News

Elevii din Harkov încep școala sub pământ. Rusia a distrus peste 1.300 de școli de la începutul invaziei în Ucraina

Orașul ucrainean Harkov construiește săli de clasă în subteran pentru a proteja elevii de rachete. O parte dintre copiii ucraineni au uitat ce au învățat înainte de invazie
02.09.2023 | 21:12
Elevii din Harkov incep scoala sub pamant Rusia a distrus peste 1300 de scoli de la inceputul invaziei in Ucraina
Elevii din Ucraina au fost afectatți de război, imediat după restricțiile impuse de pandemie Sursa foto: hepta, Ukrinform / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Metropola ucraineană Harkov, situată în estul țării, a construit zeci de săli de clasă în stațiile de metrou pentru a proteja elevii de amenințarea rachetelor rusești supersonice lansate de la mică distanță și din dorinița de pa facilita unor elevi revenirea la predarea în persoană.

Copiii din Harkov încep școala sub pământ

Fiind al doilea oraș ca mărime din Ucraina, populația din Harkov se ridica la peste 1,4 milioane de locuitori înainte ca Rusia să invadeze Ucraina în februarie 2022. Unele zone din oraș sunt la o distanță mai mică de 30 de kilometri de Rusia, iar luptele au afectat suburbiile orașului.

ADVERTISEMENT

Școlile din Harkov au fost forțate să predea online pe tot parcursul războiului, deoarece unele rachete rusești pot ajunge în oraș în mai puțin de un minut, ceea ce înseamnă că nu este suficient timp pentru a ajunge din multe săli de clasă la un adăpost, relatează Reuters.

Primarul Igor Terekhov a declarat marți că 60 de săli de clasă au fost create în stațiile de metrou din Harkov înainte de începerea noului an școlar în septembrie, creând spațiu pentru ca peste 1.000 de copii să învețe în persoană.

ADVERTISEMENT

“Copiii vor putea să socializeze unii cu alții, să găsească o limbă comună, să comunice. Susțin absolut acest lucru”, a declarat Irina Loboda, mama unui elev.

Rusia a distrus peste 1.300 de școli de la începutul invaziei în Ucraina

Peste 1.300 de școli au fost distruse în totalitate în Ucraina de la invazia Rusiei din 2022, iar altele au fost grav avariate, a anunțat marți fondul ONU pentru copii UNICEF.

ADVERTISEMENT

Atacurile aeriene constante înseamnă că doar aproximativ o treime dintre copiii de vârstă școlară frecventează cursurile în totalitate în persoană și mulți uită ceea ce au învățat deja, a precizat organizația.

Dincolo de granițele Ucrainei, mai mult de jumătate dintre copiii ale căror familii au fugit din cauza conflictului în șapte țări nu sunt înscriși în învățământul național, a precizat UNICEF, citând barierele lingvistice și sistemele educaționale suprasolicitate.

ADVERTISEMENT

Unele școli au suferit lovituri directe, iar altele au fost închise ca măsură de precauție în cele 18 luni de atacuri cu rachete și artilerie asupra zonelor rezidențiale din întreaga țară.

“În interiorul Ucrainei, atacurile asupra școlilor au continuat fără încetare, lăsând copiii profund afectați și fără spații sigure pentru a învăța”, a mai precizat UNICEF.

Războiul a urmat întreruperilor învățământului în persoană din cauza Covid-19, ceea ce înseamnă că unii copii ucraineni se confruntă cu un al patrulea an școlar consecutiv de întrerupere a învățământului în persoană, odată cu finalizarea vacanței de vară.

“Acest lucru nu doar că i-a obligat pe copiii ucraineni să se chinuie pentru a progresa în educație, dar se chinuie și pentru a reține ceea ce au învățat atunci când școlile lor erau pe deplin funcționale”, a declarat Regina De Dominicis, directorul regional al UNICEF pentru Europa și Asia Centrală.

Aproximativ jumătate dintre profesorii ucraineni au raportat o deteriorare a abilităților elevilor în domeniul limbii, cititului și matematicii, potrivit raportului. Copiii care sunt privați de învățarea în persoană pierd sentimentul de siguranță și prieteniile pe care le facilitează școala.

2.500 din cele 13.000 de școli din Ucraina vor funcționa online

Jumătate dintre cele 13.000 de școli din Ucraina vor funcționa în format online sau mixt, a anunțat ministrul adjunct al Educației și Științei, Andrii Stashkiv.

“Din cele 13.000 de școli care funcționează în Ucraina, 6.500 vor funcționa ca de obicei, iar 3.800 de școli vor funcționa în format mixt începând cu 1 septembrie”, a declarat Stashkiv, citat de Ukrinform.

Potrivit acestuia, având în vedere condițiile de securitate, 2.500 de instituții de învățământ secundar vor funcționa online. Printre acestea se numără școlile relocate din teritoriile ocupate temporar din regiunile Zaporojie și Herson. Ministrul adjunct a adăugat că în prezent există 70.000 de elevi în teritoriile ocupate temporar din Ucraina.

ADVERTISEMENT