News

Ei sunt românii care ar putea să nu mai plătească impozit pentru pensii. Câți bani ar primi în plus pensionarii

Pensiile românilor vor fi majorate treptat în prima parte a anului 2024, însă, mai mult, o categorie specială de pensionari ar trebui să scape de impozit.
31.01.2024 | 07:51
Ei sunt romanii care ar putea sa nu mai plateasca impozit pentru pensii Cati bani ar primi in plus pensionarii
Ei sunt românii care ar putea să nu mai plătească impozit pentru pensii. Câți bani ar primi în plus pensionarii
ADVERTISEMENT

Asta, pentru că impozitarea pensiilor a ajuns din nou subiect de dezbatere, și se vorbește tot mai mult despre neimpozitarea pensiilor mai mici de 3.000 de lei. În acest sens, ministrul de finanțe Marcel Boloș a fost mandatat să prezinte “modul în care se pot recupera veniturile care nu ar mai ajunge la bugetul de stat”, dacă aceste pensii nu ar mai fi impozitate.

Ei sunt românii care ar putea să nu mai plătească impozit pentru pensii

“Să vină cu un impact bugetar, să vedem despre ce e vorba și să ne dea răspunsul cineva la întrebarea cine a introdus impozite pe pensii?. Îmi aduc aminte că această impozitare pe pensii a fost introdusă în 2010, după ce CCR a decis că nu se pot tăia pensiile și Guvernul Boc a venit cu impozitarea pe pensii.

ADVERTISEMENT

Nu am nicio problemă. E evident că dorim ca veniturile oamenilor să fie cât mai mari“, a declarat, la rândul său, ministrul fondurilor europene, Adrian Câciu. Cei care și-ar dori ca pensiile sub 3.000 de lei să scape de impozitul pe venit de 10% sunt liberalii. În prezent, doar pensiile mai mici de 2.000 de lei sunt scutite de impozit, însă indexarea cu inflația a dat naștere la un paradox.

Mai exact, pensiile au crescut sau vor crește cu 13,5%, astfel că mulți pensionari vor depăși acest prag și vor fi buni de plată. Conform datelor statistice, din totalul de 4,7 milioane de pensionari, doar 745.000 au pensii mai mari de 3.000 de lei, dintre care 436.000 au pensii între 3.000 și 4.000 de lei, 159.000 au pensia între 4.000 și 5.000 lei și 149.300 de pensionari primesc acasă sau pe card peste 5.000 de lei, , conform, Antena 3.

ADVERTISEMENT

PNL și-a propus să nu mai impoziteze pensiile sub 3.000 de lei

Interesant, cei din PSD susțin inițiativa colegilor din PNL. Ionuț Stroe, purtător de cuvânt al PNL, a justificat demersu. ”Noi considerăm în contextul inflației și al diminuării puterii de cumpărare a pensionarilor că e foarte important ca majorarea de pensii să se reflecte și să aibă efecte pozitive în creşterea puterii de cumpărare urmează să fie evaluat cât mai precis impactul buget. Probabil va fi undeva pe la 80 milioane de lei lunar”, a explicat Stroe.

Conform Știrile PRO TV, dacă impozitul va fi eliminat, pensionarii ar primi în plus, în cel mai fericit caz, aproximativ 100 de lei. Conform sursei citate, nu ar exista momentan girul ministrului Marcel Boloș pentru acest demers. În paralel, reprezentanții FMI au ajuns în România pentru a oferi soluții.

ADVERTISEMENT

Concret, aceștia ar fi propus o singură cotă TVA, eșalonarea recalculării pensiilor și impozit progresiv pe salariu care ar putea să ajungă la 25% în funcție de venit. Așadar, cei care câștigă mai mult să plătească mai mult. Marcel Ciolacu îi liniștește pe români, însă, pentru că cei de la FMI nu pot să impună nimic, doar să ofere sfaturi.

“FMI nu poate să impună unui stat și unui guvern. E normal să vină, fiindcă fac în toată lumea, în toate țările europene, fac și în Germania aceste evaluării. Noi avem o evaluare de țară, pe care o face Comisia”, a declarat Marcel Ciolacu. La rândul său, ministrul muncii Simona Bucura Oprescu anunță că țara noastră nu va lua măsuri care sunt impuse de FMI sau de altcineva.

ADVERTISEMENT

“România nu are acord cu FMI. Guvernul României este un guvern responsabil. Vedeți că toate măsurile care au fost luate pentru creșterea veniturilor românilor s-au făcut la pachet cu măsuri care țin de partea de o mai bună colectare a veniturilor statului, inclusiv e-factura în ceea ce ne privește pe noi, măsuri mai dure cu privire la reducerea muncii la negru”, a declarat ministrul muncii.

ADVERTISEMENT