Life

Ei sunt românii care nu plătesc impozit pe casă și mașină. Te-ai putea afla printre ei

Care sunt persoanele din România care nu plătesc impozit. Mulți cetățeni se află în situația asta, dar nu cunosc acest fapt.
25.02.2024 | 18:00
Ei sunt romanii care nu platesc impozit pe casa si masina Teai putea afla printre ei
Categoria de români care nu plătește impozit. Sursa foto: Canva
ADVERTISEMENT

Statul român le recomandă cetățenilor să fie mereu la zi cu plata impozitelor, fie că este vorba de impozitul pe casă sau de cel pe locuință. Deși poate suna ciudat, nu toți românii pot face asta. Există o categorie de persoane care nu plătesc acest impozit. Iată despre cine este vorba și în ce condiții se ajunge aici.

Cine sunt românii care nu plătesc impozit

Plata impozitului este una dintre obligațiile cetățenilor. Toți trebuie să plătească impozitul aferent locuinței și mașinii aflate în dotare. Dacă impozitul nu este plătit la timp, se percep anumite penalizări.

ADVERTISEMENT

În timp ce mulți români încearcă să respecte termenele, există o categorie care nu plătește impozit. Și nu pentru că nu ar vrea, ci pentru că îi este imposibil. Acum, întrebarea care se ridică este cum s-a ajuns aici.

Statul le interzice anumitor categorii de persoane să plătească impozitul. Nu pentru că nu ar vrea să colecteze taxe de la ele, ci pentru că, potrivit legislației în vigoare, nu poate face acest lucru.

ADVERTISEMENT

Puțină lume știe, dar și achitarea taxelor către stat se face într-o anumită ierarhie. Amenzile intră și ele tot la taxe pe care statul le încasează, iar ca poziționare în rândul obligațiilor, se află înaintea impozitelor.

În ce condiții nu poți achita impozitul local în România

Mai exact, dacă o persoană are pe numele ei amenzi pe care a refuzat să le plătească sau, pur și simplu, a uitat de ele, nu poate plăti impozitul. Acesta se poate achita doar după ce au fost plătite amenzile, inclusiv cele de circulație.

ADVERTISEMENT

Acest aspect este reglementat de Codul de procedură fiscală emis în 2016. Acest act normativ stipulează faptul că impozitele locale pot fi achitate doar după ce s-a efectuat plata amenzilor restante.

”În cazul creanţelor fiscale administrate de organul fiscal local cu suma plătită se sting cu prioritate amenzile contravenţionale individualizate în titluri executorii, în ordinea vechimii, chiar dacă debitorul indică un alt tip de obligaţie fiscală”, spune actul normativ la art. 165, aliniat (2).

ADVERTISEMENT

Cu alte cuvinte, această categorie de persoane nu poate plăti impozitul local. Pentru ele, esențial este să se asigure că au achitat toate amenzile, chiar și pe cele mai vechi. Dacă printre ele sunt și amenzi pe care refuză să le plătească, trebuie să știe că vor fi, în continuare, în imposibilitatea de a plăti impozitul.

În România, cetățenii pot plăti impozitele în două tranșe, fiecare cu termenul ei limită de achitare. Prima tranșă trebuie plătită până la 31 martie, iar cea de-a doua până la 30 septembrie. Românii care aleg să plătească integral impozitul, beneficiază de o reducere de 10%.

ADVERTISEMENT
Tags: