News

Ei sunt românii care nu vor mai primi ajutor. Se schimbă regulile de acordare a cardurilor sociale și a pachetelor cu alimente

Modificări importante privind regulile de acordare a cardurilor sociale și a pachetelor cu alimente. Cine nu va mai beneficia de ajutor
03.02.2024 | 10:38
Ei sunt romanii care nu vor mai primi ajutor Se schimba regulile de acordare a cardurilor sociale si a pachetelor cu alimente
Se schimbă regulile de acordare a cardurilor sociale și a pachetelor cu alimente. colaj Fanatik/ Foto Inquam Photos Octav Ganea/ Hepta
ADVERTISEMENT

Modificări importante privind modalitatea în care vor fi acordate cardurile sociale și pachetele cu alimente. Anumite categorii de români nu vor mai beneficia de acest ajutor, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern.

Noi reguli privind distribuirea cardurilor sociale și a pachetelor cu alimente

Noile condiții în care se va acorda ajutorul, precum și modalitatea și frecvența măsurilor de sprijin au fost decise de Executiv pe 31 ianuarie 2024. Vestea bună este că persoanele sau familiile defavorizate vor beneficia de ajutor de la stat, pentru cumpărarea de alimente, și în următorii patru ani.

ADVERTISEMENT

Însă, din 2025 vor fi aplicate măsurile care prevăd ca anumiți români să nu mai primească ajutorul. În 2024, acordarea cardurilor sociale și a pachetelor cu alimente se va face în aceleași condiții ca și până acum.

Prin urmare, valoarea tichetelor sociale, care vor ajunge în acest an la beneficiari, va fi tot de 250 de lei. De altfel, vor fi livrate o dată la două luni. Însă, în perioada 2025-2027, valoarea acestora va scădea, urmând să fie de 125 de lei. Tot din 2027, voucherele sociale vor fi acordate o dată la șase luni.

ADVERTISEMENT

Ce se va întâmpla cu voucherele sociale

În prezent, beneficiarii acestui ajutor de la stat pot fi pensionarii din sistemul public de pensii care au venituri mai mici sau egale cu 2.000 de lei. Voucherele ajung și la persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri ce nu depășesc 2.000 de lei pe lună. Cardurile sociale sunt acordate și familiilor cu cel puțin doi copii „ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale 675 lei”.

Și familiile monoparentale cu aceleași venituri ce nu depășeasc suma de 675 de lei pot primi ajutorul. Printre beneficiari se numără și persoanele fără adăpost și familiile și cetățenii care au dreptul să primească ajutorul de incluziune.

ADVERTISEMENT

Observăm că din 2025, câteva categorii sunt excluse. Vorbim de familiile cu cel puțin doi copii, dar și cele monoparentale cu venituri ce nu depășesc 675 de lei, precum și de persoanele fără adăpost. Acești români nu vor mai primi ajutorul financiar pentru achiziționarea de alimente.

Cum vor fi acordate pachete cu alimente

În cazul pachetelor cu alimente acordate persoanelor vulnerabile, în perioada 2024-2027, valoarea acestora va fi de cel mult 125 de lei și vor fi distribuite o dată la șase luni.

ADVERTISEMENT

În 2024, pachetele cu produse vor fi livrate familiilor și persoanelor singute care au dreptul la ajutorul de incluziune. Totodată, ajung la cei care fac parte dintr-o familie beneficiară de ajutor pentru familia cu copii. Sunt acordate și celor care sunt în „situații critice de viaţă stabilite în urma anchetelor sociale efectuate la nivelul autorităților locale”.

Pe de altă parte, în perioada 2025-2027, vor fi făcute schimbări și în cazul acordării pachetelor cu alimente. Mai exact, de acest sprijin vor beneficia „pensionarii sistemului public de pensii. Pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/ casele de pensii sectoriale”, arată avocat.net. Vârsta minimă trebuie să fie de 65 de ani, împlinită la data prelucrării bazelor de date.

Pachetele cu produse vor fi acordate, între anii 2025-2027, și oamenilor cu handicap grav, accentuat sau mediu. Condiția este ca aceștia să nu aibă venituri lunare mai mari de 2.000 de lei. De asemenea, beneficiari vor fi familiile sau persoanele singure care au dreptul la ajutorul de incluziune.

ADVERTISEMENT