News

Ei sunt românii care vor primi mai mulți bani la salariu. Despre ce categorie este vorba

Compensații suplimentare pentru angajații români. Această categorie va beneficia de chiar de două salarii în plus anul acesta
29.02.2024 | 21:48
Ei sunt romanii care vor primi mai multi bani la salariu Despre ce categorie este vorba
Lucrătorii români ar putea beneficia de aproape 14 salarii pe an. Doar anumite categorii sunt vizate. Sursa foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Există un segment de cetățeni români care beneficiază de un avantaj financiar substanțial, fiind remunerați cu un total de 13 sau chiar 14 salarii pe an. Acești salariați primesc al 13-lea salariu înainte de concediul de vară și al 14-lea înainte de sărbătorile de Crăciun.

Mai mulți bani de la angajatori pentru salariații români

Lucrătorii români angajați în două state din Uniunea Europeană pot beneficia de un avantaj financiar substanțial, având oportunitatea de a primi până la 14 salarii pe an, în comparație cu cele 12 obișnuite în România. Această ocazie este rezultatul reglementărilor din țările în care locuiesc.

ADVERTISEMENT

De exemplu, în Austria, angajații au dreptul la două plăți speciale suplimentare pe durata unui an. Acestea sunt denumite „Prime de Crăciun și de vacanță” sau „al 13-lea și al 14-lea salariu”, potrivit Antena 3 CNN.

Prin urmare, în plus față de cele 12 salarii standard, lucrătorii au privilegiul de a primi o recompensă financiară înainte de concediul de vară și de sărbătorile de Crăciun.

ADVERTISEMENT

În ce condiții se acordă salariile suplimentare

Suma acestor plăți suplimentare depinde de contractul individual de muncă, fiind în general echivalentă cu un salariu lunar. Cu toate acestea, există variații în funcție de sectorul de activitate, iar orele suplimentare și bonusurile pot influența cu cuantumul acestor plăți speciale.

Data la care aceste plăți trebuie efectuate este determinată de contractul colectiv specific fiecărui domeniu. De asemenea, bonusurile de Crăciun sunt adesea acordate în noiembrie sau decembrie, în timp ce plățile de vacanță sunt oferite în iunie sau iulie. Există și variante în care aceste plăți speciale sunt distribuite trimestrial, în unele companii.

ADVERTISEMENT

Această practică nu este specifică doar Austriei, ci este întâlnită și în Italia, unde se acordă un salariu suplimentar denumit “quattordicesima” sau al 14-lea salariu.

Acest bonus este acordat anumitor categorii de angajați și pensionari, fiind determinat de criterii și limite de venit specificate în contractele colective naționale de muncă.

ADVERTISEMENT

Experții ne sfătuiesc, pentru a înțelege cu exactitate drepturile și modul în care aceste plăți suplimentare pot influența situația financiară, să consultăm atent contractele colective de muncă.

ADVERTISEMENT
Tags: