News

Elevii din ciclul primar vor susține anual evaluări. Se dorește monitorizarea activității învățătoarelor

Proiectul "România Educată" prevede ca elevii din ciclul primar să susțină în fiecare an evaluări.
06.07.2021 | 15:45
Elevii din ciclul primar vor sustine anual evaluari Se doreste monitorizarea activitatii invatatoarelor
ADVERTISEMENT

Programul “România educată” vine cu schimbări majore în învățământul românesc. În aceste zile președintele Iohannis discută despre acest proiectul cu liderii coaliției.

O noutate este introducerea evaluărilor pentru toți elevii din ciclul primar, de la clasele pregătitoare și până la clasa a IV-a. Astfel, se dorește o monitorizare mult mai atentă a activității învățătoarelor.

ADVERTISEMENT

Elevii din ciclul primar vor susține anual evaluări

Elevii din ciclul primar ar putea susține în fiecare an o evaluare. Consilierul prezidențial, Ligia Deca, spune că nu se dorește “stresarea” elevilor. Prin aceste evaluări se poate monitoriza activitatea profesorilor pentru a se putea face modificări mai rapide în actul de predare, acolo unde este cazul. Se dorește ca salariile învățătorilor să fie acordate și în funcție de rezultatele elevilor la aceste evaluări.

Evaluarea anuală din învățământul primar va fi adoptată de Guvern săptămâna viitoare. Se va face printr-un memorandum care va aproba noul proiect România educată.

ADVERTISEMENT

“Vor fi axate pe competențele cheie, așa cum sunt definite de profilul național al absolventului de învățământ primar. Vor include și un raport din partea unui consilier școlar.

Se continua completarea evaluării psiho-educationale ca parte a portofoliului educațional”, se arată în comunicatul Administrației prezidențiale.

ADVERTISEMENT

Aceste testări anuale nu înlocuiesc evaluările naționale de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a.

Proiectul “România Educată”

Acest proiect a început în anul 2016, fiind structurat pe trei etape. Prima s-a desfășurat între anii 2016-2017. În această perioadă au avut loc o serie de consultări asupra proiectului.

ADVERTISEMENT

Etapa a doua 2017 – 2018, a presupus constituirea mai multor grupuri de lucru care au discutat cele mai importante teme, după încheierea primei etape. Cea de-a treia și ultima etapă a început în anul 2018 și se încheie în 2021. Prin acest program se dorește o schimbare radicală a sistemului de învățământ din România.

Proiectul a fost finanțat prin Programul Uniunii Europene de Sprijin pentru Reforme Structurale şi implementat în cooperare cu Comisia Europeană.

Noul proiect România educată îl puteti vedea AICI. Acesta mai presupune și spargerea actualelor inspectorate județene și împărțirea atribuțiilor lor între Centrele Județene pentru Învățământ Preuniversitar și Centrele Județene pentru Formare Continuă, Asistență și Resurse Educaționale. După primele zi de discuții, există și voci care critică proiectul.

ADVERTISEMENT