Life

El a fost marele rival al lui Ceauşescu şi omul care ar fi trebuit să conducă România comunistă. Fostul preşedinte a vrut să-l asasineze de două ori

El a fost marele rival al lui Ceauşescu, pe care fostul comunist a încercat să-l ucidă de două ori. Cine ar fi trebuit să conducă România, de fapt.
19.11.2022 | 08:06
El a fost marele rival al lui Ceausescu si omul care ar fi trebuit sa conduca Romania comunista Fostul presedinte a vrut sal asasineze de doua ori
El a fost marele rival al lui Ceauşescu şi omul care ar fi trebuit să conducă România
ADVERTISEMENT

Cine a fost marele rival al lui Nicolae Ceaușescu, omul care ar trebuit să conducă țara în locul său. Tocmai de aceea, fostul președinte a încercat de două ori să-l asasineze.

El a fost marele rival al lui Ceauşescu şi omul care ar fi trebuit să conducă România

Dorința pentru ca marele rival al lui Ceaușescu să conducă România a fost cea a lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, care a murit în 1965.

ADVERTISEMENT

Gheorghe Apostol este numele celui care trebuia să preia funcția lui, dar nu a fost așa. Deciziile politice ale altor nume grele care conduceau țara au dus la alegerea lui Nicolae Ceaușescu ca șef. Gheorghe Apostol s-a stins din viață, în cele din urmă, la vârsta de 97 de ani.

Gheorghe Apostol l-a cunoscut pe Gheorghe Gheorghiu Dej în anul 1927, ambii lucrând la Atelierele CFR din Galați.

ADVERTISEMENT

Gheorghe Apostol a devenit membru al Partidului Comunist în anul 1934 și a fost arestat de mai multe ori, petrecând în total aproape nouă ani în spatele gratiilor. Tot acolo l-a cunoscut și pe Nicolae Ceaușescu, la Doftana, și mărturisea că nu l-a plăcut deloc.

“Mi-a făcut o impresie rea, era un om foarte arogant (…) îngâmfat, nu admitea discuţii contradictorii pe nici o temă. Socotea că el este mai superior decât noi”, declara Apostol în  Jurnalul Naţional.

ADVERTISEMENT

După anul 1945, Gheorghe Apostol a ajuns să conducă Partidul Muncitoresc Român, tot cu sprijinul lui Gheorghe Gheorghiu Dej și a devenit și primvicepreședintele Consiliului de miniștri.

În aprilie 1954 și până în 1955 a devenit primul om din partid, având funcția de prim-secretar al Comitetului Central al PMR.

ADVERTISEMENT

Cum a preluat Nicolae Ceaușescu conducerea țării

Deși practic Gheorghe Gheorghiu Dej îl pregătea pe Gheorghe Apostol pentru viitoarea sa funcție și pentru a-i prelua locul,  Nicolae Ceaușescu a reușit să îi cucerească pe ceilalți politicieni, în frunte cu Ion Gheorghe Maurer.

După acest moment, Gheorghe Apostol a fost marginalizat treptat și a devenit chiar ambasador în Argentina și Brazilia.

Când a revenit în țară a fost unul dintre semnatarii „Scrisorii celor șase” din 1989 prin care Ceaușescu era aspru criticat, lucru care duce la arestarea la domiciliu.

Gheorghe Apostol l-a acuzat pe Ceaușescu că a încercat să îl ucidă nu o dată și de două ori, în 1967 şi 1972, în accidente de mașină.

“Erau organizate de Ceauşescu, pentru a mă lichida. În ultimul accident, soţia a suferit 26 de fracturi, una la coloana vertebrală şi numai o minune a salvat-o”, declara Apostol, acum câţiva ani. El avea să se stingă din viaţă în 2010.

ADVERTISEMENT