News

Elevii ar putea să primească înapoi toți banii cheltuiți pentru transport. Decontarea, determinată de o decizie a CCR

Elevii ar putea să primească de la stat echivalentul sumelor cheltuite pentru transport în perioada iunie 2021 - noiembrie 2022 și nedecontate de către stat.
28.04.2023 | 19:02
Elevii ar putea sa primeasca inapoi toti banii cheltuiti pentru transport Decontarea determinata de o decizie a CCR
Ministerul Educației ar putea fi obligat să deconteze toate cheltuielile de transport ale elevilor/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În anul 2021, Guvernul a plafonat nivelul decontării cheltuielilor de transport pentru elevii care trebuie să se deplaseze din localitatea de domiciliu în cea în care sunt școlarizați. Însă actul normativ prin care a fost adoptată măsură a căzut la Curtea Constituțională, motiv pentru care elevii pot cere statului să li se returneze sumele care nu le-au fost decontate.

Gratuitatea transportului pentru elevi, o amăgire de șase luni

Pentru a preîntâmpina o serie de acțiuni în justiție prin care elevii să ceară banii pe care statul a refuzat ilegal să-i deconteze, un grup de parlamentari USR au depus la Parlament un proiect de lege prin care returnarea banilor se va face automat, fără ca elevii să mai facă alte demersuri birocratice.

ADVERTISEMENT

În noiembrie 2020, cu puțină vreme înainte de alegeri, Parlamentul a adoptat Legea 220 care prevedea că „elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport local și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic.

După alegeri s-a ales praful de generozitatea guvernanților, iar în iunie 2021 a fost adoptată OUG 50 prin care era anulată practic legea precedentă pe motivul că mecanismul de decontare prevăzut a creat blocaje și, implicit, a periclitat dreptul elevilor la gratuitatea transportului. Prin ordonanța de urgență, gratuitatea era restrânsă doar la elevilor care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu, doar pe durata cursurilor școlare și în limita a 50 de kilometri. Pentru elevii cazați la internat sau în gazdă li se asigura contravaloare a opt călătorii dus-întors pe semestru.

ADVERTISEMENT

Decontarea cheltuielilor de transport, pe baza documentelor emise de operatorii de transport rutier, pentru facilitățile de transport acordate elevilor, (…) se asigură la nivelul valorii documentelor de transport lunare, dar nu mai mult de 30 lei/lună pentru distanța de 3 km. Pentru distanțele ce depășesc 3 km, până la limita de 50 km, suma de 30 lei/lună se suplimentează cu 3 lei pentru fiecare kilometru/lună, dar nu mai mult decât valoarea documentelor de transport lunare”, mai prevedea actul normativ.

CCR a deschis posibilitatea returnării banilor

Ordonanța de urgență a fost atacată la Curtea Constituțională atât de către Avocatul Poporului, cât și de asociații ale elevilor care au reclamat în timpul unor procese civile că le este încălcat dreptul constituțional la educație. De asemenea, și unele firme de transport au dat statul în judecată, iar excepțiile de neconstituționalitate ridicate în timpul proceselor au fost trimise Curții pentru soluționare. Înainte ca CCR să se pronunțe, Guvernul a venit cu un nou act normativ, OUG 159/2022, prin care că elevilor care merg la școală în altă localitate decât cea de domiciliu li se acordă o sumă forfetară pentru cheltuielile de transport, care variază după distanța dintre localitatea de domiciliu și localitatea în care se află școala în care studiază.

ADVERTISEMENT

Curtea a soluționat disputa prin Decizia 16 din 31 ianuarie 2023 care a declarat OUG 50/2020 drept neconstituțională. Judecătorii nici măcar nu au intrat pe fondul sesizărilor, ei declarând ordonanța neconstituțională întrucât nu avea avizul Consiliului Economic și Social, pe care Guvernul nici măcar nu-l solicitase. În aceste condiții, elevii care au trebuit să suporte parțial costurile de transport în baza acestui act normativ în perioada 17 iunie 2021- 17 noiembrie 2022, intervalul în care s-a aflat în vigoare OUG 50, pot să ceară în instanță returnarea sumelor.

Având în vedere numărul mare de elevi sau foşti elevi navetişti care se pot adresa instanţelor de judecată, ducând la aglomerarea sau blocarea activităţii acestora, precum şi faptul că un proces pentru obţinerea despăgubirilor ar fi adresat unităţilor de învăţământ, care nu au consilieri juridici, fiind nevoite să plătească astfel de servicii, considerăm necesară asigurarea despăgubirilor din oficiu pentru elevi”, se spune în expunerea de motive a proiectului de lege depus la Senat de către USR.

ADVERTISEMENT

Elevilor li se vor da banii înapoi în baza documentelor justificative pe care le-au depus deja la unitățile de învățământ astfel că nu vor mai trebui să facă alte demersuri birocratice. Situația este mai complicată pentru cei care nu au solicitat decontarea în baza OUG 50/2020, întrucât decontarea se va face în baza prezentării unor documente justificative care să ateste că au folosit servicii de transport public în perioada 17 iunie 2021- 17 noiembrie 2022.

ADVERTISEMENT