News

Ei sunt românii care vor avea o creștere cu 80% a pensiei, din septembrie. Anunțul ministrului Muncii

Acești vârstnici vor beneficia de o creștere cu 80% a pensiei, în urma recalculării din luna septembrie. Ce transmite Simona Bucura Oprescu
01.04.2024 | 08:10
Ei sunt romanii care vor avea o crestere cu 80 a pensiei din septembrie Anuntul ministrului Muncii
Românii care vor avea o creștere cu 80% a pensiei. Foto pixabay
ADVERTISEMENT

Românii care vor avea o creștere cu 80% a pensiei, din septembrie. Indemnizațiile seniorilor vor fi majorate, din nou, în toamna acestui an, după ce au avut parte de o primă creștere la începutul acestui an.

Creștere cu 80% a pensiei pentru acești români, din luna septembrie

În luna ianuarie, pensiile au fost majorate odată cu o creștere a punctului de pensie cu 13,8%. Noutatea este că, în 2024, vârstnicii vor beneficia de două măriri, fiind o premieră în România. A doua majorare va avea loc în septembrie, odată cu recalcularea indemnizațiilor.

ADVERTISEMENT

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a făcut noi precizări privind modul în care se va face recalcularea din luna septembrie. Potrivit oficialului, deciziile de recalculare a pensiilor vor fi trimise românilor începând cu finalul lunii mai.

Acestea vor ajunge la beneficiari în intervalul mai – august, înainte de luna septembrie. Astfel, fiecare pensionar va fi informat referitor la noua sumă a pensiei pe care o va încasa. „Acestea vor începe efectiv să ajungă la pensionari începând cu finalul lunii mai, cu precădere preponderent în lunile iunie-august, adică înainte de luna septembrie”, a transmis Simona Bucura Oprescu, privind deciziile de recalculare, potrivit Antena 3 CNN.

ADVERTISEMENT

Estimările reprezentanților Casei Naționale de Pensii arată că peste trei milioane de români vor avea pensiile majorate, din toamna acestui an. Peste 1,2 milioane de persoane intră în categoria indemnizației minime sociale.

„Simulările indică o diferență de la 1.225 de lei la 1.960 de lei”

Mai mult, foarte mulți dintre beneficiari vor primi o creștere cu 80% a pensiei, după ce va fi finalizat procesul recalculării indemnizațiilor. Este vorba despre cei care au lucrat peste 35 de ani, având un salariu minim pe economie. În cazul acestora, majorările se apropie de 1.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Mai exact, românii care primeau 1.125 de lei pensie, deși au muncit peste 35 de ani, vor beneficia de o creștere semnificativă. Suma pe care aceștia o vor încasa va fi de aproximativ 1960 de lei, potrivit ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu.

„Avem atât români care au lucrat stagiul minim de cotizare de 15 ani, dar și români care au lucrat poate 35 de ani sau peste 35 de ani pe salariul minim pe economie. Sau români care au intrat în această zonă a indemnizației minime sociale din cauza unui accident de muncă și au în acest moment o pensie de invaliditate.

ADVERTISEMENT

În cazul acestor români, cei care au avut peste 35 de ani de muncă cu venitul minim pe economie, vor avea o creștere semnificativă a pensiilor. Simulările pe care le-au făcut cei de la Casa Națională de Pensii indicau că având ca referențial venitul, indemnizaţia minimă socială din 2023, cu cât va primi pensionarul în septembrie 2024, vom avea și creșteri de 80% ale acestor venituri.

În bani, înseamnă mai puțin de 1.000 lei. Acele simulări indicau o diferență de la 1125 de lei la 1.960 lei aproximativ”, a adăugat ministrul Muncii, conform sursei citate.

 

 

ADVERTISEMENT