Sport

El este omul care a descoperit, pe lege, că FRF nu are drept de funcționare. „Doamna Lipă mi-a răspuns cu semnătură și ștampilă. Sunt 51 de federații!”

Ștefan Popescu este omul care a descoperit în lege că FRF nu are drept de funcționare. De ce și CSA Steaua funcționează în ilegalitate.
26.02.2024 | 14:43
El este omul care a descoperit pe lege ca FRF nu are drept de functionare Doamna Lipa mia raspuns cu semnatura si stampila Sunt 51 de federatii
El este omul care a descoperit, pe lege, că FRF nu are drept de funcționare. „Doamna Lipă mi-a răspuns cu semnătură și ștampilă. Sunt 51 de federații!”. sursă foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Mitică Dragomir a aruncat bomba la MAX Profețiile lui Mitică și a dezvăluit că FRF, dar și CSA Steaua și alte cluburi din România funcționează în ilegalitate. Ștefan Popescu este președintele Federației de Pescuit Sportiv și vine cu dovezi uluitoare din legea României.

El este omul care a descoperit, pe lege, că FRF nu are drept de funcționare. „Doamna Lipă mi-a răspuns cu semnătură și ștampilă. Sunt 51 de federații!”

Ștefan Popescu a intrat în direct la MAX Profețiile lui Mitică și a dezvăluit de ce nu există fotbal de perfomanță în România. Președintele Federației Sportive de Pescuit Sportiv din România a găsit în legă că FRF și CSA Steaua funcționează în ilegalitate.

ADVERTISEMENT

„Ștefan Popescu mă numesc, sunt președintele Federației Române de Pescuit Sportiv, recunoscută și autorizată de Ministerul Tineretului și Sportului ca federație sportivă națională pe ramura de sport pescuit sportiv. Sunteți pregătiți să aflați că noi nu avem fotbal de performanță.

În țara asta a apărut o lege, legea 69 din 2000 privind educația fizică și sportul. Legea asta este cadrul legal de desfășurare a activităților de educație fizică și sport din România. Potrivit acestei legi, sportul de performanță nu este un atribut al statului român, ci este un atribut exclusiv al federaților sportive naționale, persoane juridice de drept privat de interes național și utilitate publică.

ADVERTISEMENT

Lucru prevăzut expres în articolul 35 din legea 69 din 2000, însă acest articol mai are un aliniat, aliniatul trei care spune că dobândirea personalității juridice se face în condițiile legi. Ori legea care generează și reglementează înființarea persoanelor juridice de drept privat non-profit nu este legea 69 pe 2000, este ordonanța Guvernului 26 din 2000 cu privire la asociație și fundație”, spune Ștefan Popescu.

De ce funcționează FRF în ilegalitate: „Pot avea membrii doar asociații și fundații de drept privat”

„Acest lucru este stipulat clar în Legea Sportului care la articolul 95 spune foarte simplu: «Prezenta lege se completează cu prevederile ordonanței 26 pe 2000 a legii 31 din 1990 privind societățiile comerciale și a decretului 31 din 1954 privind persoanele fizice și juridice».

ADVERTISEMENT

Această lege mai are un articol, articolul 94 care spune următorul lucru: «Toate structurile sportive indiferent de forma de organizare se vor reorganiza în termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi în conformitate cu prevederile acesteia».

Federațiile sportive intră sub incidența 35 din ordonanța 26 pe 2000 care spune foarte clar: «Două sau mai multe asociații sau fundații pot constitui o federație, prin urmare federațiile sportive naționale ca persoane juridice de drept privat nu pot avea ca membrii doar asociații și fundații de drept privat, nu structuri sportive de drept public cum e Steaua, Dinamo și Rapid»”, mai spune președintele Federației de Pescuit.

ADVERTISEMENT

Dezvăluirile lui Ștefan Popescu: „Nicio federație nu s-a încadrat în termen”

Federația Română de Fotbal trebuia să se reorganizeze până în anul 2001, însă oficialii de la acea vreme nu au respectat termenul și au făcut-o în 2002. Depășirea termenului impus prin lege trebuia să aibă consecințe grave.

„Federațiile sportive nu se pot constitui decât din persoane juridice de drept privat, ce trece peste acest lucru este lovit de nulitate absolută. Să revenim la Federația Română de Fotbal, în conformitate cu articolul 94 pe care l-am citat trebuiau să se reorganizeze ca federație sportivă de drept privat cu respectarea articolul 6 și 35 din ordonanța de Guvern 26 pe 2000.

Înainte să apară Legea Sportului, Federația Română de Fotbal era înregistrată la tribunal pentru că atunci tribunalul era competent să înscrie asociațiile, ca asociație nu ca federație sportivă națională. Reorganizarea trebuia făcută în conformitate cu prevederile articolul 35 din Legea Sportului ca federație.

Federația nu se poate constitui decât din persoane juridice de drept privat, asociații sau fundații. Legea asta dădea termenul de 180 de zile de la data intrării în vigoare a legii, nicio federație nu s-a încadrat în acest termen dintr-un simplu motiv, cel puțin eu așa l-am explicat: ori nu erau cluburi sportive de drept privat, ori nu au fost interesate.

Atunci prin ordonanța de urgență din 240 din 1991, termenul de reorganizare a fost prelungit până la data de 31 decembrie 2001. M-am uitat și eu pe actele Federației Române de Fotbal, care a dobândit personalitare juridică în anul 2022, deci în afara termenului impus de lege”, a adăugat Popescu.

„51 de federații sunt lovite de nulitate absolută”

„Conform articolului 2545 din Codul Civil, depășirea unui termen impus prin lege te face să decazi din drepturi. Decăderea din drepturi conform Codului Civil înseamnă radiere. Nu știu unde este actul constitutiv al Federației Române de Fotbal pentru că nu l-am găsit nicăieri.

Vreau să vă spun următorul lucru, conform articolului 36 aliniatul 1 din lege 69 pe 2000, federațiile sportive naționale nu pot fi constituite decât cu avizul expres al Ministerului Tineretului și Sportului sub sancțiunea nulității absolute, ori toate federațiile existente la data respectivă  nu au aceste avize exprese care sunt subsumate articolului 14 din 26 din 2000, care spune dacă prin scopul și obiectivele propuse, federația sau asociația urmează să desfășoare activități care potrivit legii necesită autorizații administrative prealabile acestea nu pot funcționa decât după obținerea acestora sub sancțiunea dizolvării pe cale judecătorească.

Am solicitat în baza legii 544 din 2000 să îmi dea copii după avizele exprese ale federaților existente la data respectivă și doamna președintă Lipă mi-a răspuns oficial cu semnătură cu ștampilă că nu există. Vă dați seama că aceste federații care s-au înființat fără avizul expres sunt obiecte de nulitate.

51 de federații sunt lovite de nulitate absolută, funcționează ilegal. Prin nu știu ce metode s-au înscris la tribunal, dar tribunalul nu le-a cerut documentele. Cel puțin în acest sens există un recurs dat în interesul legii pronunțat de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul 223 pe 2023, care s-a referit la federațiile sportive naționale”, a declarat Ștefan Popescu.

El este omul care a descoperit, pe lege, că FRF nu are drept de funcționare

ADVERTISEMENT