News

Ei sunt angajații care vor avea 1.000 de lei în plus pe card. Banii intră chiar din ianuarie

Pe lângă majorările pensiilor, 2024 aduce și majorări de salarii pentru peste un milion de români. Unii dintre aceștia vor primi chiar și cu 1.000 de lei mai mult
04.01.2024 | 08:37
Ei sunt angajatii care vor avea 1000 de lei in plus pe card Banii intra chiar din ianuarie
Salariile bugetarilor, majorate de la 1 ianuarie Sursa foto: Inquam Photos / Alberto Groşescu
ADVERTISEMENT

La 1 ianuarie 2024 a intrat în vigoare actul normativ care prevede majorarea cu 5% a salariilor bugetarilor. 1.300.000 de români vor primi astfel salarii mai mari începând cu această lună.

Bugetarii vor primi salarii majorate în ianuarie

În sistemul public, salariul mediu brut a ajuns la 7.297 lei, ceea ce înseamnă că majorarea medie a veniturilor lunare ale angajaților de la stat se va situa în jurul sumei de 350 lei, ceea ce înseamnă că un funcționar public va avea un salariu mediu brut de peste 7.500 lei.

ADVERTISEMENT

Cu cât salariul unui bugetar este mai mare cu atât vor primi mai mulți bani după majorare. Unele categorii de salariați ai statului pot primi astfel chiar și 600 de lei în plus, conform prevederilor Ordonanței Trenuleț.

Dacă adăugăm la această majorare creșterea cu 400 de lei a salariului minim brut pe economie, prevăzută pentru doua jumătate a anului 2024, vedem că cei mai fericiți dintre bugetari pot ajunge și la majorări salariale de 1.000 de lei. Trebuie totuși să precizăm că vorbim de o majorare a salariului brut.

ADVERTISEMENT

Prin același act normativ se stabilește și aducerea salariului de bază pentru anumite categorii de bugetari la nivelul celui din administrațiile publice centrale.

Astfel, ”personalul din instituțiile din subordinea Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, din Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, din Institutul Naţional de Statistică, direcţiile judeţene de sănătate publică şi direcţiile judeţene de cultură, care în prezent este salarizat la nivel teritorial, va avea salariile de bază la nivelul administraţiei publice centrale, în două tranșe egale”, a informat Ministerul Muncii.

ADVERTISEMENT

Bugetarii care nu vor beneficia de majorări

De asemenea, este necesar de precizat că sunt și categorii de bugetari care nu vor beneficia de majorarea salarială care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2024. Aici intră demnitarii și bugetarii care au avut parte de creșteri de salarii în 2023.

Adică angajaţii din Justiţie şi cei de la Casa Naţională de Sănătate, angajaţii din Vămi şi Trezorerii, dar şi cei care lucrează în ANAF şi Ministerul Finanţelor.

ADVERTISEMENT

20%, majorarea în învățământ

Ordonanța aprobată de guvern pe 28 decembrie 2023 prevede majorarea salariilor de bază pentru personalul din învățământ cu 20%, în medie, în anul 2024, în două tranșe: de la 1 ianuarie, respectiv din 1 iunie 2024.

De aceste măsuri vor beneficia aproximativ 350.000 persoane din sistemul național de învățământ, personal didactic, personal didactic auxiliar şi personal nedidactic.

ADVERTISEMENT