News

El este românul care a pus pe picioare o afacere de 16 milioane de euro în Italia. A mizat pe dorul de casă, iar ce a urmat a fost complet neașteptat

Românul care a pus pe picioare o afacere de 16 milioane de euro în Italia. Florin a mizat pe dorul de casă al conaționalilor și a dat lovitura.
02.01.2024 | 08:45
El este romanul care a pus pe picioare o afacere de 16 milioane de euro in Italia A mizat pe dorul de casa iar ce a urmat a fost complet neasteptat
Românul care a pus bazele unei afaceri de 16 milioane de euro, în Italia. ”Povestea mea poate fi cuprinsă într-o carte”. Sursa foto: capital.ro / hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Povestea lui Florin, românul din Italia care a pus pe picioare o afacere de 16 milioane de euro. În urmă cu mai mulți ani, acesta a mizat pe dorul de casă al conaționalilor și a dat lovitura.

Românul care a pus bazele unei afaceri de 16 milioane de euro, în Italia. ”Povestea mea poate fi cuprinsă într-o carte”

Aventura lui Florin Simon departe de casă începe imediat după Revoluție. Acesta face parte din prima generație de români care a luat drumul Occidentului, în anii ’90. În două decenii, acesta a pus pe picioare o afacere de 16 milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Românul a ajuns în Italia în urmă cu aproape trei decenii. Treptat, Florin a pus bazele unei companii de import şi distribuţie de produse fabricate în România care ajung la românii răspândiți în toată peninsula.

În anul 2015, afacerea acestuia aduna venituri de 16 milioane de euro. Avea la acea vreme 50 de angajați, toţi români. Firma acestuia era denumită simbolic Roma..nia SRL.

ADVERTISEMENT

Povestea mea este lungă, aş putea spune că poate fi cuprinsă într-o carte”, spunea Simon, în urmă cu 9 ani, într-un interviu acordat celor de la Business Magazin. Românul a ajuns la Roma în 1996, la 26 de ani. Cea care i-a fost alături, soția Monica, l-a ajutat să-și construiască afacerea.

Până să lanseze business-ul cu produse românești distribuite conaționalilor din ”cizmă”, Simon a trecut printr-o serie de încercări. A lucrat pe șantier, a fost salahor (ajutor de zidar), apoi a avut o firmă de renovări.

ADVERTISEMENT

El s-a lovit de o altă problemă în întemeierea unei firme: lipsa documentelor care să îi asigure şederea legală în ţară. ”Mă gândeam că niciodată nu o să mă pot realiza. Italia era o ţară care nu îţi oferea prea multe şi trebuia să răzbaţi singur”.

Din fericire, a reuşit să îşi facă documentele în anul 2000, datorită soţiei. Sosită şi ea în Italia la un an după soţul său, a început să lucreze în cadrul unor familii care au ajutat-o să îşi facă documentele mult mai repede. Astfel, au intrat amândoi în legalitate și apoi au reușit să dea lovitura cu Roma..nia SRL.

ADVERTISEMENT

Antreprenorul Florin Simion, desemnat în 2012 ”omul de afaceri străin al anului” în Italia

În 2012, meritele lui Simon aveau să fie răsplătite. Antreprenorul român care a plecat acum 27 ani în Italia, a fost desemnat “omul de afaceri străin al anului” în ţara adoptivă, în cadrul festivalului MoneyGram Award.

De-a lungul vremii, mulți l-au întrebat pe Florin Simon care este rețeta succesului său. De fiecare dată, românul a răspuns simplu: “munca“. ”Mă trezesc la ora șapte dimineața, iar seara, sau mai bine zis noaptea, când ajung acasă, nici nu mă mai uit la ceas. Angajații mei, au program fix. Eu și soția mea, nu”.

ADVERTISEMENT
Tags: