News

Elevii corigenți nu mai primesc burse de merit. Ordonanță de urgență pregătită de Ministerul Educației

Cei peste 8.000 de elevi corigenți din România eligibili pentru burse de merit, conform unei gafe a Ministerului Educației, nu mai primesc banii. OUG pregătit de autorități.
28.03.2024 | 11:58
Elevii corigenti nu mai primesc burse de merit Ordonanta de urgenta pregatita de Ministerul Educatiei
Dispar cele 8.500 de burse de merit acordate elevilor corigenți. Apare bursa de reziliență. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Elevii corigenți din România nu mai primesc burse de merit. O ordonanță de urgență (OUG) pregătită de Ministerul Educației vine să îndrepte o gafă a aceluiași for din 2023.

Dispar cele 8.500 de burse de merit acordate elevilor corigenți. Apare bursa de reziliență

În noiembrie 2023, Ministerul Educației anunța, într-un comunicat, că burse de merit vor fi acordate unui număr de aproape 500.000 de elevi, în acest an școlar.

ADVERTISEMENT

Ei bine, sistemul de acordare a acestor bani a provocat controverse în spațiul public. Asta pentru că, la o analiză a datelor, am văzut că peste 8.000 de elevi (mai exact 8.494), cu medii între 1 și 4.99, primeau bursă de merit în acest an școlar, potrivit Ministerului Educației.

La acea vreme, însuși premierul Marcel Ciolacu a criticat decizia. Șeful Executivului s-a arătat revoltat de această situație în care elevii ”corigenți” încasează burse de merit. A declarat că ”nu poate fi acceptat în continuare” ca elevii de nota 2 să primească burse.

ADVERTISEMENT

La 5 luni de la această măsură inexplicabilă, Ministerul Educației repară gafa. O ordonanță de urgență aflată în discuții presupune ca bursa de merit să rămână doar pentru elevii cu media între 10 și 9:50 și pentru olimpici.

Pentru elevii cu medii peste 7 apare noua bursă de reziliență. Aceasta a fost inventată pe scheletul bursei de studiu din trecut, dar fără criteriu de venit, însă doar dacă mai rămân locuri de bursieri în felia de 30% din fiecare clasă, notează Edupedu.

ADVERTISEMENT

În 2024, cuantumul burselor merit a crescut de la 200 de lei/lună la 450 de lei/lună. Celelalte două tipuri de burse au ajuns de la 200 la 300 de lei, conform datelor ministerului.

Avocatul Poporului, sesizare la CCR pe tema burselor de merit

După deciziile din 2023, inclusiv Avocatul Poporului i-a cerut ministrului educației să ia în calcul schimbarea noilor reguli privind bursele școlare. ”Nu va conduce la diminuarea mediocrității prin educație și evaluare, dimpotrivă, va genera efecte inverse”.

ADVERTISEMENT

De altfel, în ianuarie 2024, Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituțională a României (CCR) legea privind acordarea burselor pentru elevi. Articolul care prevede că bursele de merit se acordă pentru cel puțin 30% din elevii fiecărei clase a fost vizat.

Avocatul Poporului spune că legea ”deturnează natura juridică a bursei de merit, creând premisele ca elevi cu performanţe slabe să beneficieze de bursă de merit”. Exprimarea ”30% din elevii din fiecare clasă încalcă principiul predictibilității și clarității normelor juridice”, spune Avocatul Poporului în motivarea demersului său.

ADVERTISEMENT