News

Ei sunt super bugetarii României. Angajații de la stat primesc spor de febră musculară la degete din cauza tastaturii și spor de soție

Ei sunt super bugetarii României. Cum ajung unii dintre angajații de la stat să își dubleze salariile datorită sporurilor primite.
07.07.2023 | 09:12
Ei sunt super bugetarii Romaniei Angajatii de la stat primesc spor de febra musculara la degete din cauza tastaturii si spor de sotie
Ei sunt super bugetarii României. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ei sunt super bugetarii României. Unii dintre angajații care lucrează în instituții ajung să își dubleze salariile datorită sporurilor pe care le primesc. Aproximativ 50 de astfel de bonusuri sunt acordate în România.

Ei sunt super bugetarii României

O hotărâre a Consiliului Județean Neamț, aprobată recent, cu privire la acordarea unor sporuri pentru personalul instituției, atrage atenția asupra numărului și tipurilor de sporuri acordate angajaților care își desfășoară activitatea în sectoarele bugetare.

ADVERTISEMENT

La finalul lunii iunie, CJ Neamț a votat ca personalul din trei centre ale Direcției Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului să primească șapte zile de concendiu de odihnă în plus. Decizia a fost motivată prin faptul că salariații sunt expuși unor riscuri medicale.

Concret, aleșii susțin că din cauza statului pe scaun, în fața calculatoarelor sau la volan, angajații se pot alege cu diverse boli. Printre acestea sunt menționate afecțiunile hemoroidale, potrivit reprezentanților CJ Neamț.

ADVERTISEMENT

Situația din Neamț nu este singura de acest gen semnalată în instituții din România. În acest an, s-a hotărât ca personalul Agenției Naționale de Integritate (ANI) să primească un spor pentru pentru risc și suprasolicitare neuropsihică.

Mai mult, aproape toți salariații Consiliului Județean Vaslui primesc spor de lucru în condiții periculoase. Situația stârnește semne de întrebare, având în vedere că acest bonus este acordat și celor care își desfășoară munca la birou. Potrivit romaniatv.net, singurii care nu încasează acest spor sunt președintele și cei doi vicepreședinți.

ADVERTISEMENT

Salariații de la stat care se plâng că fac febră musculară la degete

Un caz hilar a ajuns în atenția publică, la finalul anului trecut, atunci când reprezentanții Poliției Locale din Bacău au cerut ca angajații să primească sporuri de lucru în condiții vătămătoare. Mai exact, aceștia susțineau faptul că salariații fac febră musculară la degete din cauza tastaturii.

De asemenea, conducerea Poliției Locale preciza faptul că angajații stau prea mult pe scaun, dar și că șoferii sunt supuși riscului „toxico-alergic generat de contactul cu dosare, documente, registre în diverse stări de degradare”.

ADVERTISEMENT

Potrivit unei liste făcută publică de Hotnews.ro, în decembrie 2022, cele mai multe sporuri sunt acordate în Ministerul Afacerilor Interne. Vorbim de aproximativ 124.000 de salariați, conform unui răspuns oficial al MAI.

Ministerul Apărării Naționale anunța că are 86.149 de oameni care beneficiau de astfel de bonusuri, la finalul anului 2022. Dintre aceștia, 81.000 au sporuri pentru condiții de lucru vătămătoare, periculoase sau grele, potrivit sursei citate.

În ceea ce privește Ministerul Afacerilor Externe, 2.188 dintre angajați primesc bonusuri. Remarcăm că în această instituție este prezent și sporul de soție. Ministerul Finanțelor avea, în decembrie 2022, 1.551 de salariați cărora le erau acordate bonusuri.

Astfel de adaosuri erau primite, în aceeași perioadă, de 992 de angajați ai Ministerul Proiectelor Europene. Totodată, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrație oferea sporuri către 732 de salariați.

La polul opus se afla Ministerul Sportului, cu 122 de angajați care primeau sporuri, Ministerul Culturii cu 138 de salariați, dar și Ministerul Familiei, care se pare că acorda cele mai puține bonusuri, către 90 de oameni din personalul insitituției.

ADVERTISEMENT
Tags:
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Adevăratul al 12-lea jucător al României la Euro 2024: povestea fanului admirat de...
Adevăratul al 12-lea jucător al României la Euro 2024: povestea fanului admirat de o lume întreagă EXCLUSIV
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
Câte kg de aur şi argint obţinem dacă reciclăm un milion de telefoane....
Câte kg de aur şi argint obţinem dacă reciclăm un milion de telefoane. Comoara uitată în sertarele românilor
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”