit chiar înainte de discursul de miercuri al șefei executivului european privind starea Uniunii, în care era de așteptat ca aceasta să evidențieze realizările sale, inclusiv „Green Deal”, în încercarea de a pune bazele unui potențial al doilea mandat de președinte al Comisiei.

ADVERTISEMENT

Un calcul politic intern, în spatele criticilor lui Lindner

Este neobișnuit ca un ministru federal german să atace atât de vehement un plan al Bruxelles-ului. Dar pentru Christian Lindner, există aproape sigur un calcul politic intern. Săptămâna trecută, partidul lui Lindner – care guvernează în cadrul coaliției tripartite din Germania, alături de Verzi și de social-democrații cancelarului Olaf Scholz – a ajutat la promovarea în parlament a unui controversat proiect de lege privind încălzirea locuințelor.

Proiectul interzice efectiv noile instalații de încălzire cu petrol și gaze în favoarea pompelor de căldură care utilizează energie mai curată. Legea a stârnit o reacție publică violentă și lupte interne în cadrul coaliției de guvernare. Legea privind încălzirea locuințelor este, de asemenea, nepopulară pentru o mare parte a bazei conservatoare și liberale din punct de vedere economic a lui Lindner. Prin urmare, criticile acestuia împotriva Bruxelles-ului sugerează că acesta încearcă să limiteze consecințele politice interne și să își consolideze baza electorală.

ADVERTISEMENT

Întrebarea este dacă remarcile lui Christian Lindner reprezintă, de asemenea, o schimbare de direcție în cadrul coaliției guvernamentale în sens mai larg, în timp ce politicienii se întreabă cum să adopte măsuri tangibile împotriva schimbărilor climatice fără a irita mulți dintre alegătorii lor în acest proces.

Berlin și Paris, pentru reducerea birocrației UE

Olaf Scholz a declarat săptămâna trecută că dorește să colaboreze cu Franța pentru a elabora propuneri de reducere a birocrației UE și pentru a obține „un proces decizional mai rapid la Bruxelles”. Un document politic al guvernului german publicat în august afirmă că Berlinul va propune un „pachet de măsuri” pentru a aborda „obstacolele birocratice la nivelul UE în domeniul transformării ecologice”, fără a oferi detalii.

Alți lideri UE au adus argumente similare. În luna mai, președintele francez Emmanuel Macron a cerut o „pauză de reglementare” și a avertizat că multe companii vor părăsi Europa dacă vor fi supraîncărcate cu reglementări de mediu. Christian Lindner a recunoscut că controversa din jurul legii germane a încălzirii a servit drept „lecție” care îi influențează poziția față de directiva UE privind construcțiile.

El a spus că astfel de mandate „joacă, fără îndoială, un rol” în ascensiunea partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), care se bucură în prezent de un procent de  22% în sondaje, ceea ce îl face al doilea cel mai popular partid din țară. Lindner a explicat că „face presiuni energice” pentru ca întregul guvern german să i se alăture în opoziția față de legile ecologice ale UE, cum ar fi directiva privind construcțiile. „Guvernul în ansamblu se orientează acum spre această poziție”, a spus el.

ADVERTISEMENT